Wednesday, March 6, 2013

O fotografie cat o mie de cuvinte


Lilly Pierce, Doctorul Daniel Murariu si alte cateva persoane din diaspora au initiat de luni de zile actiuni directe in sprijinirea soldatului roman Florinel Enache, ranit grav in Afganistan.
Transferat dintr-un spital din Germania, unde soldatului roman cu picioarele si cu o mana amputate sansele de supravietuire erau minime s-a bucurat de primirea, de asistenta medicala ireprosabila din partea Spitalului Militar Walter Reed din Bethesda, Maryland.
Zile si nopti Florinel Enache s-a luptat cu durerea, cu neputinta exprimarii gandurilor si a tragismului.
La inceput i s-a pus la dispozitie un un aparat menit sa traduca din romana in engleza. Traducerea nu era suficienta unei buni comunicari intre pacient si personalul medical.
Lilly s-a oferit ca voluntar, interesata in alinarea durerii soldatului si in a stabili totodata un minunat purtator de cuvant al binelui intre guvernul american, intre familia Enache din Romania, intre romanii din diaspora.
Lilly Pierce a parasit o tara comunista in momente de opresiune.
Desi originea ei germana ar putea sa o indeparteze de Romania, ea are ca prim gand sa fie aproape de o lume afectata de neajunsuri, de saracie.
Fundatia sa www.LillyBud.org ia fiinta si atrage si alte persoane, organisme,  
Pe data de 5 martie 2013 liderul american Obama isi face timp sa bata la usa soldatului Florinel Enache si sa-i adreseze in persoana cuvinte de recunostinta in onoare, in respect la superlativ.
Lilly Pierce nu este o persoana oficiala de rang inalt,  nici investita de niciun guvern sa fie aleasa in a servi de translator ori de purtator de cuvant al soldatului.
Misiunea ei de inger pazitor a ajuns pe mesele cabinetului prezidential nu ca  o poveste tabloida avida dupa audienta.
Ingerii isi duc la implinire faptele in modestie, in tacere si nu asteapta recompense.
Mi-as fi dorit ca Lilly sa ne redea cu cuvintele ei momentul de intalnire cu presedintele Obama. Mi-a raspuns cu modestie :
-  Iata o fotografie ce vorbeste mai mult decat mii de cuvinte !


PS- Apelurile ingerului Lilly Pierce sau Doamna Lilly cum i se spune, nu raman fara ecou. 
Publicatia www.Acum.tv se implica direct in informarea cititorilor si a le prezenta cazul tragic si nu isi insuseste decat titlul unui grup de persoane aflate aproape de Florinel Enache.
Va reproduc o scrisoare a unei alte doamne de bine din Maryland ce nu are nevoie de comentarii: Diaspora romana isi merita proasta reputatie!


La Walter Reed Medical Center din Bethesda, MD se afla internat din vara trecuta un militar din Romania, Florinel Enache, un domn in jur de 40 de ani. A fost in razboi in Afganistan si o bomba improvizata de inamic i-a secerat picioarele si mana stanga. O adevarata tragedie traita de domnul Enache si familia lui. Noi am fost informati de Mircea Ardelean, care lucreaza acolo si l-am vizitat mai demult. Eu am fost si azi si am vorbit cu doctorul roman care a venit sa il vada, cu sotia si fiul. Au fost multiple apeluri la ajutor din partea doamnei Lilly Pierce, o svaboaica din Romania, care are un suflet supergeneros si care este un liant local. Familia domnului Enache a fost aici de cel putin doua ori, sa-i mai aline durerile, tristetea si dorul. Doi romani extremi de generosi i-au pus la dispozitie programe de tv in limba romana si acces la telefon gratuit. Dar in afara de acesti cativa, si poate altii, nu multi la numar, oameni de omenie, ceilalti romani care traiesc in jurul Washingtonului nu-si gasesc 1 ora sa viziteze acest suferind.  Cine se scuza, se acuza! E rusinos. Suntem bombardati cu invitatii la  chefuri si alte destrabalari, dar nu avem timp nici macar sa ne gandim la cel care sufera asa de mult, si care cel putin geografic ne este asa de aproape. M-am intrebat de multe ori astazi intorcandu-ma acasa, si nu am acceptat nici un raspuns potential. De ce? Pentru ca nu-i acceptabil sa fim asa de indiferenti!!!
Poate ca unii nu ati stiut, dar acum stiti.

Adresa este urmatoarea:
Walter Reed Medical Center
8901 Wisconsin Ave(vis-a-vis de NIH)
Building 10/Ward C/camera 430
Si un telefon face o diferenta in viata unui soldat mutilat.

Vine Sfântul Nicolae

Haiku de iarnă Crăiasa și-a lăsat condurii fulgii risipesc lumina, iarna dansează desculță.