Thursday, April 8, 2010

Izvorul Tamaduirii


In Vinerea din Saptamana Luminata simbolul acestei celebrari dezvolta necesitatea schimbarii caracterologice a fiintei umane. Orbul tamaduit isi recapata vederea.
Cei ce persista in infractiuni, in fraude si in actiuni mafiote pare-se ca se afla intr-un pact si cu biserica ce in ciuda parabolelor si a fastului liturgic traiesc in opulenta si bunastare.
La ce bun construirea unei catedrale cu numele utopic, Mantuirea Neamului ?

Wednesday, April 7, 2010

De Ziua Rromilor, ganduri bune si multa pace

Rromii sunt mereu in miscare si drumul a devenit viata lor. Viata lor apare ca o trecere a carutelor, mai tarziu a rulotelor – o perpetua derulare si cautare a spatiului ideal. din
Nu intamplator alegerea simbolului rotii pe steagul lor ne atrage atentia asupra apropierii lor de India, tara-mama si de spiritul lor de mobilitate, interactiune. Roata cu spite ca simbol suprem al filozofiei rrome de viata si de cautare a identitatii, dar si de interactiune permanenta intre prezent ca timp si spatiu ca drum –miscare si avansare, rostogolire a rotii.
Roata cu spite sau chakra a fost adoptata si recunoscuta ca steag in 1971 pe 8 aprilie la primul Congres Mondial al rromilor, precum si imnul national Jelem Jelem. Chakra rosie ca simbol este si creatia lumii. Steagul este format din doua benzi longitudinale, verde si albastru. Verdele semnifica pamantul si in cazul Rromilor-drumul fara sfarsit, si ideea de mama. Albastrul simbolizeaza cerul si ideea de tata si de Dumnezeu.
Printr-o analiza a interactiunii spatiu (verde) si timp (albastru) definim sufletul rromilor ca foc continuu si in rostogolire. Cateva elemente ar fi suficiente in descrierea vietii de caminante, de “oaspete uitat” (Wolf von Aichelburg) si de drumet (nebunul) – imagine in cartea de tarot f. importanta si decisiva in destinul fiintei umane, tot ce se leaga de ideea de rrom si de relatia sa cu lumea exterioara. Ideea de nomad i-a transformat existenta adaptandu-l la conditiile pribegiei. Imaginea din tarot a drumetului nu este decat simbolul rromului, modelul si portretul celui ce nu are nimic mai mult ca avere decat o traista si setea de duca, febra calatoriei. Daca in steag chakra devine simbolul miscarii si al creatiei, in viata rromilor ea este si simbolul Norocului si al hazardului. Roata este un cazinou cosmic si dandu-le sansa sa mearga mai departe. Rromii nu cred decat in investitia si forta norocului (bafta). (Sa nu uitam ca tarot-ul a fost adus in Europa de catre rromi odata cu sosirea lor in regiunile iberice ale Europei.)

Dintr-un articol mai vechi :
http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=3663



Tuesday, April 6, 2010

Autostrada Vacheron

Autostradalii (liderii asfaltarilor) nu simt gropile atunci cand se deplaseaza in autoturismele proprii ? Sau circula in elicoptere ?
Pe de alta parte realizez alt aspect: Asfaltul, autostrazile lipsesc cu desavarsire, insa liderii nefinalizatelor proiecte de autobahnuri suspendate sau clasice poarta bijuterii zornaitoare in diamante si se imbogatesc pe zi ce trece.
Cred ca au mostenit traditiile secretarilor de partid comunist de la sate ce isi cimentau mai intai ograda personala si apoi ulita obsteasca.

In Romania ca la nimeni


Un tanar sofer de 22 de ani snopeste in bataie un varstnic care trecea strada (pe trecere de pietoni).
Infractorul se afla in stare de libertate ca nefiind un pericol social si decizia procuraturii ar fi ca decesul victimei nu este cauzat de loviturile aplicate de catre soferul cuprins de turbare.
Se pare ca libertatea si democratia servesc criminalii, si nu cetateanul.



Monday, April 5, 2010

Fruhlingsstimmen



Letargie narcisica

Astazi ma rasfat intre narcisele explodand in tot locul si in bucuria de a ma regasi intr-o alta zi de nastere sanatos si fara a merge la serviciu.
Mi-am sunat pe cei dragi din tara sa le spun cat de dor imi e de ei, de chefurile de altadata de pe strada noastra cu pruni salbatici si miros de locomotive si pe scurt de Sibiu.
Am gatit miel cu spanac in seminte de quinoa, salata cu ceapa verde si oua fierte.
Un mic dejun si pranz in acelasi prelungit pana spre seara cu un vin excelent Valpolicella.
Hristos a inviat !

