Thursday, July 14, 2011

un alt poem

Wish You Were Here

Strada marginasa si anii ce urca pe crestetul meu precum iedera obraznica

- nu am loc, nici casa,

rogu-te, cer senin, Maria ta,

mai lasa-ma o vara si cateva zile din septembrie cu raurile urcatoare de lumina coc strugurii –sfarcuri cu miile zgariind norii dezbarati de albastru.

Noaptea fara dimineata se citeste pe ziarul cu vome si conspiratii,

umblam prin intunecime, mai rau decat in amazonul bantuit de piranha,

as vrea sa te chem.,

sa-ti spun ca aici strada cu iasomie nu s-a schimbat,

e inceputul ieftin din televonele,

suntem noi ori oglinzile si-au gresit curbura, dioptriile nu mi ajung sa te vad

si ca intr-un cantec din Rilke cel rapus de intepatura rozelor

nu vreau sa dorm si sa adorm

sub petale.

Vara se da pe nesimtite albastrului cavaler doar pentru un dans,

se intampla in tinerete in jurul focului de tabara

pe cand trubadurul canta si noi il urmam in false tonuri

insa ii tineam hangul,

e aceeasi vara cu trupul salbatic de lostrita

numai ca am uitat sa ma mai privesc in oglinda – si nici nu vreau aceasta-

e ca si cum m-as trezi din visul primelor nopti de dragoste

in anticamera dinspre batranete,

ca un purgatoriu cu vamesi neinduplecati.

Vara imi arunca valul parfumului crescut din mii de flori- cavalerul tineretii nu se supune haremului noptilor mult prea scurte,

si mai cere inca o cupa din vinul decantat doar in zilele senine.

Tine vara, Doamne, nu-i alunga umbra din viori,

din obrazul femeii dormind alaturi

de mine,

megalopolis isi deschide pleoapele departe de lanuri si pajisti,

asa cum in batranete

lasam in urma trenului gara in forma de lotus inflorit,

timpul dezgolit de orice lenjerie de corp si de zori.

putina muzica adecvata verii -un bolero

Amintirea Guvernatorului Samuel von Brukenthal


290 de ani de la naşterea Guvernatorului Transilvaniei – Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal s-a născut în ziua de 26 iulie 1721, la Nocrich, ca fiu al judelui regal Michael Brekner. Era al şaselea şi ultimul copil pe care M. Brekner l-a avut cu a doua soţie, Susanna von Heydendorff, care se trăgea dintr-o mică familie de nobili saşi. Redau mai jos o parte dintr-un manuscris al vremii: "(...) un mare consilier gubernial şi-a dat fiica după un om mărunt din Nocrich, un conţopist pe deasupra şi văduv cu copii mici, un notar oarecare. Probabil era criză de bărbaţi!". Trebuie menţionat că prima soţie a lui M. Brekner (tatăl lui Brukenthal) se numea Anna Maria Conrad, fată de preot, care moare după ce născuse pe fiica lor Maria Elisabeth (1704-1784). Michael Brekner a fost înnobilat de împăratul Carol al VI-lea sub numele de "de Brukenthal". Astfel, mezinul Carl Samuel va purta şi va fi cunoscut în istorie sub numele de Samuel von Brukenthal.
Şcoala primară o termină în Nocrich. Gimnaziul la Sibiu. Urmează cursurile colegiului unitarian din Tg. Mureş, cursurile universitare le continuă în străinătate, la Viena (Austria); Halle şi Jena, în Germania. În acest articol voi trata viaţa masonică a lui Brukenthal. Ca student intră în masonerie. Astfel este primit în rândurile lojei francmasonice "Aux Trois Canons", care funcţiona la Viena din anul 1742. În anul 1743, la 7 martie, loja aceasta este desfiinţată cu forţa, din ordinul reginei Maria Theresa. După desfiinţarea lojei din Viena, Brukenthal este nevoit să-şi continue studiile la Universitatea din Halle, unde studiază politica, filosofia, teologia, istoria şi dreptul. În acest oraş, Brukenthal intră în loja masonică "Aux Trois Clefs d'Or" adică "La cele trei chei de aur", unde este numit şi Mare Maestru. Loja interzicea ateismul şi proclama toleranţa religioasă, admiţând existenţa unei fiinţe supreme: "Marele Arhitect al Universului" - Dumnezeu - orice membru al lojei masonice trebuie să: fie "loial lui Dumnezeu" şi "Legilor Sale; el se domină pe sine însuşi; îşi ţine în frâu poftele, îşi învinge patimile şi prin tăria virtuţii contribuie la domnia spiritului asupra simţurilor, aşa încât devine asemenea lui Dumnezeu, imaginea chipului Său".
Orice lojă masonică era reprezentată printr-o emblemă. La anumite sărbători religioase, membrii lojei masonice emiteau medalioane din aur şi argint. Spre exemplu, în anul 1744, cu ocazia sărbătorii Naşterii "Sf. Ioan Botezătorul" (Sânzienele la 24 iunie - sau Drăgaica) - medalionul sau mai bine zis moneda pe revers "partea selenară" are înfăţişat oraşul Halle, deasupra căruia se află trei mâini strâns unite, care reprezintă simbolic cele trei ipostaze înfrăţite: apărarea (protectoarea), educarea (instruirea) şi asigurarea hranei". Aversul "partea solară" prezintă efigia lui Samuel von Brukenthal, Maestru de scaun însuşi. La gât poartă un echer, simbolul Maestrului. În mâna dreaptă ţine un fir cu plumb, iar la picioarele sale se disting ciocanul, echerul, compasul. Pe o piatră de formă cubică aflată în stânga lui Brukenthal au fost încrustate lizibil iniţialele sale: "C. S. v. Br." - Carl Samuel von Brukenthal, Carl, după bunicul din partea mamei. La dreapta se află două coloane neterminate, o a treia sfărmată se află la pământ, aluzie la reconstruirea templului lui Solomon, ţelul suprem al asociaţiei "Modul de autodefinire al francmasonilor este descris prin cuvintele: "Studio Sapientia Silentio et non fucata amicitia quid nobilins" - Studiul, înţelepciunea, discreţia şi prietenia nefăţarnică, ce poate fi mai nobil?". Brukenthal respectă aceste principii şi calităţi o viaţă întreagă. Se pare această emblemă se află la Muzeul de Istorie a Artei din Viena. Nu trebuie trecută cu vederea nici maxima francmasonă: "Omule, să-ţi fie munca, datorie/Cine nu sădeşte, roade n-are pe vecie".
În anul 1744 izbucneşte al doilea război silezian, oraşul Halle este devastat şi cucerit de prusaci, duşmanii saşilor transilvăneni, astfel Brukenthal este nevoit să-şi continue şi să încheie studiile la Jena. După terminarea studiilor se reîntoarce în Transilvania. În localitatea natală, Nocrich, jude era fratele său Michael, în urma tatălui lor decedat; astfel Brukenthal este nevoit să pătrundă în Sibiu, dar n-avea dreptul de şedere, întrucât nu era cetăţean al oraşului; va rezolva această problemă prin căsătoria cu Sophia Katharina, fata primarului Klocknern, o femeie frumoasă şi de o inteligenţă rară - "avea multă minte, frumuseţe şi o avere considerabilă".
Această chestiune o voi descrie cu altă ocazie, e foarte interesantă şi merită să fie comentată. Brukenthal reprezintă exemplul clasic de ascensiune socială a unui om prin capacităţile sale intelectuale şi prin femei. Am prezentat o firimitură din activitatea marelui om de cultură şi guvernator al Transilvaniei (1777-1787), Samuel von Brukenthal.
Petru MAREŞ
Preluare din Tribuna de Sibiu

