Friday, April 2, 2010

Primavera
De la Faberge la ouale incondeiate din RomaniaFabergé egg

“The story began when Tsar Alexander III decided to give his wife the Empress Maria Fedorovna an Easter Egg in 1885, possibly to celebrate the 20th anniversary of their betrothal. It is believed that the Tsar’s inspiration for the piece was an egg owned by the Empress’s aunt, Princess Wilhelmine Marie of Denmark, which had captivated Maria’s imagination in her childhood. Known as the Hen Egg, it is crafted from gold. Its opaque white enamelled ‘shell’ opens to reveal its first surprise, a matte yellow gold yolk. This in turn opens to reveal a multi-coloured gold hen, that also opens. It contains a minute diamond replica of the Imperial Crown from which a small ruby pendant was suspended. Unfortunately, these last two surprises have been lost.” (from Wikipedia)


„Astazi este Joia Mare, ziua inrosirii oualor pentru Sarbatoarea Pastelui. La romani, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra sau Joimarita, in functie de regiune. Se spune ca ouale inrosite sau incondeiate in aceasta zi nu se strica tot anul si ca, ingropate pe ogor, feresc recolta de vitregiile naturii.
Traditia vopsirii si impodobirii oualor de Paste nu se gaseste doar la romani. Este prezenta in multe tari, mai ales in cele din Sud-Estul Europei. Tehnica difera in functie de tara, iar in Romania in functie de zona, timp si creatorul popular.” (dintr-un blog Oana Niculescu - Mizil)

Wednesday, March 31, 2010

Banalitatea mortii la tara


Intr-un catun nenorocit Tanti Ghita si-a sfarsit existenta dupa o zi de primavara in plina dimineata de Florii.
A trudit ziua intreaga dezgropand vita-de-vie, a carat apa cu galeata cateva sute de metri, a mai dat mancare orataniilor si gatit pentru fiul ei afectat de tulburari neurologice.
La aproape 80 de ani a parcurs o existenta de sclav cu putine bucurii. La colectivizare socrul ei s-a sinucis aruncandu-se in fata trenului in semn de neacceptare a deposedarii de pamant.
A ramas vaduva si la o varsta la care intr-o alta Europa femei varstnice se bucura de o pensie decenta, Tanti Ghita isi numara putinii talanti tinuti in batista.
Nu peste mult timp cei cativa tarani ramasi in viata se vor sfarsi unul cate unul ca plopii de la drum, instrainati si uitati de proprii-i copii, de propriul pamant modelat cu dragoste de dimineata si pana seara.
Acum cand unii primari, politicieni ingrasati de o viata opulenta sunt prinsi cu te miri ce in sacul lor, sa li se dea ca drept pedeapsa sa traiasca la tara in casa bietei Tanti Ghita cu toaleta in spatele casei, fara apa curenta si fara jacuzzi si sa traiasca din agricultura de subzistenta.
In anii '60 poetul si omul de cultura Wolf von Aichelburg dupa iesirea din puscariile politice si-a petrecut cativa ani in domiciliul fortat in Baragan si in zona Galatiului, Maicanesti, ca om de serviciu la scoala.

Intaia noapte de inchisoare

O premiera in istoria justitiei contemporane, arestarea senatorului Catalin Voicu, confirma un inceput de victorie si o defrisare a coruptiei din Romania.
Pare o fabulatie derularea stenogramelor ori a interceptarilor telefonice unde politicienii vorbesc de imprumuturi de sume uriase, in loc ca subiectul preocuparilor sa fie propasirea tarii.

Tuesday, March 30, 2010

Aetheria

Am intrat in saptamana mare sau a patimilor.
Nu sustin habotnicia vreunui canon duhovnicesc si nu intru in dezbateri teologice.
Sa readucem amintirea lui Iisus ca model moral si ca mesager al respectarii unui decalog-structura in orice bun mers al comportamentului nostru de zi cu zi.
Cati dintre autoproclamatii crestini adunati cu mic cu mare la impartirea sfintelor paste si imbrancindu-se vor fi mai buni dupa slujba Invierii ?
Un pelerinaj inauntrul constiintei noastre poate ar schimba cateceva din fata Romaniei de astazi, aici incluzand si alesii politici cu celelalte increngaturi cumetristo-familiale.

Monday, March 29, 2010

Festivalul florii de cires


la cea de a 98 a editie Festivalul florii de cires in Washington DC si-a deschis portile pe 27 martie si va dura pana pe 9 aprilie ac.
Sarbatoarea din Valea Tidal reitereaza increderea in prietenia nipono-americana, si bucuria revederii un paradis floral unic.
Broderie de vară

                                                              Pictură de I.V. Danu Întemnițat intr-o mireasmă - cristal iunie își ...