Wednesday, March 19, 2014

Lumina din odaia orbilor




Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata sa va acoperiti ochii macar pentru cateva minute si sa incercati sa umblati prin camera stramta, prin curte ori pe strada. Trecem prin viata pe langa lantul de suferinte umane si chiar daca suntem vazatori 20/20 nu percepem durerea si insingurarea.
Din fericire exista si fiinte supuse ideii de daruire, de dragoste pentru aproapele aflat in suferinta.
Doua persoane separate geografic, nu s-au vazut niciodata si se cunosc doar prin intermediul unui proiect-constructie de caritate dedicata catorva zeci de copii din Banat.
S-au intalnit in implinirea unei bucurii totale, in livrarea unui brailler - un fel de laptop de ultima generatie tehnologica, lui Fabian, un copil orb.
Lucia Florea este Vicepresedinta Asociatiei pentru Educatie, Cultura Antreprenoriat (APECA) cu sediul in Timisoara. In lumea de astazi activitatea de voluntariat, de misionar in slujba celor nevoiasi pare o utopie. Mama, sotie, femeie de cariera isi face timp in coordonarea si punerea in practica a multor proiecte:

Dreptul la cultura si educatie!  Organizarea unor evenimente culturale si educationale avand ca beneficiari copiii din mediul rural (Asociatia Casuta de vis, Ortisoara): vizionare de spectacole de teatru/opera la Teatrul National Timisoara, excursii, vizite la locuri de joaca din oras, vizite la ZOO, dotarea Casutei cu rechizite si materiale necesare bunei desfasurari a activitatii instructiv-educative etc.
  • Sprijinirea educatiei prescolare! Cursuri de gradinita pt 2 copii proveniti din familii dezavantajate, renovarea/dotarea gradinitelor din mediul rural cu piese de mobilier, rechizite, materiale didactice necesare procesului instructiv-educativ etc.
  • Banca de ajutoare! Ajutoare ocazionale acordate unor familii aflate in dificultate ( alimente, produse de igiena, rechizite, jocuri educative etc)
  • Dincolo de cuvinte! Atentie copiilor cu nevoi speciale din cadrul gradinitei Dumitru Ciumageanu, Scolii Paul Popescu Neveanu, Scoala de ambliopi Iris Timisoara (oferim materiale educative specifice copiilor cu autism/tulburari de comportament, organizam evenimete culturale si educative la care sa participe copiii)
  • Si noi credem in povesti.Accesibilizarea copiilor cu nevoi speciale(autism, Down, sindrom Asperger etc) la programe culturale si educative specifice vârstei, socializarea, prevenirea marginalizării sociale a copiilor cu diverse deficienţe; găsirea de modălităţi eficiente de a face posibil accesul la educaţie pentru copii cu nevoi speciale îndeosebi a acelora dezavantajaţi din punct de vedere geografic (copiii din Centrele din Lugoj, Recas etc)
  • Calul, prieten si terapeut proiect prin care copiii cu autism din cadrul Scolii Dumitru Ciumageanu beneficiaza de hipoterapie; scopul este diversificarea experienţelor, interacţiunea profund recreativă cu animalul, cu terapeutul, cu grupul, exersarea unor funcţii senzorio-motorii, cognitive şi emotionale (forţa, coordonarea, controlul, acuitatea mişcării, atenţia, senzorialitatea, controlul şi exprimarea emoţiilor).
  • In lumea povestilor.Evenimente culturale si educative in sprijinul copiilor din cadrul sectiei de Oncopediatrie Timisoara, dotarea sectiei cu materiale audio-video, cu jocuri educative etc
  • KIDS UP.informarea şi sensibilizarea comunităţii locale cu privire la importanta terapiilor educationale ale copiilor cu nevoi speciale de la Scolile Speciale Pufan, Iris, Neveanu. In acest sens, dorim sa realizam, impreuna cu alte organizatii/institutii campanii de sensibilizare in vedea dotarii acestor scoli cu materiale educative specifice nevoilor acestor copii, dotarea unor cabinete polisensoriale care sa ii ajute pe copii in terapii, organizarea unor excursii de scurta durata (ex ZOO)etc
Lilly Pierce a parasit comuna natala de peste trei decenii si nu a uitat niciun moment casele banatene, copacii, asezarea primilor ei pasi. Intr-o localitate parasita de confratii svabi, emigrati in Germania, ea nu renunta nicio clipa la o munca de caritate in slujba unor familii nevoiase, mai ales copiilor defavorizati.
Lilly sustine neconditionat bunul mers de ceasornic ireprosabil al Asociatiei Casuta de Vis al carei presedinte, Adela Radmanestean conduce intreaga activitate a organismului caritativ.
Sediul social si lucrativ al asociatiei se gaseste tocmai in curtea scolii din comuna. Multi dintre copiii ortisoreni beneficiaza de ajutoare umanitare sosite lunar din SUA.
La indemnul Adelei, Lucia Florea s-a alaturat nu numai ca un simpatizant din afara, ci ca un adevarat partener al Casutei si implicit al lui Lilly prin diverse activitati mijlocite sau patronate de ea insasi.
In acest fel s-a stabilit un parteneriat intre doua iubitoare de bine ce nu s-au vazut niciodata.
Lucia Florea a declansat o campanie de sustinere a unui copil orb. Suferinta copilului si amai ales parintilor nu are margini. Afectiunea oculara nu se poate remedia. Fabian Vivian Vlaicu , in varsta de 11 ani, invata la scoala de nevazatori si are nevoie de o masina de scris braille.

Posibilitatile materiale ale parintilor lui Fabian sunt minime. Tentativele de a colecta donatii banesti nu ating suma necesara achizitionarii masinii de scris pentru nevazatori.
Lilly Pierce se adreseaza catorva organisme din SUA.
Clubul Lions se ofera sa plateasca in totalitate aparatul braille, dupa care si cu sprijinul firmei de transport Best Trans, Fabian ajunge sa primeasca masina de scris.
Cuvintele nu-si mai gasesc continutul.
Primul cuvant scris de catre Fabian a fost :
Multumesc !.
Adela, Lucia, Lilly, Best Trans si Clubul Lions reuniti in aducerea unei alte lumini in sufletul lui Fabian mai puternice decat cea a vederii ne conving ca multi dintre noi suntem mai orbi decat orbii.


Alta iarna in martie



Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...