Saturday, June 14, 2014

Amintirea Parintelui Calciu. Dialog cu Mihai Alexei

Pentru generatiile tinere numele unui detinut politic nu reprezinta poate decat o sintagma rupta dintr-un manual de istorie.
Preotul Gheorghe Calciu ramane pentru romanii din afara si din tara un model nu numai prin harul sau duhovnicesc, ci si prin rezistenta sa la totalitarismul comunist.
Dupa proclamarea republicii staliniste in Romania, la o varsta f tanara este inchis in inchisori cumplite timp de 21 de ani.
Eliberat in 1964, el continua atacurile la adresa regimului comunist ceea ce duce la noi arestari.
Intr-un final reuseste sa imigreze in SUA si rolul sau de lider spiritual al comunitatii romanesti din diaspora se concretizeaza prin initierea asociatiei Romfest - Întrunirea Românilor de Pretutindeni, presedinte al Consiliului Inernational Romfest si presedinte de onoare al Asociatiei ROST.
Ideile, viziunea sa politica si filozofica s-au concretizat si in scris: Sapte cuvinte catre tineri (Ed. Anastasia, Bucuresti, 1996), Christ is calling you. A course in catacomb pastorship (St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina/ California, 1997), Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase (Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1998), Razboiul întru cuvânt (Ed. Nemira, Bucuresti, 2001), Homo americanus. O radiografie ortodoxa (Ed. Christiana, Bucuresti, 2002).
Avocatul Mihai Alexei, un mai tanar luptator anticomunist, originar din Republica Moldova s-a apropiat de Parintele Calciu nu numai ca un simplu enorias de duminica.
Au devenit prieteni. Cumva Mihai Alexei ca discipol ii datoreaza Parintelui Calciu increderea in sine, in lupta pentru bine si dreptate, si in reusita profesionala.
De Ziua tatilor, am ales printr-un simplu dialog cu Mihai Alexei, evocarea parintelui ca adevarat modelator de caractere si destine in spatiul romanesc, saracit de lideri adevarati


  1. Mihai, cum si in ce imprejurari l ai cunoscut pe parintele Calciu ?

A fost pe la sfirsitul anului 2001 in biserica din Alexandria. ne-am apropiat unul de celalalt pe motivul dragostei Parintelui Calciu pentru Basarabia si pentru ideea de realipiere teritoriala cu Romania

  1. Prin ce si-a manifestat parintele Calciu intereseul si dragostea fata de generatiile tinere de romani ?

Parintele Calciu nu a “imbatrinit” niciodata. Avea un umor de invidiat.A inteles ca schimbul de stafete se produce numai prin apropierea de tineri, printr-o stransa comunicare.

  1. Ce ti-a placut mai mult si cum te-a marcat relatia de prietenie cu parintele Calciu ?

Simplitate, generozitate rabdare. Incerca sa ajute si sa impace. Ca lider spiritual a acordat multa atentie familiilor nevoiase. Nu ridica niciodata vocea si se considera un prieten al tuturor.
  1. Prin ce se manifesta activitatea Domniei sale ca paroh si ca lider al comunitatii romanesti din regiunea DC ?

El va ramane ca cel mai important paroh din comunnitatea ortodoxa romaneasca din SUA. A pledat mereu pentru uniune. Se temea nespus de tare cand se gandea ca intr-o zi se va produce o scindare nationala, o destramare. Pentru el a fost o lupta ardenta sa-i tinsa nu se certe sau sa “acapareze puterea” bisericii. Din pacate temerile lui s-au adeverit. S-a lasat inconjurat si de delatori, lingusitori ahtiati dupa glorie, imbogatire rapida, jocuri meschine.
  1. Cum si-a manifestat interesul fata de Republica Moldova ?

Prin luari de pozitie, a organizat proteste, nu prin vorbe la bucatarie. A respins ideea ocupatiei sovietice si a continuat campania impotriva comunismului.

  1. Il consideri un om religios ori mai mult om politic ?

Cred ca ambele: el nu putea dezlipi rolul bisericii de a schimba oamenii in bine. In America probabil era un preot, insa pentru Romania si pentru Basarabia un luptator politic.


  1. Crezi ca efectele personalitatii si activitatii parintelui Calciu sunt continuate si astazi ?

    Din nefericire nu...In inimile celor ce l-au cunoscut ramane mereu un parinte ale carui sfaturi si fapte raman garantia continuitatii sacrificiilor sale.  

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...