Monday, April 21, 2014

Neglijarea Germanilor din Romania

Istoria Romaniei nu poate fi disociata de contributia germanilor. La fel si in SUA fiecare al optulea cetatean este de origine germana, sa nu mai vorbim de contributiunile lor in economia americanadin sec alXVII-lea (manufacturile de sticla) pana in prezent (Siemens, industria automobilului).

Svabii au cunoscut trei perioade de colonizare in zona dunareana: carolina, tereziana si iosefina. In mare parte sosirea lor era dirijata de imperiul habsburgic, dar si de catre conti unguri.
Multi dintre svabii ajunsi in Banat erau revolutionari, refugiati politici, fosti participanti la revolte impotriva mosierilor, a bisericii in zona Padurii Negre.
Tinuturile mlastinoase ale Timisoarei s-au transformat in centre comerciale, industriale, culturale incepand cu anul 1712 in urma unei imigrari masive pe Dunare in descoperirea unei lumi mai bune.
Svabii veneau pe niste ambarcatiuni: Swabenzillen (un fel de barci plate) ,Platten(plute din barne), Ulmer Schachteln (un fel de colibe plutitoare ce serveau si de locuinte), toate construite in Ulm.
Inpamantenirea nu a fost usoara. Lupta cu ocupantii turci, cu bolile si cu construirea unei copii a unei Germanii in extensii nu i-a oprit din avantul lor de temerari. Un proverb svab marcheaza istoria asezarii lor in Banat: “Primului îi era rezervata moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al trelea pâinea”
Au initiat bresle de fierari, de topitorii de metale, de pietrari. Astfel centrul siderurgic din Resita isi are originile in 1771. Pietrarii din Anina au construit treptele Operei din Viena, o faza incipienta a topografiei a fost demarata de o unitate de masura- un lant de pamant.
Astazi satele cu drumuri pietruite, cetatile sunt pustiite.
Mormintele celor celor ingropati se acopera de iarba, ori dispar pur si simplu.
Sunday, April 20, 2014

Celebrare Pascala, alfelLectia modelului moral al lui Iisus nu trebuie dimensionat doar la o dogma religioasa, la un deziderat cleric.
Serviciile bisericesti consacrate Invierii lui Iisus restrictioneaza patrunderea sensului major al continuitatii vietii noastre terne dincolo de materie.
Iisus se defineste prin victoria unei conditii a omului de rand consacrat binelui.
Binele ca principiu -ghid in existenta fiecaruia dintre noi s-a deteriorat, se prezinta ca un ban devalorizat, de duzina.
De la epatarea actiunii de binefacere ca o haina de moment-incarcata in pietre pretioase, de la afisarea ostentativa si in scopuri ascunse ale pretinselor gesturi caritative si pana la lectia lui Iisus de a comite bine aproapelui este o distanta incomensurabila. Politicienii dau mese si pomeni electorale in numele caritatii.
Am fost invitat la o celebrare a Invierii Domnului Iisus in incinta clubului de golf in cadrul bazei militare Andrew Air Force de langa Washington DC. Programul serviciului nu se coleaza pe un teatru liturgic, ci pe simplitatea comemorarii.
Au vorbit cativa ofiteri de rang superior din cadrul Fortelor Aeriene Americane. Discursurile concise se refera la interpretarea Nasterii lui Iisus ca o transcendenta a ceea ce infaptuim in fiecare zi din viata noastra.
A crede in bine si in Iisus nu se confunda cu necesitatea vederii miracolului ca pe un obiect, ori ca pe un ceva palpabil.
In sufletul marginit al omului de rand se ascunde mereu indoiala, nevoia de acoperire imediata in bani, raplata, un Toma Necredinciosul.
Iisus a stiut ca facerea de bine va fi fost uitata foarte repede:” Binele facut astazi va fi uitat maine. Continua sa faci bine mai departe.”
Comemorarea continua cu un program de cateva songuri-imnuri intonate de catre un grup de talentati artisti, la care se alatura si intreaga sala.

In paralel pe un ecran digital sunt proiectate textele discursurilor, textele muzicii si totodata urarea traditionala: Hristos a Inviat !
In plin rasarit de soare invitatii se opresc apoi intr-un salon pentru a lua micul dejun in deplina bucurie si iluminare.
Nu a fost nevoie de fastul bisericesc si nici de costuri exhorbitante de aducere a luminii de la Ierusalem intr-un avion privat.
In aceasta dimineata simpla de primavara ca oricare alta am invatat ca fereastra deschisa lui Iisus nu are nevoie de biserici scumpe, de catedrale si de lux.
Hristos a Inviat !Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...