Saturday, February 8, 2014

Romania cu Marele Sas

Intrarea lui Klaus Johannis la Bucuresti va starni un sir de controverse, de schimbari in guvern, si in mintea lui Voda Basescu.
Daca in 2009 Johannis nu era preferatul lui Basescu, iata ca in prezent ii apare ca un baiat simpatic, de treaba. Nimic nou pe scena caragialesca.
Investirea primarului sibian reprezinta nu un castig pentru un anume partid politic, pentru un grup de interese, ci as zice, pentru tara.
Intr-un moment de tensiune dintre Germania si Romania Johannis va contribui la o imbunatatire a relatiilor dintre cele doua tari.
Remarcile presedintelui Basescu se traduc intr-un cantec acid de lebada ca de obicei, fariseic, si voit sarcastic. Romania versus Sibiu se afla la o distanta incomensurabila in ceea ce priveste efectul unei domnii.
In perioada mandatelor de presedintie Romania se situeaza inca intr-un nivel al esecului (aici contribuie si guvernele derulate in ultimii ani). Sibiul a cunoscut schimbari spectaculare, desigur cu mentiunea ca ar mai ramane loc pentru retusari.Sa dam Cezarului ce e al lui.Sibiul nu putea sa se dezvolte mai mult in contextul unei centralizari si dependente ombilicale de Bucuresti.
Daca printr-o miscare de translatie aducem calitatea de excelent administrator al lui Johannis sunt convins ca se va vedea in tara un progres in fapte, nu in discursuri anoste.
Mergand mai departe pe cuvintele lui Voda de la Cotroceni acide si ironice la adresa Prim Ministrului cu referire la prezenta la Soci, amplifica imaginea conducatorului carcotas, pus mereu pe galceava.
Am urmarit deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Soci. Cu toata antipatia fata de Putin si rusi, evenimentul in sine se inscrie ca o realizare magistrala, o competitie sportiva la care participa si 23 de sportivi romani. Nu mi se pare deloc un prilej de sarcasm prezenta oficialilor in tribuna spectatorilor.
Echipa olimpica a Chinei, lumina din ochii lor si determinarea, salutul liderului lor venit la deschidere construiesc o imagine aparte.
Au urmat declaratii de presa ale altor oficiali din lume, printre care si Obama, din care nu razbate nicio urma de ironie ieftina.
In alte locuri sportul, ca si politica sunt luate in serios.
O spun efectele. Realizarile!

PS Folosesc “marele sas” ca o sintagma preluata dintr-o carte de comentarii critice ale lui Corneliu V. Mihail.










Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...