Friday, October 25, 2013

Un altfel de sarbatoare a Sfantului Dumitru. Carte trimisa si tatalui meu

De ani de zile ma opresc cu sfiala in ziua de 26 octombrie.
Aceasta pentru ca este ziua tatalui meu, pentru ca se incheie pastorala de vara.
Oile se inclina cuminti in saivane, pastorii isi reiau binemeritata vacanta si se bucura la gura sobei de serile alaturi de cei dragi.
Sfantul Dumitru ar insemna nu numai o trimitere religioasa. Este un sfarsit al verii contopite cu toamna si al semnului ca iarna bate la usa.
Cu globalizarea si cu toate cadourile digitale uitam ca Romania s-a conturat pe satele si vaile minunat ondulate si apasate de dor.
Multi m-ar acuza de pasunism, de sentimentalism ieftin.
Cred in schimbarea satului si sincronizarea acestuia cu binefacerile urbane: canalizare, retele de electrificare, sosele asfaltate, WI FI si de ce nu aer conditionat si atatea altele.
In aceasta zi ma opresc sa cintsesc eforturile unei invatatoare din Banat ce isi sacrifica timpul sienergia in a pastori cu succes o fundatie modesta dedicata copiilor si unui numar de peste 50 de familii din comuna Ortisoara. Adela Radmanestean se straduieste de ani buni sa vina in ajutorul acestora nu numai prin cuvinte, ci prin exemple concrete.
In primul rand as mentiona infiintarea unei asociatii social-educative Casuta de Vis.
Manifestul unei organizatii pronite din dragoste pentru cei apropiati nu se intalneste cu niciun interes politic. Adela nu o face pentru publicitate, pentru o vanitate de picturial ieftin.
Tenacitatea, entuziasmul ei au depasit hotarul comunei si au gasit intelegere, parteneriat cu Lilly Doggendorf-Pierce ( originara din Ortisoara, stabilita in SUA) si cu Lions Club din Timisoara, Asociatia APECA Timisoara si alti donatori din SUA.
Printre actiunile educative cu copiii din aceasta comuna se disting intalnirile cu reprezentantii unor adaposturi de caini ce incearca sa insufle micutilor dragostea fata de animale, sedintele de informare legate de mentinerea sanatatii prin folosirea periutei de dinti. Recent gratie contributiei Clubului Lions au avut loc controale oftalmologice de specialitate acordate copiilor si totodata distribuirea gratuita de ochelari de vedere.
Ziua de Sfantul Dumitru va fi un prilej pentru cei mici sa participe la plantattul catorva arbori. Nimic mai frumos ca intr –o zi de toamna sa asiguri o reintregire a naturii prin a planta pomi.
Sunt convins ca dintre elevii de scoala primara, de astazi, vor reveni peste ani si se vor bucura de visul intruchipat in copacii deschisi catre cer, ca semn al permanentei, al unei recompense oferite lumii.
Iata programul activitatii Asociatei Casuta de Vis transcris ad literam :

 Programul zilei (orele sunt aproximate pentru ca nu stim exact cat vor dura actiunile de plantare si atelierele de creatie)

9.00 - sosire invitati;
9.15 - 12.30 -plantarea a 20 de pomi fructiferi in curtea casutei (donatie LIONS);
                  - ateliere de creatie hand-made (cu voluntari APECA TM);
                  - concursuri de pictura pe tricouri si desene pe asfalt
13.00 - mancare la cazan, tort, prajitura;
14.00 - parada costumelor si mastilor;
14,30 - 17.00 discoteca monstrilor;
Activitatile se vor finaliza cu un foc de tabara si concursul bostanilor!!!!!

PS: Leii vor avea o surpriza...Gabriela vrea sa le faca un tort in forma de leu!!!!!!!


Desi ma aflu departe de tatal meu si de comuna minunata din Banat consider ca noua mea apartenenta la aceasta asociatie imi confera certitudinea ca viata e mereu mai insorita cand reusesti sa ajuti, sa sadesti un pom.






Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...