Tuesday, August 6, 2019

Songuri nipone la Sibiu


Dacă e luni e Astra




Sibiul devine de la un an la altul un centru cultural îmbogățit cu felurite festivaluri, evenimente ce îl situează printre primele orașe europene.

Festivalul ICon Arts Transilvania 2019 se află la ediția XVII-a,  parte a proiectului "Transylvania Live", co-finantat de AFCN.

În sala festivă a Bibliotecii Astra, pe data de 29 iulie ac un minunat concert de muzică clasică a surprins prin fuziunea câtorva elemente tradiționale în note de interpretare originală. modernă. Inventarul pieselor prezentate  se traduce prin readucerea in actualitate boema începutului de secol XIX. Și-au unit acordurile patru instrumente: chitara, pianul, vioara și naiul.

Temele se situează între accentele ritmului de flamenco, tangoul argentinian și o suită de piese din muzica niponă și chineză.


Concertul a avut ca lideri virtuoși: Reinbert Evers (GER) - chitara, Ciprian Dancu - clarinet, Ilia Rusnac - vioara si Fumiko Sakuraoka (JPN) – nai, Noriko Kawamura – mezzosoprană(JPN), Anca Preda- pian cu un program din creația următorilor compozitori:  Heinrich Neumann, Joseph Kreutzer, Manuel de Falla, Hans Werner Henze, Ernesto Nazareth.

Prezența celor două artiste din Japonia a culminat  prin vocea mezzosopranei Norika Kawamura interpretând Habanera din Carmen și câteva compoziții japoneze, ca apoi Fumiko Sakuraoka să captiveze întreaga sală printr-o serie de trei diferite piese: nipone, românești și chineze. Delicatețea poetică, transpunerea poeziei de tip haiku în suntele naiului coincid cu imaginea florii de cireș al cărei nume artista îl poartă (sakura). Interpreta a mulțumit în limba română publicului sibian pentru prezența masivă la spectacol.

Am avut privilegiul să insoțesc la spectacol 30 studenți străini aflați la programul de predare în limba română din Sibiu. la tabăra de vară sub egida Școlii Rolang din București prezentă în fiecare an în burg, de aproape zece ani. Cunoașterea limbii se împletește cu cea a istoriei Sibiului.

Orice activitate internatională derulată la Sibiu amplifică reputația orașului și implicit a țării.

La finalul serii organizatorii au oferit o degustare de vinuri aduse din Vrancea, produse de firma Senator.


Am schimbat câteva vorbe cu Fumiko, care mi-a mărturisit că Sibiul e precum un celebru burg german, și parafazând cântecul Mi-am pierdut inima în Heidelberg, ea și-a pierdut-o în Sibiu.


Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...