Thursday, March 4, 2010

Corydon sau reinventarea baladei la Sibiu

Au trecut aproape 50 de ani de la trecerea in nefiinta a unui mare poet, mentor al talentului si al urbanizarii poeticii romanesti contemporane.
S-a nascut in Sebes la 5 martie 1922 si s-a stins la 26 decembrie 1962 in Sibiu.
Ramane in memoria Sibiului asa cum Goethe la Weimar.
Ii placea strada si burgul cu zidurile misterioase.
Actorul Costel Radulescu (trecut si el in nefiinta) mi-a marturisit tristetea serii cand si-a insotit prietenul poet Radu Stanca pana la spitalul de urgenta.
Imi spunea ca in ciuda bolii necrutatoare poetul avea privirile atintite spre strazile Sibiului, spre locuitorii orasului de care nu ar fi vrut sa se desparta niciodata.
Radu Stanca a fost si un dramaturg de talent si traducator de elita.
Un poem din creatia sa ar fi omagiul cel mai sincer :

Arhimede si soldatul

Sa nu te-atingi de cercurile mele,
Ostas viclean ! Si nici sa nu te-nsele
Asemanarea lor cu arcul tau.
Sunt simple jucarii si nu fac rau.

Nu te uita prostit, cu ochiul acru.
In rotunjirea lor sta actul sacru,
Care-mplineste sânul, mingea, vasul.
S-aceasta nu-i o lance, e compasul…

Apropie-te mai bine cu sfiala,
In rotunjirea lor nu e gresala.
Si chiar daca le vezi întinse-n zgura
Esenta lor e tot idee pura.

Daca arunci o piatra-n lac se isca,
Le vezi stârnind un salt de odalisca,
In fumuri moi se leagana agale,
Pe scoici si melci desfasura spirale.

Cerescul cerb le poarta sus în coarne
Sunt ochiul lui atent când el adoarme.
In forma lor tot cosmosul încape.
Priveste-le, nebunule, de-aproape !

Zadarnic te-nvârtesti pe lânga poarta.
Cât timp problema mea ramâne moarta,
Cât ma framânta sa-i aflu deslegarea
Nu-ti parasesc, fii sigur, închisoarea.

Caci sau sub ziduri, sau sub cer de stele,
Inconjurat de cercurile mele,
Fie ca dorm pe prund, ori blanuri de biber
Cât timp le am pe ele, eu sunt liber !

Florian Pittis - CORYDON -

Poetul sibian Radu Stanca ar fi implinit pe 5 martie 90 ani.

Test de ingeniozitate


Intr-o casa de inchiriat nu departe de Washington "un frigider antic si de demult" necesita sa fie aruncat la gunoi. Usa nu se mai inchidea etans producandu-se condens inauntrul frigiderului.
Sa repari frigiderul ar costa aproape cat unul nou. Proprietarul imobilului, un iranian speculant si-a chemat un mester de al lui si a rezolvat problema implementand o incuietoare ca la tarcul de capre.

De la parfumuri inspre terapia cu arome

Fascinatia uleiului esential adunat din mii de petale pana la picatura raspandinda a gradinii de citrice din Mediterana (Hermes), ori a brocartului vegetal din florile grele ca niste metale de nestins(CD) dureaza inca din perioada Egiptului antic.
Reintoarcerea la terapii stravechi precum Reiki, terapia cu arome si cu muzica surprinde prin dezbararea de dependenta de medicamente, droguri ori alte sedative.
Un articol de blog minuscul, poate trece neobservat multe alte pagini scrise, retine atentia prin tema, indrazneala cu care o tanara jurnalista, Ruxandra Predescu o dezvolta.
Va reproduc doar un fragment sugestiv menit sa accentueze o alta lume, mai putin snoaba si in care urbanizarea gandirii se impune ca o noua dimensiune a mileniului actual :
"Sunt o persoană îndeobşte olfactivă. Pe lângă intuiţie, cînd vine vorba de o primă impresie, felul în care miroase cineva (femeie sau bărbat, nu contează) mă conduce – vreau, nu vreau – să-mi formez o părere despre interlocutor: îmi place, îmi displace ori mă lasă rece.
De exemplu, o aromă şerbet de trandafiri vanilaţi purtată de o femeie îmi formează o impresie similară cu strângerea de mână gen „peşte mort în palmă”, iar purtătoarea îmi devine instant antipatică. Pe de alta parte, un parfum bine ales mă poate face să-mi placă o persoană pe care, altfel, probabil că nici n-aş observa-o. Appelez moi Jean-Baptiste Grenouille – am citit si văzut Parfumul pe nerăsuflate, aproape scuzând crimele întru căutarea aromei perfecte.
"

