Saturday, October 30, 2010

Happy Halloween !
Un gand bun si dorinta ca toti copiii din Romania sa nu mai fie privati de dreptul la o copilarie minunata. Sa speram ca intr-o buna zi portile unei alte lumi se vor deschide cu multa lumina si dragoste.

Friday, October 29, 2010

Tulburarea educatiei in Romania

Cadrele didactice vor fi condamnate la ineficienta. De altfel politicienilor si mai ales ministrului invatamantului nu le pasa.
De ce ar mai avea nevoie de dascalii romani ?
Beizadelele lor invata in alte tari.
Copiilor sarmani le ramane sa bata maidanele ca someri sau sa aleaga drumul capsunarilor .

Monday, October 25, 2010

Galeria sarbatoritilor din octombrie pe strada Ana Ipatescu

Amintiri de acasa:


"Petrece noaptea in jurul Focului lui Samedru, in joaca si chiuituri, sariti cu totii peste valvataie, apoi zdrobiti taciunii prin gradina si prin livada, pentru rod bogat in anul ce vine. Sarbatoreste-l bine, nu lucra deloc; incheie socotelile cu ciobanii care ti-au tinut oile peste vara, cinstindu-i dupa obiceiul Rascolului. Sambata, fiind Ziua Soroacelor, lichideaza toate celelalte invoieli si incheie altele, cu adalmasuri si veselie - arvuna te leaga, plata te scapa. Dar nu uita: cine-a luat pe datorie plateste de doua ori". Femeile, pregatite cu cosnitele pline, impart celor adunati la Focul lui Samedru grau fiert cu unt sau untura, colaci, covrigi, paine calda, branza, lapte, mere, nuci, must sau tulburel, lumanari aprinse, pentru pomenirea celor morti."
(Preluat dintr-un articol de Adrian Bucurescu)

Daca practica religioasa cu smerenia si slujba plictisitoare nu au fost pe placul niciunuia dintre copiii de la sate, in schimb sarbatorirea sfintilor ne bucura nespus.
Se destupau butoaie, inceta lucrul asemenea unei locomotive dupa un drum indelung. Asijderea si gradinile, livezile si ultimele vlastare de vita isi depun roadele la picioarele toamnei de Sfantul Dumitru vestindu-ne ca iarna e pe aproape.
Tinand ziua de 26 octombrie in afara imaginarului crestin, obiceiurile ocazionate de aceasta sarbatoare se apropie de celebrarea unei veri indiene din America de Nord.
As spune ca ne putem incadra intr-un cadru de zi a recoltei, a recunostintei.
Tatal meu cat si raposatul meu bunic poarta numele de Dumitru.
La aceste zile de onomastica vin oaspetii si vecinii neinvitati incingandu-se la pahare de vin si la pastrama de oaie, la covrigi cu mac, fructe uscate, nuci, mere si struguri. Imi placea sa stau langa patefon si sa schimb discurile (unele zgariate si unsuroase). Ma amuzam cand si cand, intrerupeam muzica lasand mesenii prinsi intr-un karaoke cu muzica patefonului, ce fredonau, ba mai si lalaiau...
"- Mai, tu te razi de noi ? Ce hatzani flasneta aia, ia vezi ca te altoiesc, imi striga bunicul, parca trezit din vremurile sale de tinerete cu carute. Ia de bea si tu o gura de vin, da' cu sifon.
Beam si eu ca doar nu era bai...
Poarta e larg deschisa, gutuile isi ard inca aurul la ferestre, crizantemele isi randuiesc sideful in ultimele zile de toamna, ca dupa o stagiune de alamuri.
La Multi Ani, Tata si sa ne revedem cu drag !


Newseum își închide porțile

Celebrul edificiu, Newseum , situat în Washington DC , între Casa Albă și Capitoliu își va înceta activitatea, astăzi fiind ultima zi ...