Friday, December 14, 2012

Povesti de Advent (2)


  Incepusem intr-un articol precedent sa vorbesc despre activitatea Doamnei Lilly Pierce.
Romanii din zona Virginiei de Nord si Washington-ului o numesc pur si simplu Doamna Lilly.
Intr-o traditie romaneasca ne-am obisnuit sa criticam, sa demolam, sa desfiintam, insa mai putin sa venim cu solutii constructive.
De la birtul satesc si pana la Parlament tot romanul se intrece in ditirambi.
Multi romani ajunsi in afara spatiului mioritic se complac in aceeasi descarcare verbala. Inteleg pe cei ce odata plecati nu mai vor sa stie de tara natala. Se vor in lumea noua si atat.
Nu inteleg pe cei ce traiesc aici si se bucura de bunastare, dar si de libertatea de a ponegri in stanga si dreapta.
Isi permit sa arunce cu noroi, sa se erijeze in destoinici analisti politici, in dresori ai grijii de celalalt. Acelasi comportament stramutat de pe coclaurile de origine.
Doamna Lilly a instituit de cativa ani buni o fundatie activa cu scopul de a ajuta satul copilariei Ortisoara deTimis. Vorbeste putin despre activitatile sale. Fundatia ei exista datorita sprijinului renumitului medic chirurg din Hawai, Daniel Murariu, devenind parte si partener a unor actiuni ample cu caracter umanitar.
Surprind zambetul, rabdarea in parcurgerea programului ei zilnic: colectarea de donatii pentru cei saraci din tara, organizarea de actiuni in cadrul comunitatii romanesti, sprijinul imigrantilor romani din zona mai sus amintita.
Doamna Lilly nu se sfiieste sa vorbeasca despre Romania si spera intr-o schimbare benefica. Un banner simplu cu titlul fundatiei sale colat pe automobil nu mai are nevoie de niciun comentariu : Charity for Romania.
Partidul meu este caritatea si eu pentru ea candidez. Ma dedic in exclusivitate oamenilor nevoiasi (copiii in special) din satul meu natal si batranii din Jud Timis - nu celor care au avut norocul sa imigreze in SUA. Prin efortul meu il finantez in mare parte singura si cu ajutorul unor prieteni americani si foarte putin romani “ sunt singurele cuvinte- concluzie legate de propria-i persoana.
Considera de mare importanta in diaspora coeziunea intre bisericile, organizatiile, publicatiile, serviciile consulare romanesti si intre romanii din tara.
O persoana singura animata de o dorinta se dedica unei cauze, in timp ce multi dintre noi cei plecati, stabiliti in Germania, Spania, Canada, S.U.A.etc nu ne-am dezlipit macar de un dolar in a ajuta pe cei aflati la greu.
Poate intr-o zi vreun reporter ar bate la usa mereu deschisa a fundatiei sale si sa spuna celorlalti in cuvinte simple ca si o floare poate insemna ceva in cumplita iarna a celor nevoiasi.
Doamna Lilly este nascuta in Romania, in Banat. Provine dintr-o familie de origine germana(svabi), a imigrat in Germania, insa a optat S.U.A. Vorbeste fluent germana, engleza, spaniola, franceza si nu uita limba romana. Partenerii ei importanti in actiunile sale sunt : Dorothy Maier, sponzor principal, Euro Food, Best Trans sa.
Departe de orice convingere religioasa ori extremista, Lilly contribuie cu succes la promovarea valorilor romanesti reale in randul americanilor. Deseori in intalnirile sale cu romanii din Diaspora incearca lansarea de aparitii editoriale din tara, de vinuri si produse alimentare importate din Romania. Calitatile, energia, fidelitatea, onestitatea ei ar numi-o un adevarat ambasador al unei Romanii mai frumoase, una din sufletul nostru, al fiecaruia ce nu trebuie lasata doar in inchipuire, ci in actiune.
Editorii saptamanalului ii doresc La Multi Ani si Sarbatori fericite !

Inchei insemnarile mele cu un mesaj comentariu la adresa Doamnei Lilly:

În ultimii ani această doamnă minunată, Lilly Pierce Doggendorf, a schimbat foarte mult viata a 50 de familii nevoiaşe din comuna care i-a fost leagănul copilăriei, Orţişoara. Este un adevarat înger trimis de Dumnezeu pentru a alina sufletele rănite de viaţă. Merită mai mult decât mulţumirile noastre: merită din plin să fie cunoscută de toţi românii şi să fie exemplu pentru cei care pot şi vor să o urmeze.Pentru mine a fost lumina de care aveam nevoie într-o perioadă în care credeam că lupt în zadar pentru binele celor din jurul meu. Mă bucur că m-a găsit şi că pot face parte din minunata lucrare a dânsei. Fii binecuvântată, stimată doamnă!”


















 Pentru cozonaci va propun faina romaneasca !

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...