Friday, June 11, 2010

Asteptandu-l pe ministru

In plina canicula ca la tropice isi face aparitia si minunatul domn ministru al Educatiei in curtea unei scoli din Targoviste. Elevii nu au putut incepe serbarea de sfarsit de an scolar pana la sosirea oficialului asteptandu-l trei ore (stire preluata din sursele mass-mediei romanesti).
Vremurile se intorc in lumea Morometilor si a pionierilor ce tremurau in ploaie si frig, speriati la vederea cainilor de paza ai lui Ceausescu.
E si vina parintilor care ar fi putut sa renunte la serbare si sa-l lase pe Funeriu "sa se reproduca" de unul singur pe scena.

Thursday, June 10, 2010

Fantana lui Johannis


Se lasa seara peste Dealul Ursulinelor ca un dasag de ani si inca mai credem in adolescenta rasfirata catre Jungerwald cu blondele serilor de la Sachsentreffen, in satele cu turnuri din piatra.
Vechi camarazi ai unui timp dintre navete si zilele metodice petrecute ca dascali de tara se coloreaza in cerneala sepiei - timp neiertator ingalbenind vazul arinilor toamna.
Nu conturez vreun portret fortat, magulitor adresat unui prieten doar pentru functia sa, ci un La Multi Ani, in numele prieteniei din vremea liceului.
Sunt convins ca Sibiul si-a schimbat imaginea, iar primarul Johannis nu uita ca orasul nostru trebuie sa supravietuiasca timpurilor prezente in distinctia asezarii de vis de pe Cibin.



Wednesday, June 9, 2010

Romania vazuta altfel decat un tinut al vampirilor




In noiembrie 2009. la doua decenii de la caderea infernului comunist doi autori americani, Sheilah Kast si Jim Rosapepe lanseaza cartea : Dracula is Dead: How Romanians Survived Communism, Ended it, and Emerged Since 1989 as the New Italy .
O incursiune in spatiul carpatin, oferita intr-un spatiu editorial redus in pagini, dar nu in continut si esente, promite publicului american surpriza descoperirii unei alte lumi italice in Europa rasariteana.
Autorii, sot si sotie, ne-au cutreierat tara nu ca persoane investite cu facilitatile diplomatice, ci cu curiozitatea drumetului cautator al lumii noi.
Nu se exploreaza numai exotismul mioritic, nici pitorescul cadrului natural redus la pictura, ci la introspectia sufletului unui popor izolat in deceniile de subjugare comunista si la reintegrarea acestuia in democratie, in noua formula economica de tip capitalist.
Nucleele cartii scrise intr-un stil de splendida tehnica jurnalistica se impletesc ca niste reportaje bine documentate: formula de salut "sarut mana", cimitirul de la Sapanta, portretul Regelui Mihai, asteptarea americanilor eliberatori sa.
Derularea nucleelor se desprind singure devenind un ghid oricarui doritor sa viziteze Romania, fie numai prin lectura cartii.
Analiza observatorilor nu cade in critici, comparatii, exagerari, anateme. Cartea demitizeaza ideea americanilor ca Romania se reduce doar la Dracula.
Ca multumire transmisa autorilor, Sheilah Kast si Jim Rosapepe, voi continua sa prezint capitole din aceasta minunata invitatie la o calatorie in Romania.


(Va urma)








Monday, June 7, 2010

Despre Flip-Flop


A venit vara si de la mic la cei mai varstnici poarta slapii din plastic si cauciuc(intalniti si in Romania de pe vremea combinatului din Dragasani, Valcea 1970).
Incaltarile ar fi potrivite pentru casa ori plaja, nicidecum pentru iesirile mondene sa.
Intotdeauna mi-au lasat impresia vulgaritatii si a prostului gust.
In SUA studiile de specialitate avertizeaza deja de cativa ani efectele nesanatoase ca urmare a excesului de tarsit ai flip-flop-ilor.

Sunday, June 6, 2010

Petreceri si banchete

Mai nou sesiunile de pregatire profesionala se numesc seminare.
Istoria se repeta si astazi ca intr-un sir de cadru in care cel bogat la castel petrece, iar cel sarac rabda in diurna existentei sale.
Care mai e diferenta dintre sciziunea epocii anterioare ?



Ani de liceu







In zona suburbana a capitalei nord-americane tinerii absolventi ai colegiilor, ai facultatilor se intrec in fastul unei seri de neuitat.
Am suprins imaginile unei masini inchiriate de catre cativa tineri din vecinatatea mea.
Ma gandeam ca bolidul ar starni invidia beizadelelor cumetrilor magnati din Romania. Nu cred ca ar fi problema achizitionarea, ci hartoapele drumurilor.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...