Wednesday, May 7, 2014

Fereastra cu prieteni


Primavara se desfasoara in lumina si in incandescenta florala de care ne bucuram cu totii. Din nefericire in zonele defavorizate mii de copii, de oameni nu pot privi spectacolul renasterii naturii.
Nu mai vorbim de tulburarea noptilor prelungite de intuneric.
Din diferite motive afectiuni oculare minore si grave nu pot fi remediate din cauza saraciei.
Tehnologia medicala avansata nu ajunge sa sustina categoriile defavorizate.
Inainte de sarbatorirea Nasterii lui Iisus am fost oaspetele unui centru caritativ Lions Club din Arlington, Virginia.
Pentru multi o cladire ca oricare alta, cu cateva birouri nu ar iesi din comun.
Am fost intampinat de catre Roy Davis, un domn jovial, de o energie uriasa deschide usa si ma invita intr-un etaj intesat de rafturi, cutii si un atelier dotat cu aparate optice de ultima ora.
Personalul este compus din voluntari
Mii de ochelari trec prin mainile lor si sunt sortati pe dioptrii si dispusi in plicuri transparente, in cutii ca apoi sa astepte destinatii in Africa, America latina si Romania.
La prima vedere nimic spectacular, insa numarand opeste un milion de ochelari de vedere trimisi in tari sarace, orice comentariu ar fi de prisos.

Insa dialogul se infiripa imediat.
Roy Davis conduce centrul de colectare si de distribuire de cativa ani buni si isi dedica timpul in dezvoltarea unei retele nonprofit la nivel international. Domnia Sa devine partenerul direct al Clubului Lions din Timisoara si al Asociatiei Casuta de Vis din Ortisoara intr-o colaborare permanenta cu Lilly Pierce. Sute de ochelari sunt trimisi la fiecare trei luni catre Romania.
Un merit enorm il are Clubul Lions din Timisoara, un excelent capat de pod la zeci de mii de kilometri de SUA ce asigura un ecou in actiuni si proiecte generoase pe teritoriul romanesc.
Clubul Lions din Timisoara se situeaza ca un model pentru activitatea de voluntariat in Romania.
Tot datorita acestei cooperari intre Roy Davis si Lilly Pierce un baiat orb din Timisoara beneficiaza de o donatie substantiala, un brailler.
Actiunile initiate de catre Lilly Pierce se dezvolta si peste Prut. Se stabileste contactul cu Clubul Lions din Republica Moldova intr-o campanie de sustinere a proiectului Mobile Eye Clinic.
Mii de ochelari vor fi trimisi Clubului Lions din Republica Moldova.

Expedierea ochelarilor va fi finantata de catre Valentina Bulavitchi, excelent initiator al unei scoli primare cu predare in limba romana in zona suburbana a capitalei americane, Washington.
In perioada de sarbatori pascale am preluat impreuna cu Lilly Pierce cateva cutii intesate de ochelari de vedere si alte pachete cu hartie speciala de imprimat pentru Brailerul lui Fabian, amintit in randurile de mai sus. Sa nu uitam contributia firmei Best Trans fara de care ajungerea in bune conditii si la timp ar fi mai anevoioasa.
Impreuna cu Roy Davis am lipit ultimele etichete cu adresa de destinatie- copiii si batranii nevoiasi ce nu isi permit sa cumpere o pereche de ochelari de vedere.

Monday, May 5, 2014

Pagini dintr-un jurnal neterminat.In loc de poem pentru mama

La inceput de mai cu albastrul mai albastru,cu strazi circulare in burgul cu strazi circulare  numit Sibiu
mama mea isi sarbatoreste ziua de nastere.
Departarea de parinti se defineste prin tragedia neacceptarii conditiei de zbor a pasarii ce isi paraseste cuibul.
Durerea desprinderii de mama ca de somn primordial se prelungeste in noi asa cum visul creste din copac in copac sadit pe alte taramuri.
Intr-un an in vizita la Sibiu cu prietenul meu Eric din Colmar am petrecut ziua mamei.
Eric a ramas orfan de mama 
Mama mea nu vorbeste franceza si nu se intelegea decat prin semne cu Eric.
Din ultimii bani, caci si altii sunt saraci, a cumparat toate florile unei vanzatoare din piata.
Ultima oara am vorbit cu Eric, era bolnav de cancer.
Nu I am spus mamei mele de boala lui. Ea intreaba mereu de el si isi aminteste cu drag de florile primite intr-un inceput de mai, in nu mai stiu ce an...
Sarut Mana
, Mama !

Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...