Monday, April 5, 2010

A doua zi pascala


Abia asteptam a doua zi de Paste sa mergem la stropit. Existenta noastra se situa mereu intre colindat si stropit.
Bateam la usile fetelor si ale femeilor intreband :
-Primiti stropitorii ?
Nu aveam pe atunci parfumuri Coco Chanel si nici Lancome, dar ideea in sine a unei sarbatoriri ale carei semnificatii nu le stiam, ne bucuram de vinul cel bun si de venirea primaverii.
Daca imi e dor de ceva. imi e dor de acea zi pascala cu flori si fete minunate asteptand stropitorii ca de o gradina pierduta.
Intre timp am gasit cateva note cu cateva precizari pe care le reproduc :

Udatul fetelor
In mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca a doua zi de Pasti, tinerii sa stropeasca fetele, iar acestea la randul lor sa le dea baietilor de baut si sa le ofere daruri, caci se crede ca nici unei fete nu-i va merge bine daca nu este udata. Inainte vreme, stropitul se facea cu apa de fantana; astazi este datina ca fetele sa fie udate cu apa de colonie.
Una dintre legendele care explica acest obicei spune ca a doua zi de Pasti, o fata crestina vindea oua. De la ea cumpara o fata pagana. Cele doua intrand in vorba, prima ii explica legea crestineasca, dar cea de-a doua, neincrezatoare, ii spune: "Te-oi crede daca s-or inrosi ouale pe care mi le-ai vandut!" Pe data, ouale s-au inrosit, iar de spaima, fetele au lesinat amandoua. Trecand pe acolo doi flacai, le-au vazut si le-au stropit cu apa de la fantana. Revenindu-si, fetele le-au daruit drept rasplata oua inrosite, iar pagana s-a increstinat
http://www.pastefericit.com/

No comments:

La Multi Ani, Israel !

  Grădina   Între sare și sânge, Pietrele nu dorm, Marea statică și mult înaltă în sclipi...