Saturday, April 7, 2012

Ganduri de Florii





Sarbatoarea Florilor cade cu o saptamana inainte de Invierea Domnului Iisus. Ma abat de la consideratiile de oridin teologic, refac in cateva cuvinte, imagini bucuria intrarii lui Iisus in Ierusalem, si mai presus de orice, revenirea primaverii cu intreg regnul vegetal precum tonurile de tesatorie arpegica in muzica.
Ma simt mereu legat de flori, de explozia in petale despre care Rilke scria ca sunt mii de pleoape, poetul insusi a sfarsit tragic din cauza unei intepaturi intr-un spin de roze- o leucemie parca.
M-am nascut in apropierea Floriilor si m-au numit Florin.
Ca un copil neastamparat (nici nu am intalnit copii cuminti si babe frumoase) am cazut in cap de pe o terasa, si spre norocul meu am cazut exact pe o rigola de flori imprejmuita de beton si pietre.
Aceasta a fost salvarea mea.
Nu stiu daca in mod constient m-am simti mereu atras de flori, precum Achtaeon sedus de zeita vanatorii goala intr-un rau. Mi-am dorit sa devin gradinar, sa cultiv fel si fel de plante, sa ma dezvelesc cu multa pietate sarguinta in forme onirice a florii inflorite, de multe ori peste noapte.
Daca viata nu m-a tinut intr-un loc anume, am cinstit florile in poeme.
Surprinzatoare e legenda salciei aplecate peste ape, mugurii plapanzi precum crestetul mieilor !
Salcia nu arde, nu face decat sa se unduie incontinuu, asemenea balerinilor ce nu apuca sa devina mame, sa nu imbatraneasca si sa ne binecuvanteze cu arta lor.
La Multi Ani celor cu nume de floare si mai ales femeilor de ieri si de maine, toate fiind flori, si nici nu poti nicicand uzita termeni de comparatie, fiecare e frumoasa in felul ei, precum stelele incendiate.
La Multi Ani, mamei dragi ce Floarea se numeste, si stiu ca in casa de sub prunii in floare nu stie de Ipod, de Smart Phone, sunt sigur ca cineva ii va transmite cat mult o iubesc, si ca imi e dor de ea, ca fiu instrainat prin lume, mult prea risipitor, si poate primavara aceasta generoasa, imi va sopti ca nu sunt eu atat de risipitor pe cat zeita Flora imi aduna flori in cale.
Saruta Mana, Mama !
PS Consider o minunata apropiere a sarbatorilor Pascale de Pesah, ma incumet sa stau la masa de Paste ori de Sedar cu paharul de vin ridicat in cinstea prietenilor, a impacarii.



Friday, April 6, 2012

Smenozeli de vaporeni

Tara se afla intr un nivel de degringolada din care nu se mai vede o iesire.http://www.antena3.ro/romania/basescu-scrie-lideriilor-usl-modificati-constitutia-si-demisionez-vezi-continutul-scrisorii-162547.html
Cine va gestiona intr-un fel chibzuit problemele tarii ?



Tuesday, April 3, 2012

Primavara in Washington


Inflorirea ciresului vine si cu scumpirea carburantilor, cu noi masuri de taxare si cu amenintari Al Qaeda.
America traieste inca o perioada de tremur economic, de deriva.
Este saptamana sfanta.
Neglijarea oricaror legi vor isca noi alienari generatiilor viitoare.
O intoarcere la ideea de familie, de carte, de purificare spirituala ar putea evita turburentelor socio-umane.


Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...