Saturday, April 7, 2018

Tragism si uitare, Fantana Alba

Au trecut zeci de ani de la bestialitatea crimelor de la Fantana Alba si manualele de istorie vorbesc mai deloc de aceste fapte. Romania apare ca un subiect de defaimare, si nu scuz aspectele neprielnice ale unui profil national integru, dar e nevoie si de recunoastere a crimelor comise impotriva unor grupuri de nevinovati, arsi de vii ori asasinati in masa.
In perioada anilor 1940 lumea se confrunta cu orori in serie, De o parte nazismul german, de cealalta parte stalinismul cu satelitii acestuia.
Ca si in cazul genocidului Katin tinut in stricta tacere, si momentul Fantana Alba a fost un subiect tabu.
Astazi ne bucuram de libertate, putem merge la serviciul de Inviere, ciocnim oua de Paste, inchinam pahare,
Nu e cazul sa reprosez tinerelor generatii ca in noua indeletnicire de "textieri" pe FB nu au habar de istorie,, ci celor ce ar trebui sa se opreasca pentru putin si sa comemoreze memoria celor pieriti pentru democratie.
Oare profesorii, reporterii posturilor de televiziune isi gasesc ragazul pentru o emisiune dedicata eroilor exterminati pe 1 aprilie 1941 ?
Cat de fericita poate fi o sarbatoare pascala cand ne uitam istoria reala ?


https://a1.ro/premium/cel-mai-negru-paste-din-istoria-noastra-rusii-neau-omorat-intentionat-2000-de-romani-bebelusii-vii-au-fost-acoperiti-de-var-masacrul-de-la-fantana-alba-id749238.html


Tuesday, April 3, 2018

Sălbăticie si tentativă de omor la Brașov

Inainte de Sarbatorile Pascale doi tineri aflati in stare de ebrietate au atacat un biet varstnic in plin centru civic din Brasov doborandu-l in bataie.
Astfel de evenimente pot surveni in toata lumea. Criminalitatea face parte din natura umana, am veni noi cu o justificare grabnica, dar aplicabilitatea legii nu functioneaza in mod echitabil.
Datorita existentei unei camere de supraveghere si a unui paznic, varstnicul de 66 de ani a fost salvat si totodata bestiile agresoare au fost arestate.
Intr-o perioada critica, de degringolada din Romania spiritul civic al cetatenilor declanseaza un val de gesturi generoase, dar si de revenire la normalitatea conditiei umane.
In urma publicarii cazului de agresiuni grave, oamenii s-au mobilizat si au vizitat victima in spital.
Marti, 03 aprilie era ziua lui.
I-au adus cadouri, au strans bani. O adolesecnta a izbucnit in lacrimi spunând ca si ea are un bunic. Pe viitor nu ar trebui sa se repete asemenea infractiuni.
Parcurgem un segment istoric manjit cu sange.
Cuvintele indurerate, neputincioase  ar fi o lectura pentru tinerii infractori. Sa le citeasca de dimineata pana seara:

”Eu știu că am încercat să mă apăr, dar eu neavând putere, bătrân... Nu-mi amintesc exact... Muncesc cu ziua, la anii mei, și tu dai în mine? E frumos? Nu e frumos! De ce să dau într-un om care muncește? De ce să dau în el?"
Crimele se tin lant, Nu de mult un tanar si-a aruncat bunica de la etajul 10.




Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...