Saturday, December 5, 2015

Povesti de Advent. Mos Nicolae

Patru saptamani inaintea sarbatoririi nasterii Domnului Iisus incepe cu prima lumina aprinsa deasupra lumii, stea si semn al increderii in credinta.
In mentionari anterioare spuneam ca pentru noi biserica nu a insemnat niciodata habotnicie, supnere oarba. Biserica era acolo ca trebuia sa fie, preotii,in glumele bunicului, au mana de luat nu de dat.
Ziua Sfantului Nicolae insemna pentru noi, un mini Craciun.
Poate pentru singura data pe an curatam ghetele cu mult sarg, pentru a le da mai multa stralucire le ungeam cu slanina. Le lasam afara in asteptarea Mosului, sa le umple cu dulciuri.
Ca saraci primeam bomboane din zahar topit, invelite in staniol si hartie franjurata, nuci si cateva mere.
In fiecare an sarbatoream matusi, unchi si vecini se numeau Nicolae, Niculina.
Ne adunam in camerele de bloc ori din subsolul cu miros de igrasie, iluminate de becuri galbejite.
Nimic nu alunga bucuria reintalnirii familiale.
Astazi ne doare trecerea in ani, inaintarea trenului ireversibil si doare mai presus ca suntem copii singuri la parinti.
Unchiul Nicu Stanga, Unchiul Nicu Tripcea si toti ceilalti nu mai sunt.
Intr-o zi de inceput de iarna cu fulgi ca straie de ingeri ne anunta ca trenul isi poarta timpul, noi, povara batranetii, si lasam ghetele inaintea portii de la intrare in speranta ca Mosul ne va mai aduce cateva zile de tinerete fara de moarte.


Monday, November 30, 2015

1 Decembrie. In intampinarea romanilor

Iarna e la inceput de drum. Romania sarbatoreste ziua si isi pune iia cea  brodata cu flori, ape si munti, poate cateceva ramas dupa trecerea atator jafuri. In cei 26 de ani raul a crescut din interior-implozie dureroasa, greu de vindecat.
Din diaspora sunt semne zilnice din partea celor plecati de acasa, nu numai prin sarbatoriri ocazionate, precum mersul la la biserica din cand in cand, ci prin gesturi ce intrec manifestarile ieftine.
Cuvantul roman este adus la standarde de respect si de apreciere prin iscusinta, prin rapiditatea imigrantilor de a se integra, prin buna indeplinire a muncii lor.
Nu e nevoie de a arbora tricolorul pentru a epata. Grupari literare si reviste din SUA si Israel isi exprima gandurile in limba romana.
Spre exemplu, Revista secolului XXI  ne convinge ca toti vorbitorii de limba romana se reunesc intr-un spatiu comun. al imaginarului si al frumosului re-dobandit prin cuvinte.
Ceea ce nu reusesc legatii culturale, organisme de stat, iata ca un numar tot mai crescand de iubitori ai scrisului cinstesc casa si locul natal in limba romana.

http://en.calameo.com/read/001073787f2d71f64832d




Sunday, November 29, 2015

Insemnari pe un Iphone. Ganduri de 1 Decembrie




Dincolo de scena circului politic, nu incerc o portretizare, o biografie, ci doar o aducere aminte a unei personalitati aproape uitate de catre mai toti romanii, imaginea Reginei Maria de Romania, distinsa prin dragostea fata de arte, fata de soldatii aflati pe campul de lupta si mai ales prin apropierea Romaniei de Statele Unite ale Americii cu ocazia vizitei efectuate in urma cu aproape o suta de ani (1926).
Romanii se bucura de unitatea nationala dobandita la 1918. Succesul evenimentului se datoreaza si Reginei Maria.
Am rasfoit volumul de insemnari America seen by a Queen, ingrijita si editata de catre Adrian-Silvan
Ionescu (Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999) si am regasit cu multa emotie o descriere a continentului american intr-o limba concisa, simpla, cu valori de reportaj de calatorie.
Calatoria de la New York, la Washington, la Chicago si prin alte state devine un moment literar-istoric
de documentare, si totodata ipostaziaza o prima victorie a unei prietenii romano-americane.
O tara infima, necunoscuta Americii este reprezentata de o prima adevarata Doamna primita cu onoruri inalte.
Intr-un articol viitor promit recenzie la cartea mai sus amintita.
Ma intreb doar cati dintre politcienii de astazi au parcurs ori au auzit de faptele, de maretia Reginei Maria, dedicata tarii si nu intereselor personale.


Regina Maria, mai mult decât oricine altcineva, s-a bătut pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România, la sfârșitul Primului Război Mondial. A dormit pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Balcanic și ale Primului Război Mondial, alături de soldații săi. Prin forța de nezdruncinat a voinței sale, această prințesă britanică s-a redefinit pe sine însăși ca româncă oferindu-le supușilor săi o mai bună înțelegere a ceea ce urma să fie România, decât oricare din viziunile fasciștilor sau comuniștilor autohtoni care au urmat după ea.[42]
—Robert D. Kaplan, Fantomele Balcanilor

Astazi cand trambitasii plagiatori se infrupta dintr-o mostenire necuvenita poate nu e prea tarziu sa cinstim memoria adevaratilor inaintasi, carora le datoram un cuvant de recunostinta si de ce nu o eterna
glorie.













Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...