Friday, January 21, 2022

Mutti sau cumpăna apelor

 

Mutti s-a născut într-un sat bănățean Orzidorf în urmă cu peste opt decenii. A cunoscut trei epoci diferite și a întâmpinat și bune, și rele.

Până în anii 80 așezarea avea o populație majoritate de origine șvabă.

Mutti s-a stins în acest început de an în deplină seninătate înconjurată de dragostea fiicei ei-stabilită de ani în SUA. Mutti a trăit ultima parte a vieții în SUA.

Ca orice altă femeie, soție, mamă șvabă s-a distins prin hărnicie, curățenie morală. De la casa impregnată de soare și aromă de scorțișoară și până în grădina ticsită de flori, legume aliniate într-o paradă vegetală domnește umbra ei de zeiță.

Dispariția ei se definește prin rana lăsată după ruperea faliei celei mai importante din existenței noastre, pierderea mamei.

Ne întoarcem acasă. Tăcerea și muțenia ne apasă și pe noi ca o piatră mortuară.

Mama se identifică mereu cu o cumpănă a apelor ce face ca răurile și fluviul să se deruleze fără tulburare. Pierderea ei rupe echilbrul sufletelor noastre.

Mutti rămâne tocmai prin absența ei și întelegem că un ceasornic nu mai funcționează ca înainte.

Mutti era blândă, tăcută în bucătăria ei minunată și mă bucur să fi învățat de la ea câteva secrete legate din gastronomia șvabă.

Cu Mutti s-a stins o lume aparte, unică. Nimeni nu poate evalua suferințelor acestei generații trecute prin război, postcomunism, post decembrism, mai ales a generațiilor de etnici germani ce și ei au cunoscut drame de nedescris. Să nu uităm că în perioada stalinistă mii de tnici germani au fost deportați în Uniunea Sovietică doar pentru originea lor.

Dormi în pace, Mutti!

 



No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...