Tuesday, January 19, 2010

Poem scris nu de mine

Mi-as fi dorit sa scriu cateva versuri despre paduri si mai ales despre lemnul contorsionat cu migala de mana mesterului dulgher, lingurar, iconar sa.
Am gasit in schimb randurile-manifest semnate de catre Nida Stefan :

"Lemnul din Carpaţi este cert şi demonstrat de o calitate superioară celui din Europa (Alpi în speţă), Canada, Rusia şi China.Nu trebuie uitat că însuşi Stradivarius îşi alegea lemnul pentru instrumente din Munţii Gurghiului, dintr-un loc care şi astăzi poartă numele de Valea Italienilor.O propunere ar fi orientarea (emiterea unui act normativ) pentru folosirea acestei bogăţii numai pentru obţinerea de produse superior calitativ (instrumente muzicale, sculptură în lemn) - în Mureş au fost fabrici care se ocupau numai de sculptura în lemn, acum au rămas numai ateliere .Un mare duşman al acestei mari bogăţii a României (lemnul de rezonanţă şi paltinul de înălţime) este industria mobilei comune, ieftine, a mobilierului de grădină, dar şi mai periculoase sunt fabricile de furnir.Un reputat profesor al Facultatii de Silvicultura din Brasov a incercat sa-mi demonstreze ca progresul economic presupune scaune de gradina si mobilier de bucatarie, ca planul de impaduriri este urmarit cu sfintenie si ca in saizeci de ani, lucrurile vor fi din nou frumoase si padurile verzi.Dar ce te faci? Pentru o vioara buna e nevoie de un molid in varsta de trei sute de ani."
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/manifest-pentru-lemnul-de

No comments:

Bonne Fete, Canada !

Canada ramane o tara mama si binecuvantata. Astazi isi serbeaza ziua de nastere. Este tara in care fiul meu a copilarit si as spune cu nos...