Sunday, November 1, 2015

Dezordine, haos social si moarte la Bucuresti

Ne-am obisnuit cu smenurile pe toate planurile. Incapacitatea autoritatilor de a lupta in a redresa societatea ca pe o corabie in deriva nu are resurse sau vreun interes in drumul lor functional ca protectori ai cetatenilor.
Mi s-a intamplat sa reprezint un grup de imigranti in SUA la deschiderea unei infime unitati comerciale si la o prima vedere am crezut ca birocratia, respectarea catorva dispozitii legale fac parte dintr-o serie de creatii inutile din partea biroului de resort. In cateva randuri inspectori din partea pompierilor, din partea sectiei sanitare, din partea primariei s-au deplasat si au verificat intregul spatiu comercial. Prizele de curent trebuie sa fie acoperite cu niste capace de protectie, instalatiile de alarma si de preventie a incendiilor sa functioneze, instalatiile tehnico-sanitare sa fie bine izolate si in conditii de optima functionare si mai ales masina de spalat si cea de uscat, boilerul nu pot fi contactate fara a avea o autorizatie emisa de catre un birou special al administratiei locale. Conform legii masina de spalat sigilata, nebransata, spre exemplu, nu are ce cauta in incinta spatiului fara autorizatie.
In urma cu putin timp in Bucurersti intr-un club-sala de spectacole un incendiu provocat de artificii s-a transformat intr-o tragedie greu de imaginat.
30 de tineri si-au pierdut viata si alte 150 persoane aflate in stare grave au fost internate in diferite spitale.
Totul s-a intamplat din cauze usor de perceput inaintea oricarei anchete de specialitate: existenta unei cladiri neadecvate unei sali de spectacole. Absenta iesirilor de urgenta, focurile de artificii in spatiu inchis (ilegal), amenajari si improvizatii menite sa aduca venituri maxime sa construiesc conditiile de de declansare a acestui dezastru.
Bilantul tragediei pune intrebari si intrebari ca de fiecare data cand in Romania se deruleaza redundant evenimente cu deznodamant de doliu si de revolta interioara la care doar lacrimile sunt raspunsul.
Spaga, coruptia, nerespectarea legilor de functionare a multor spatii comerciale, violatori nedepepsiti, conducatori auto in stare de ebrietate comit accidente si atatea altele largesc paradigma unui haos social in opozitie cu construirea unei catedrale de grandomanie faraonica.
Politicieni de renume se pierd in cuvinte mari si retorici talambe preocupati de grija altora, mai putin de realitatea si securizarea cetateanului, parte a societatii si nu doar o anexa utila doar la urna de vot.
Cei responsabili, artizani ai dezordinii sociale, mai mult ca sigur, nu au copii, nu au scrupule, ci doar o suma de afaceri de succes in crestere paralela cu materialul mizer (un fel de burete ieftin), cu investitiile minime etc.
Se organizeaza marsuri de protest, liste cu semnaturi pe net si se aduc omagii celor stinsi precum florile inainte de a-si desavarsi petalele vietii, precum ingerii.
Vor trece zilele, va ninge peste urmele crimelor si nenoricirile vor fi uitate sau vor fi substituite cu altele. In ultima instanta se va gasi un acar Paun responsabil, si dosarul se va inchide, insa nu si pentru parintii, apropiatii celor trecuti in nefiinta.


Vine Sfântul Nicolae

Haiku de iarnă Crăiasa și-a lăsat condurii fulgii risipesc lumina, iarna dansează desculță.