Friday, April 30, 2010

1 Mai muncitoresc

Nu e cazul sa confundam sarbatoarea muncitorilor cu un miting de parada stalinisto-tovaraseasca.
Bucuria iesirii la o bere in aer liber se regaseste in Germania, SUA, Canada si alte tari din intreaga lume.
Doar traversand o metropola americana realizezi eforturile, sacrificiile atator muncitori sositi in cautarea libertatii, dar si in construirea unei lumi noi, in scurt timp de la zero.
Mii de americani poarta numele de familie Workman. In urma cu peste un secol agentul de la oficiul de primire pentru a nu se mai obosi cu silabisirea numelor straine a rebotezat sirul imigrantilor nou sositi la poarta de intrare din New York cu noul nume " omul ce munceste"(workman).
Fara acesti muncitori America nu s-ar fi ridicat niciodata.
In simplitatea lor acesti anonimi, disparuti in rutina muncii extenuante au dreptul la sarbatoarea lor departe de orice demagogie.

Thursday, April 29, 2010

Sfarsit de aprilLuna exploziilor florale de scurta durata, insa de incandescenta maxima se apropie de sfarsit.
In Virginia salcamii. liliacul si alte flori infloresc mult mai devreme datorita apropierii de zona tropicala (Florida).
Katyn, redundanta tragediei poloneze

Reconstituirea genocidului din 1940, intr-o epopee cinematografica(Katyn, 2007) de catre regizorul polonez Andrzej Wajda surprinde prin caracterul brutal, criminal al doua lumi in confluenta celor doua puteri totalitare : cea nazista si cea stalinista.
Inceputul filmului, un pod pe care se intalnesc grupuri de polonezi fugari, inspaimantati nemaivand incotro sa o apuce simbolizeaza in esenta tragedia anilor 1939-1940 de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Este perioada in care nazistii si sovieticii isi impart arealul ca niste animale de prada. Polonia ar fi un pod cuprins de o parte si de alta de cele doua forte expansioniste.
Iscusinta cineastului reconstruieste un bildungs roman in care secventele paralele nu sunt decat tabloide ale deznadejdii, ale neputintei in fata asasinului :
secventele uciderii ca intr-un abator a ofiterilor polonezi ;
mame, sotii si fiice traiesc ruperea de cei dragi si umilinta celor fara aparare in fata dictaturii .
In acea epoca zambetul a disparut, desi in situatiile extreme, chiar si in cele de dinaintea mortii speranta intr-o lume mai buna si mai ales rugaciunea recitata fragmentar de catre cei executati barbar de catre fortele NKDV-ului stalinist la coborarea dintr-un camion se intrevede lumina unui viitor abolit de totalitarism.

Sunday, April 25, 2010

De la Arnold Schwarzenegger la Teo Trandafir

Un moderator devine de la o zi la alta un om politic. Politicienii romani din ultimele doua decenii sunt cei mai procopsiti cetateni de dupa revolutie (vezi ceasul Vacheron sau niscaiva Ferrari).
Acestia au nevoie de specializare in domeniul actoriei, al muncii de moderatori deoarece impactul asupra maselor aduce roade in campaniile electorale.
Cat despre ce roade aduc Domniile Lor dupa, ramane de vazut...
Un alt film !

Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...