Zi de vara






La zece minute de casa lacul Audubon, considerat cel mai umbrit lac din regiune ofera momente de delectare pescarilor prin varietatea piscicola. Inarmat cu o undita clasica, pluta si rame am prins primii pesti: bibani-soare(sorete), cateva specii asemanatoare salaului si bibanilor (bass), somni, crapi de iarba (chinezesti).
Linistea e tulburata de copiii pe biciclete, de caini bucurandu-se de apa lacului. Tufele de mure, flori arini, salcii intind un zid in jurul lacului si sporesc nota de lac salbatic, natural netulburat de catre nicio actiune distructiva a oamenilor.
PS Un politist aflat in misiunea de patrulare in zona m-a intrebat daca am permis de pescuit. Am schitat ca da. Tocmai in acealsi moment tragea pestele. Ofiterul a zambit ca nu e nevoie sa i arat permisul.
A fumat o tigara alaturi de mine, am devenit amici. Mi-a spus ca a vizitat Romania si mai ales i-a placut orasul Cluj.

Wednesday, July 13, 2011

Un poem




Un copil in odaia prost luminata deseneaza un alt copil si un soare.

Afara copiii se harjonesc in prima zi de martie

pe putinul asfalt din fata blocului

sub copacii cu mii de muguri mijind precum cornitele mieilor

sub cerul jilav.

Copilul pune un fir lung intre soare si mana copilului din desen.

Copilul e bolnav,

copilul din desen trage soarele ca pe un zmeu de hartie fosnitoare ,

iar copiii de afara rad si nu mai cred in zeite, in povestea ce nu-i
mai adoarme.

Cu fruntea lipita de geam

copilul deseneaza primavara timpurie

pe sticla aburita,

ceilalti copii nu-l vad.

Pojarul incinereaza visele in odaia de camfor,

desenul lipit de dinapoia lumii pe geam

mult prea departe de inflorirea magnoliei.

(Din volumul in pregatire Biserica dintre blocuri)

Tatoo Party



Impreuna cu Dirty Dave, maestrul tatuator.

Tatuajul se vrea o arta, dar si o obsesie a tinerilor de astazi in SUA si in toata lumea.
Diversitatea desenelor, a partilor corporale unde sa fie incrustate simbolurile inscriu o libera fantezie tatuatilor si a maestrului tatuator.
Am cunoscut un maestru de talent in pictura adaptat la noile cerinte de piata.
I se spune Dirty Dave si se bucura de o notorietate in Ohio si in Virginia. Si-a desavarsit indeletnicirea venind la domiciliul clientilor, dotat cu ustensile de ultima generatie.
Clientii entuziasti vin cu lazi de bere, platouri de sandvisuri si celebreaza noile tatuaje mai mult decat sosirea pe lume a unui bebelus.
Va ofer cateva imagini surprinse la petrecerea ocazionata de o sedinta de tatuaj.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...