A doua zi pascala


Abia asteptam a doua zi de Paste sa mergem la stropit. Existenta noastra se situa mereu intre colindat si stropit.
Bateam la usile fetelor si ale femeilor intreband :
-Primiti stropitorii ?
Nu aveam pe atunci parfumuri Coco Chanel si nici Lancome, dar ideea in sine a unei sarbatoriri ale carei semnificatii nu le stiam, ne bucuram de vinul cel bun si de venirea primaverii.
Daca imi e dor de ceva. imi e dor de acea zi pascala cu flori si fete minunate asteptand stropitorii ca de o gradina pierduta.
Intre timp am gasit cateva note cu cateva precizari pe care le reproduc :

Udatul fetelor
In mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca a doua zi de Pasti, tinerii sa stropeasca fetele, iar acestea la randul lor sa le dea baietilor de baut si sa le ofere daruri, caci se crede ca nici unei fete nu-i va merge bine daca nu este udata. Inainte vreme, stropitul se facea cu apa de fantana; astazi este datina ca fetele sa fie udate cu apa de colonie.
Una dintre legendele care explica acest obicei spune ca a doua zi de Pasti, o fata crestina vindea oua. De la ea cumpara o fata pagana. Cele doua intrand in vorba, prima ii explica legea crestineasca, dar cea de-a doua, neincrezatoare, ii spune: "Te-oi crede daca s-or inrosi ouale pe care mi le-ai vandut!" Pe data, ouale s-au inrosit, iar de spaima, fetele au lesinat amandoua. Trecand pe acolo doi flacai, le-au vazut si le-au stropit cu apa de la fantana. Revenindu-si, fetele le-au daruit drept rasplata oua inrosite, iar pagana s-a increstinat
http://www.pastefericit.com/

Sunday, April 4, 2010

Carte pascala





























In plina duminica pascala de soare debordand pe Valea Tidal din Washington DC m-am preumblat pe printre ciresii in floare in contrast cu betonul cladirilor masive americane tinzand sa confirme ca petalele sunt victorie coroziva si lumina de primvara.


Vizitatorii sositi sa se bucure de festivalul ciresilor Sakura nu tin cont de rigorile unui rit religios, cu mic si mare surprind dupa amiaza solara in fotografii ingramadindu-se pe malul fluviului Potomac.


Arborii isi ning petalele peste ape, narcisele si lalele cu sutele se dezvelesc de culori asemenea femeilor de vesmintele cele grele ale iernii.


In plina zi pascala ar fi trebuit sa iau lumina din lumina in vreo biserica, insa am preferat sa regasesc in scenariul unor pomi infloriti.


Cu cat pare mai banala expunerea narativa a unei magnolii in dezvoltare vegetala, cu atat mai mult reveria creste in volburi tensionale, asemena unui vis.


L-am regasit pe Iisus in bucuria de duminica a saracilor in cumpararea unei cafele ori a unei inghetate in plina Pennsylvania Avenue, in promenada nestingherita a primelor zile ale lui Florar.


S-a afisat o lista intreaga cu regulile impuse de catre administratia parcurilor din capitala americana. La cateva sute de metri de Casa Alba politisti la fiecare pas.


Oamenii sunt la fel de neglijenti ca si in alte tari. Diferenta e ca aici are cine aduna in timp record tonele de gunoaie lasate de vizitatori.




















Regina Anna Magnani

Capriciu slav in sarbatorire pascala

Hristos a inviat !


Oare trebuie sa ne amintim de parabolele si de viata Domnului Iisus doar in preajma sarbatorilor pascale ?
Dupa declinul multora dintre tarile cu preponderenta de aureola crestina am putea spune ca prezenta la biserica este o practica fara continut, un soi de a epata cu un obraz de masca.
Contactul cu exemplul lui Iisus ramane in realizarile concrete pe parcursul intregii saptamani, al intregii noastre existente, nu numai intr-o prefacuta smerenie in fata icoanelor, cu lumina pascala.
Aprinderea luminii adevarate se inteteste in noi insine, nu in teatrul liturgic.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...