Wednesday, April 7, 2010

De Ziua Rromilor, ganduri bune si multa pace

Rromii sunt mereu in miscare si drumul a devenit viata lor. Viata lor apare ca o trecere a carutelor, mai tarziu a rulotelor – o perpetua derulare si cautare a spatiului ideal. din
Nu intamplator alegerea simbolului rotii pe steagul lor ne atrage atentia asupra apropierii lor de India, tara-mama si de spiritul lor de mobilitate, interactiune. Roata cu spite ca simbol suprem al filozofiei rrome de viata si de cautare a identitatii, dar si de interactiune permanenta intre prezent ca timp si spatiu ca drum –miscare si avansare, rostogolire a rotii.
Roata cu spite sau chakra a fost adoptata si recunoscuta ca steag in 1971 pe 8 aprilie la primul Congres Mondial al rromilor, precum si imnul national Jelem Jelem. Chakra rosie ca simbol este si creatia lumii. Steagul este format din doua benzi longitudinale, verde si albastru. Verdele semnifica pamantul si in cazul Rromilor-drumul fara sfarsit, si ideea de mama. Albastrul simbolizeaza cerul si ideea de tata si de Dumnezeu.
Printr-o analiza a interactiunii spatiu (verde) si timp (albastru) definim sufletul rromilor ca foc continuu si in rostogolire. Cateva elemente ar fi suficiente in descrierea vietii de caminante, de “oaspete uitat” (Wolf von Aichelburg) si de drumet (nebunul) – imagine in cartea de tarot f. importanta si decisiva in destinul fiintei umane, tot ce se leaga de ideea de rrom si de relatia sa cu lumea exterioara. Ideea de nomad i-a transformat existenta adaptandu-l la conditiile pribegiei. Imaginea din tarot a drumetului nu este decat simbolul rromului, modelul si portretul celui ce nu are nimic mai mult ca avere decat o traista si setea de duca, febra calatoriei. Daca in steag chakra devine simbolul miscarii si al creatiei, in viata rromilor ea este si simbolul Norocului si al hazardului. Roata este un cazinou cosmic si dandu-le sansa sa mearga mai departe. Rromii nu cred decat in investitia si forta norocului (bafta). (Sa nu uitam ca tarot-ul a fost adus in Europa de catre rromi odata cu sosirea lor in regiunile iberice ale Europei.)

Dintr-un articol mai vechi :
http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=3663No comments:

HAPPY MOTHER'S DAY !

on the bank of spring i asked a little girl about her mother. she was drawing me the sun and a flower. She knew the waves would wipe...