Monday, April 21, 2014

Neglijarea Germanilor din Romania

Istoria Romaniei nu poate fi disociata de contributia germanilor. La fel si in SUA fiecare al optulea cetatean este de origine germana, sa nu mai vorbim de contributiunile lor in economia americanadin sec alXVII-lea (manufacturile de sticla) pana in prezent (Siemens, industria automobilului).

Svabii au cunoscut trei perioade de colonizare in zona dunareana: carolina, tereziana si iosefina. In mare parte sosirea lor era dirijata de imperiul habsburgic, dar si de catre conti unguri.
Multi dintre svabii ajunsi in Banat erau revolutionari, refugiati politici, fosti participanti la revolte impotriva mosierilor, a bisericii in zona Padurii Negre.
Tinuturile mlastinoase ale Timisoarei s-au transformat in centre comerciale, industriale, culturale incepand cu anul 1712 in urma unei imigrari masive pe Dunare in descoperirea unei lumi mai bune.
Svabii veneau pe niste ambarcatiuni: Swabenzillen (un fel de barci plate) ,Platten(plute din barne), Ulmer Schachteln (un fel de colibe plutitoare ce serveau si de locuinte), toate construite in Ulm.
Inpamantenirea nu a fost usoara. Lupta cu ocupantii turci, cu bolile si cu construirea unei copii a unei Germanii in extensii nu i-a oprit din avantul lor de temerari. Un proverb svab marcheaza istoria asezarii lor in Banat: “Primului îi era rezervata moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al trelea pâinea”
Au initiat bresle de fierari, de topitorii de metale, de pietrari. Astfel centrul siderurgic din Resita isi are originile in 1771. Pietrarii din Anina au construit treptele Operei din Viena, o faza incipienta a topografiei a fost demarata de o unitate de masura- un lant de pamant.
Astazi satele cu drumuri pietruite, cetatile sunt pustiite.
Mormintele celor celor ingropati se acopera de iarba, ori dispar pur si simplu.
No comments:

Sărbători Pascale Fericite!

Ierusalem în floare Un bătrân la intrarea troița mult o inconjoară cu flori, ramuri de salcie. Drumeții trec, soarele ridică bolta î...