Wednesday, June 9, 2010

Romania vazuta altfel decat un tinut al vampirilor




In noiembrie 2009. la doua decenii de la caderea infernului comunist doi autori americani, Sheilah Kast si Jim Rosapepe lanseaza cartea : Dracula is Dead: How Romanians Survived Communism, Ended it, and Emerged Since 1989 as the New Italy .
O incursiune in spatiul carpatin, oferita intr-un spatiu editorial redus in pagini, dar nu in continut si esente, promite publicului american surpriza descoperirii unei alte lumi italice in Europa rasariteana.
Autorii, sot si sotie, ne-au cutreierat tara nu ca persoane investite cu facilitatile diplomatice, ci cu curiozitatea drumetului cautator al lumii noi.
Nu se exploreaza numai exotismul mioritic, nici pitorescul cadrului natural redus la pictura, ci la introspectia sufletului unui popor izolat in deceniile de subjugare comunista si la reintegrarea acestuia in democratie, in noua formula economica de tip capitalist.
Nucleele cartii scrise intr-un stil de splendida tehnica jurnalistica se impletesc ca niste reportaje bine documentate: formula de salut "sarut mana", cimitirul de la Sapanta, portretul Regelui Mihai, asteptarea americanilor eliberatori sa.
Derularea nucleelor se desprind singure devenind un ghid oricarui doritor sa viziteze Romania, fie numai prin lectura cartii.
Analiza observatorilor nu cade in critici, comparatii, exagerari, anateme. Cartea demitizeaza ideea americanilor ca Romania se reduce doar la Dracula.
Ca multumire transmisa autorilor, Sheilah Kast si Jim Rosapepe, voi continua sa prezint capitole din aceasta minunata invitatie la o calatorie in Romania.


(Va urma)








No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...