Saturday, October 29, 2016

Scrisoare din partea Ambasadei Romania din S.U.A.


De foarte multi ani , nu numai in scris, ci si in contactele mele cu romanii din tara si cu cei din afara am pledat pentru o punte de trecere peste apele tulburi ale multor disensiuni, conflicte.
Excelenta Sa Gabriel Rotaru, functionar al  Ambasadei Romaniei la Washington, deschide si sustine o politica noua de apropiere a romanilor de pretutindeni. Guvernul Romaniei are datoria de a fi alaturi de toti romanii, in ciuda departarii geografice, in ciuda devenirii lor in alte tarii ca imigranti.
Pe de alta parte se mai prolifereaza ideea celor din diaspora ca Romania nu mai e grija lor, denigrand tara de origine. O atitudine pasiva, de resemnare nu aduce nicio schimbare.
Salut intitiativa guvernului actual si sunt convins ca valorizarea celor plecati si mai ales o contributie a acestora in Romania ar fi de bun augur.
Un prieten de origine romana, medic american, eminent chirurg s-a intors in tara in ideea sa dezvolte o linie de ginecologie, de nasteri in vitro etc. A renuntat la cabinetul din New York si nu se astepta la salarii uriase. Ii era dor de Sibiu, de lumea de acasa. Si-a echivalat diplomele americane in Romania, a trecut teste si alte obstacole birocratice. Pe plan local s-a lovit de opacitatea unui director de sectie ori de spital care I-a spus verde in fata: " Atat timp cat sunt eu la putere nu ai ce cauta aici. Ce crezi tu ? Ai venit sa ne iei painea? Sa ramanem noi, medicii romani cu tigancile si cu saracii ?"
Aceasta se intampla in perioada candidaturii lui Basescu.
Doctorul s-a intors in America. Nu mai comentez gustul amar al acestuia si ce era in sufletul lui.
Intr-o retrospectiva istorica incepand cu Evul Mediu si pana in 1944 multi oameni de cultura romani, inventatori, politicieni au studiat au trait in Occident dupa care s-au intors in tara.
Presedintele Johannis se enumera printre putinii initiatori ai ideii de readucere a emigrantilor romani acasa, punctand asupra rolului lor direct la dezvoltarea economica a tarii noastre.
Acest proces nu se poate infaptui intr-o zi, doua.

Stimaţi prieteni şi colaboratori,

 

Vă aducem la cunoștință că Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a lansat, începând cu data de 15 octombrie 2016, o nouă sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru proiectele destinate sprijinirii activității românilor de pretutindeni. Anunțul privind deschiderea noii sesiunii de finanțare după reguli simplificate a fost afișat pe site-ul Departamentului.

 

Criteriile de eligibilitate, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aplicanții și pașii de urmat pentru depunerea cu succes a cererii de finanțare sunt prevăzute în Ghidul beneficiarului publicat pe pagina de internet www.dprp.gov.ro. Departamentul va primi cererile de finanțare până la 1 decembrie 2016. Regăsiţi, de asemenea, anexat Ghidul  beneficiarului în format PDF. De asemenea, toate documentele necesare întocmirii dosarului de finanțare sunt disponibile la secțiunea Finanțare a paginii de internet a Departamentului.

 

Documentația de solicitare a finanțării de către asociaţiile interesate poate fi trimisă:

·           prin e-mail la adresa: dprrp@mae.ro  

SAU

·           depusă personal la sediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Bulevardul Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poștal 011972, București, România.

             SAU

·           prin poștă recomandată ori curier la următoarea adresă: Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Bulevardul Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poștal 011972, București, România.

În această etapă, soluțiile identificate pentru facilitarea accesului la finanțare nerambursabilă vor fi testate în cadrul unei faze pilot de implementare a noilor proceduri.  Ne dorim ca prin revizuirea procedurilor de preluare și evaluare a propunerilor de proiecte să fie îndepărtate obstacolele tehnice semnalate de-a lungul timpului de către beneficiarii de asistență nerambursabilă acordată de DPRRP.

Rugăm sprijinul dumneavoastră pentru diseminarea informaţiilor mai sus prezentate, către mediul asociativ românesc din SUA, pe canalele de comunicare aflate la dispoziţia dumneavoastră.

 

Cu cele mai bune gânduri,

 
Gabriel Rotaru

Wednesday, October 26, 2016

Seara de toamna


Otonelul si Riesling-ul incepeau sa fiarba, era timpul pusului verzei la murat si gutuile se intreceau inca in pomi. Acesta era cadrul reiterant al zilei de Ssfantul Dumitru.

Au apus parintii nostri unul cate unul. Noi cei ramasi ne bucuram ca am deprins bucuria de a fi impreuna. Am deprins cu totii sa ne ajutam si in acest fel continuam o lectie a puterii binelui. Am remarcat la fiul eu, ca in ciuda diferentelor geografice, culturale a mostenit spiritul atat de repudiat numit balcanic, de a deschide usa, de a sari in ajutorul oricui.Veri, prieteni, vecini continuam seratele noastre inghesuiti in bucataria joasa, desi nicicand nu am avut un set de tacamuri ori de farfurii complete, aveam vinul mai presus decat orice portelan, si fascinatia sarbatorii.

Ne vom strange din nou de sarbatori pe neasfaltata strada Ana Ipatescu.

Pana atunci vinul va fi limpede.

Tuesday, October 25, 2016

Album de toamna la SIBIU

Sibiul intregeste perfectiunea unui cerc arhitectonic ca element al unei muzici baroce.
Incercuit de ziduri sub miile de ochi toamna se dezlantuie in mii de culori, noi la han.
Multa bucurie si sanatate !


Ziua Armatei Romane


Astazi Romania isi sarbatoreste cea mai iubita institutie din stat.

Trecem printr-o perioada de deriva teritoriala si interna si ne gandim tot mai putin la importanta fortelor armate.

O mai buna reconsiderare si pretuire nu numai intr-o parade de doua ore in aceasta zi de octombrie s-ar cuveni in tot anul.

Militarii romani dovedesc in toate actiunile lor din afara tarii multa pricepere. Foarte multe compliente.

Unii au ramas marcati precum Florinel Enache, altii s-au sacrificat cu pretul vietii.

In ciuda conditiilor grele pe perioada serviciului militar consider o experienta utila, si asa cum spuneau batranii, o calire, o cale deschisa barbatiei si curajului.

Multa bucurie si un gand minunat celor ce servesc, apara tara !

 

Newseum își închide porțile

Celebrul edificiu, Newseum , situat în Washington DC , între Casa Albă și Capitoliu își va înceta activitatea, astăzi fiind ultima zi ...