Saturday, November 28, 2009

Carnaval in El Salvador
Sarbatoarea de San Miguel din cea de-a patra saptamana a lunii noiembrie culmineaza cu un carnaval la fel de grandios ca si cel din New Orleans sau din Rio. Spiritul iberic se reuneste in spatiul maya si dezvolta o civilizatie unica.
Bucuria, dansul si degustarile frugale in plina strada amplifica pitorescul carnavalului..
Intr-un blog anterior vorbeam despre avalansa multor elemente culinare latinoamericane si de o participare la o actiune promotionala alaturi de reprezentanta unei firme de produse alimentare tipice Salvador-ului.
In mod deosebit mi-a atras atentia Pupusa, un fel de placintă individuala umplută cu carne de porc, fasole neagră, legume sau numai cu branza. Aluatul se obţine din faină albă de porumb. Pupusa aparţine indigenilor numiţi Pipiles din San Salvador. Plăcinta obţinută se pregăteşte pe grătar sau la cuptor.Răspândirea în America de Nord s-a făcut rapid odată cu refugiaţii salvadorieni în perioada războiului civil din anii ’80.

Thursday, November 26, 2009

Breaking NEWS during Thanksgiving celebration !

Am urmarit clipul buclucas de acum 5 ani.
Sunt doar un cetatean roman stramutat pe alte meleaguri si sincer sa fiu pierd logica evenimentelor politice.
O campanie electorala trebuie sa devina o pseudocircarie de obor jalnic ?
Un kindergarten unde dialogul se incadreaza in urmatoarele enunturi:
- Ma-ta e curva !
- Ba ma-ta !
pare a fi o noua stema.

Wednesday, November 25, 2009

Thanksgiving


Ca locuitor si cetatean al continentului american celebrez ideea consolidarii unei lumi bazate pe libertate , pe respectarea drepturilor la o viata mai buna.Thanksgiving reprezinta o sarbatoare nationala a impacarii, a momentului de aducere aminte ca la omasa imbelsugata este loc pentru toata lumea.

In 1621 colonistii din Plymouth si nativii Wampanoag sarbatatoresc impreuna ca un exemplu de buna coabitare si armonie interetnica.Sosirea grupului de colonisti britanici pe coasta de est a Atlanticului si faptul ca dupa trecerea primejdioasa a oceanului constituie un prilej de bucurie si de multumire, coincide cu un fel de sarbatoare a recoltei celebrate de ameroindienii Cherokee, Pueblo ori Creek. In pofida exemplului de fraternizare, de simbolica a unei zile de mare traire istorica lumea neglijeaza mesajul umanitar intrinsec, si ca si in cazul altor celebrari lumea uita de comemorarea, aspectul moralizator-spiritual al momentului.

Reproduc o descriere a primului Thanksgiving din 1621:"Our harvest being gotten in, our governor sent four men on fowling, that so we might after a special manner rejoice together after we had gathered the fruit of our labors. They four in one day killed as much fowl as, with a little help beside, served the company almost a week. At which time, among other recreations, we exercised our arms, many of the Indians coming amongst us, and among the rest their greatest king Massasoit, with some ninety men, whom for three days we entertained and feasted, and they went out and killed five deer, which they brought to the plantation and bestowed upon our governor, and upon the captain, and others. And although it be not always so plentiful as it was at this time with us, yet by the goodness of God, we are so far from want that we often wish you partakers of our plenty." (Edward Winslow, A Journal of the Pilgrims at Plymouth)

Un secol mai tarziu statul New-Hampshire (1782) avea sa proclame Ziua Recunostintei ca zi de sarbatoare, oficializata si ca fiind tinuta in ultima joi a lunii noiembrie.

Urez o sarbatorire minunata atat romanilor sositi pe acest continent pentru o viata mai buna, poporului american, dar si un gand bun celor dragi de acasa.


(Articol preluat din www.romanialibera.com)

Tuesday, November 24, 2009

Despre unicamerala

In ultimele zile eu,cetateanul de rand, adica votantul ma confrunt cu tavalugul camapaniilor electorale(presedinte, unicamerala, reducerea personalului din senat etc).
Am inteles ca unicamerala inseamna o garsoniera - o singura camera ca pe vremea caminelor de nefamilisti.

Prietenii poporului

Cat tine prietenia dintre politicieni si popor ?
Cum s-ar traduce aceasta in practica ?
Cetatenii ar trebui sa-si exprime aceasta prietenie, nu cumparata si nici negociata.

Newseum își închide porțile

Celebrul edificiu, Newseum , situat în Washington DC , între Casa Albă și Capitoliu își va înceta activitatea, astăzi fiind ultima zi ...