Tara trece prin transformari rapide. Integrarea intr-o lume in care a te prezenta la serviciu ingrijit, curat si mai bine mirosind vine ca parte a standardului de civilizatie semanlat si de cantitatea de sapun folosita pe cap de locuitor. Nu pot uita impactul cu realitatea olfactiva din mijloacele de transport in comun din Occident in primele zile dupa stabilirea mea in afara tarii.

Spune-mi cum mirosi, ca sa ti spun cine esti !

Tuesday, March 2, 2010

Fura toti la primarie

In 2001 am fost invitatul unei nunti in Florida. Dispunerea meselor nuntasilor s-a facut in grupuri de rubedenii, prieteni, colegi etc. Mirele, un bacauan stabilit in SUA, s-a bucurat de prezenta catorva amici sositi la nunta tocmai din urbea natala moldava.
Baietii s-au evidentiat prin dialoguri menite sa fie auzite de ceilalti comeseni, printr-o anume atitudine mitocaneasca genul "uita-ma". Vorbeau despre afacerile cu terenuri, fabrici, automobile scumpe cumparate direct din Germania si altele. Am auzit numele de Seche, repetat adesea, ca se deplaseaza la meciurile de fotbal cu elicopterul si alte episoade parca desprinse dintr-un peisaj de cartel latin. Era parca un titlu de glorie sa fii apropiatul lui Seche.
Dansau cu partenerele intr-un stil de zeflemea, cu o mana in buzunar, miscandu-se precum barnele, paralel cu ritmul muzicii.
Noi, cei cativa romani stabiliti de ani de zile in SUA am incercat o apropiere cu gasca de nuntasi in ideea unui dialog intre doua lumi. Aroganta, limbajul neo "capitalist de cumetrie" presarat cu termeni necunoscuti noua, celor de aici, obisnuiti cu munca de zi cu zi si mai ales adresarea in formule de nepolitete ne-au lasat un gust amar.
Se pare ca rigoarea restaurantului american cu DJ, cu alta muzica si alte traditii (mireasa descedenta dintr-o familie de irlandezi americani) nu a fost pe placul baietilor.
In ani am aflat cine e Sechelarie, baronul de Bacau.
Remarc ca nu e singurul. Casa primarului Craiovei a fost perchezitionata si a fost gasita suma de 200 000 de Euro.
Quod erat demonstrandum ! Iata cat de usor poti ajunge milionar si baron in scurt timp de la investirea in scaunul primariei.

Sunday, February 28, 2010

Martisor


Primavara se intrece pe sine insasi- craiasa ca orice femeie careia ii place sa lase umbra frumusetii si a faldurilor intr-un vis chiar daca uneori tine cat un vals.
Martisorul surprinde in minuscul mestesug schimbarea universului din zapezi murdare, ape tulburi in lumina si explozie vegetala.


Acuarela de martieNinge peste mare, jos pe dig
pescarusii chirciti in frig,
patrie nedeslusita-n larg
se inchide pe catarg.


Drapelul zdrentuit, la Itaca in gand
inmugureste, stravezimea pe rand
o coboara vara
din stampe. Fanfara

in gradina jilava cu scutece de nea
alunga faurarul sterp ca un astru,
lespedea cea grea

o surpa. Copilul iesi in pridvor
pleoapele ii surad in albastru,
clopoteii-i tese o zana in covor.

Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...