Saturday, January 3, 2015

Sibiul imprejmuit de faldurile poeziei. Wolf von Aichelburg

Astazi se implinesc peste o suta de ani de la nasterea poetului Wolf von Aichelburg (nascut 1912-d 1994) si poate e timpul ca autoritatile locale sa-i rezerve o strada cu numele sau ori o placa comemorativa.
Oamenii de seama se distingeau prin modestie si multa apropiere de cei de jos. Wolf von Aichelburg, poet si om de cultura, sibian si cerchist(Miscarea literara cunoscuta sub numele cercului de la Sibiu) isi sarbatorea ziua de nastere pe 03 ianuarie fara fast, nu voia sa-si aminteasca de trecerea anilor.
Era invitatul parintilor mei, oameni saraci si veniti de la tara. Nu-l citeau pe Rilke si nici nu ascultau Wagner.
Ii intindeau o masa simpla cu bucate traditionale de iarna, si mai ales o salata din varza murata preferata poetului de limba germana. Zambea si asculta cu multa rabdare vorbele oamenilor simpli adunati in bucataria dintr-un subsol putin iluminat.
Tatal meu repeta mereu:
- Puneti-i Domnului profesor un pachet de dulciuri, zeama de vaza, carnati. E singur si strai, saracul. Cu totii se gandeau infiorati la anii de puscarie petrecuti de catre poet la canal, la Gherla.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...