Thursday, January 21, 2010

Moartea in odajdii violete

Dupa amiaza prin vietile defrisate de visuri,
soarele nu-si mai rostogoleste mangaierea trecand odata cu vorbele desarte
mult deasupra ranilor-cratere indoliate,
deasupra carora ecoul nu infloreste,
rezonanta de viori sparte.

Iarna tropaie peste lume,
ne-au rapit copacii cu fruntile blajine,
nimeni nu mai insotetste nepotii pe alei,
cresc fara povestile cu imparati si ilene prea frumoase.
Valea Plangerii se afunda in intuneric,
odaie neincalzita si cerga vietilor de sclavi
nu acopera durerea,

amurgul isi aprinde plasma mortii
cu ultimele raze violete,
mintind mamele si tatii mai mari
ca sunt vapai,
asa cum zapada inseala frate si sora, Hansel si Gretel
imitand zaharul,

pe cand ratacesc in ninsoare,
prin viata defrisata de arborii seculari,
de visuri.

Wednesday, January 20, 2010

Tuesday, January 19, 2010

Poem scris nu de mine

Mi-as fi dorit sa scriu cateva versuri despre paduri si mai ales despre lemnul contorsionat cu migala de mana mesterului dulgher, lingurar, iconar sa.
Am gasit in schimb randurile-manifest semnate de catre Nida Stefan :

"Lemnul din Carpaţi este cert şi demonstrat de o calitate superioară celui din Europa (Alpi în speţă), Canada, Rusia şi China.Nu trebuie uitat că însuşi Stradivarius îşi alegea lemnul pentru instrumente din Munţii Gurghiului, dintr-un loc care şi astăzi poartă numele de Valea Italienilor.O propunere ar fi orientarea (emiterea unui act normativ) pentru folosirea acestei bogăţii numai pentru obţinerea de produse superior calitativ (instrumente muzicale, sculptură în lemn) - în Mureş au fost fabrici care se ocupau numai de sculptura în lemn, acum au rămas numai ateliere .Un mare duşman al acestei mari bogăţii a României (lemnul de rezonanţă şi paltinul de înălţime) este industria mobilei comune, ieftine, a mobilierului de grădină, dar şi mai periculoase sunt fabricile de furnir.Un reputat profesor al Facultatii de Silvicultura din Brasov a incercat sa-mi demonstreze ca progresul economic presupune scaune de gradina si mobilier de bucatarie, ca planul de impaduriri este urmarit cu sfintenie si ca in saizeci de ani, lucrurile vor fi din nou frumoase si padurile verzi.Dar ce te faci? Pentru o vioara buna e nevoie de un molid in varsta de trei sute de ani."
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/manifest-pentru-lemnul-de

Monday, January 18, 2010

De la bioenergie la magie Voodoo

Cu cativa ani in urma am vizitat Haiti si printre multele atractii locale mi-a ramas intiparita in amintire o discutie purtata cu un "ungan", care in limba creola inseamna vraci, vrajitor, guru si descantator-un maestru al slujirii lui Voodoo.
Persoana respectata de unii, infierata de altii pare-se ca prin practicile sale ar contribui la mentinerea sau descaunarea politcienilor, la aducerea iubitului pierdut, la transformarea unui dusman in "zombi" (provocarea unei morti clinice, dupa care respectivul (a) presupus mort este dezgropat si transformat in sclav).
Ungan-ul are retete pentru orice si flacari de toate culorile.
Una dintre practicile de transmitere a unei flacari (poate de culoare violeta) este intalnita adesea prin introducerea unei lumanari aprinse in anus de catre cel ce doreste raul dusmanului sau rivalului sau. Va imaginati pe acel bula asteptanad cu fundul in sus ca flacara lumanarii sa emane energie violeto-distructiva...
Un schimb de experienta intre unganii afro-caribieni si bivolarii de pe plaiul mioritic ar genera o cooperare fructuoasa.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...