Saturday, February 19, 2011

Thanks to Google !


Pagina principala Google a dedicat un In Memoriam marelui sculptor Constantin Brancusi, in timp ce casa natala din Hobita se reazama doar pe cativa pereti bolnavi si uitati de catre ilustri locuitori cu vile si palate somptuoase in Pipera ori pe malul Snagovului.

Cine e Brancusi ?


Un sondaj in Romania ne-ar dovedi gradul de incultura, de ignoranta in randul populatiei prezente.

Vina o poarta si sistemul perimat din invatamant, implicarea saraca guvernamentala in cultura si respectarea patrimoniului artistic romanesc.

Saracia, ajungerea la starea de pomana si disocierea lumii de jos de cei bogati si impunerea prostitutiei ca fenomen tehnocrat la toate nivelele umbresc interesul pentru valorilor spirituale.

Constantin Brancusi este ucis inca o data, de catre un sistem diabolic, nemilos. Se repeta refuzul din 1957 pe cand stalinistii romani au refuzat numele maestrului din Hobita, decedat in exil, la Paris.

E mereu nevoie de recunoastere internationala.

Da-i, Doamne, mintea romanului din urma ! Cred ca aceasta zicala se potriveste de minune natiei noastre.

Carnaval in Agnita, si nu in Venetia

Carnavalul in Europa semnifica o suita de celebrari si parade in plina strada, sfarsitul iernii. Dansul, bucuria deghizarii coincid cu lasatul secului. Deghizarea, machiajul si mastile isi au originea in saturnalii si in sarbatorile dionisiace. In Agnita, un targ anonim din judetul Sibiu in luna februarie are loc o parada carnavalesca, numita obiceiul lolelor. Aceasta este atestata la sfarsitul secolului alXVII-lea. Cetatea Agnitei aflata sub un pericolul asediului otoman este salvata de interventia unei femei curajoase ce se imbraca in carpe, deghizata intr-o vrajitoare, cu un bici si tipand inspaimanta cotropitorii ce nu se mai incumeta sa avanseze dincolo de zidurile burgului. De atunci lola cea viteaza devine un simbol al Agnitei. Cu timpul fuga lolelor devine o sarbatoare a breslelor etnicilor germani cu un intreg ritual de prezentare a grupurilor de meseriasi din zona: croitori, brutari, archebuzieri etc. In perioada comunista lolele au fost interzise. Odata cu intrarea primirii Romaniei in Europa unita, cu atribuirea Sibiului titlul de capitala europeana lolele construiesc un eveniment unic, exotic in intreaga lume. Grupuri de zeci de agniteni mascati incep si sfarsesc parada lolelor in pocnete de bici, in sunet de fanfara amplificand dorinta de alungare a stihiilor iernii. Un segment major al mass-mediei romanesti se consuma intr-un top al prostului gust, si mai putin in adevaratele valori cultural-istorice – constituent posibil in a dezvolta centrul de interes turistic. Multumesc doctorului Dan Filip, nascut in Agnita ce ne- a trimis cateva imagini suprinse cu ocazia paradei lolelor, pe 13 februarie 2011 si ne scrie: “Mi s-a propus ca anul viitor sa ma imbrac si eu lola. Cool!! “

Carnaval in Venetia


Venetia se distinge prin canalele si gondolele unduitoare, prin magazinele de bijuterii si lenjerie La Perla, dar si printr-un carnaval celebru.

Wednesday, February 16, 2011

Carte de la Serghei
Prietenul meu Serghei va trimite un ultim salut, alaturi de omul de zapada.
Camaradul de joaca a carui existenta depinde de maretia iernii ne zambeste necontenit chiar daca soarele il alunga.


Sunday, February 13, 2011

Carte catre sotia mea, Delia
Nu am fost nicicand de parere ca dragostea, ca si atasamentul divin, patriotismul trebuie manifestate in exces prin idolatrizare ieftina, comerciala.
Tinand cont de singuatatea abisala prin care lumea isi taraste sufletul, izolat din pricina lipsei de comunicare trebuie sa acceptam si zilele create ca celebrari dedicate nu numai sfintilor ci si bucuriilor pamantesti.
Sfantul Valentin surprinde bucuria indragostitilor de a fi impreuna, de a se avea unul pe celalalt.
Inteleg ca nu tot omul are o reprezentare superioara a sentimentelor sale, dar ce conteaza ? Nu tot omul citeste Platon si nu intelege forta livrescului.
Masele in dorinta lor de a iesi din anonimat recurg la simboluri, kitchuri ieftine, le preiau si se complac (adesea) in ridicolul decorului rosu, roz incarcerat in forma inimii.
Fiecare e liber sa-si aleaga calea in a-si exprima dragostea fata de sufletul pereche, important e ca exista aceasta intentie si ziua de Sfantul Valentin.
Incerc un sentiment de penitenta, departe de sotie si resimt durerea celui din inchisoare, din armata si singura cale de comunicare ramanand epistolele de dragoste necenzurate de ridicol, caci suferinta, sufletul indoliat cad in situatii comice celor ce nu cred in dragoste, fidelitate.
Pasesc printr-un supermarket unde multa lume ne cunoaste.
Cunostinte si vecini cu buchete de flori, sticle de vin, ciocolata si alte cadouri se indreapta catre casele lor si imi ureaza: Happy St. Valentine !
- Ce ai cumparat sotiei tale de Sfantul Valentin ? ma intreaba Glenn, managerul de serviciu.
- Nu spun, e secret ii raspund, si trec mai departe.
Cu greu imi ascund lacrima strecurandu-ma printre cumparatorii galagiosi in ziua indragostitilor si ca pe vremea primei iubiri din adolescenta revine imboldul de a desena inimioare pe orice hartie ori pe caiete...
Dragostea aprinde tot omul chiar si pe batranul Socrate scotandu-l din dialogurile sterpe cat o luna de februarie, si impingandu-l catre patimile cele lumesti.

Aniversara

Doi veri intr-o berarie din Chicago.
Astazi varutul Dan Filip implineste cativa ani...
Ii doresc La Multi Ani si mai ales felicitarile mele pentru sacrificiul ramanerii acasa in Sibiu refuzand oricarei oferte din afara tarii.

Imi spune ca nu e alt oras mai frumos decat Sibiul si isi duce mai departe misia de stralucit medic neurolog in cetatea tineretii noastre.

Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...