Sunday, December 30, 2012

Ganduri de sfarsit de an

In cazul multora euforia celebrarii acopera dorinta unui bilant la rece asupra anului trecut si uitam brusc de relele derulate cu sechele de maladii de nevindecat.
Inainte de a deschide sticla de sampanie ma intreb ce bucurie majora ar genera explozia orei 00.00 ?
Ca romani in tara, ca romani in afara tarii ce motive am avea sa ne bucuram de trecerea unui an?
Doare stergerea identitatii noastre ca oameni de omenie, de identitate cu brazii ce intr-o buna zi, soldati de terracota ai Transilvaniei vor fi secerati definitiv.
Nu va mai ramane nimic. Un teren defrisat cu politicieni oligofreni dandu se cu sania ori cu elicopterul in timp ce altii  impinsi de saracie, de disperare isi pierd viata in cautarea unor bucati de fier vechi.
Nu inteleg cum de carnea Kobe, ori vinurile aduse din alte tari nu le stau in gat i timp ce o plebe uitata, proscrisa isi da branci pentru un castron de sarmale, infometata.
Intr-o lume a globalizarii unde intre Berlin si Faurei  ar trebui sa existe diferente in a ura :
"La Multi Ani, 2013" ori "ein Glückliches Neues Jahr" ?
In aceasta zi de Revelion am decis nu prin enunturi discursive sa ma angajez in promisiuni desarte. Anunt oficial angajarea mea intr-un nou post nescos la niciun concurs, anume acela de reprezentant voluntar al fundatiei Charity for Romania. In aceasta zi in care mii de romani din intreaga lume se intrec in fast, in delir burlesc sortez bunuri, donatii primite de la prieteni, colegi de serviciu pentru nevoiasii din Romania.
Decizia ma face sa ma simt mai bine la intrarea in Noul An, ma face sa ma simt culpabil ca nu am facut o mult mai devreme.
Daca vreunul dintre cei ce cititi randurile mele si doriti sa va alaturati programului nostru va rog sa ne contactati si sa deveniti parte a unui gest umanitar

Lilly & Dave Pierce
Charity for Romania






Monday, December 24, 2012

Ultima seara de Advent


Mi s-a intamplat sa trec de zeci de ori pe langa angajatii organizatiei Salvation Army. Nu m-am sinchisit sa inteleg rostul  angajatilor postati, in frig  cu o galetusa in mana asteptand ca trecatorii sa le lase  putin maruntis, Fiecare banut e binevenit.
In plin décor de Craciun o femeie inca tanara cu un clopotel  ureaza Merry Christmas tuturor.
Am intrat in vorba cu ea. In cateva cuvinte mi-a descris misiunile de caritate, de suportul acordat familiilor nevoiase, in special celor cazuti in patima drogurilor, a alcoolului.
Pe scurt, atat angajatii, dar si cei ce s-au bucurat de sprijinul organizatiei inteleg sa ajute  si ei la randul lor,mai departe prin voluntariat bunul mers al campaniei de caritate.
Femeia cu ochii enormi, albastri zambeste. Cu greu isi ascunde tristetea. Numele ei e Ann.
Imi spune ca pe perioada de Advent, de dimineata pana seara colecteaza mici sume, de la clientii supermarketului. Am avut oroare de acest lucru, mi se parea umilitor.
Ann intuieste neinrederea.
Viata ei din urma cu ani, despre o casatorie fericita cu un venezuelan, despre doi copii frumosi si reusiti.
Ann a fost inrolata in serviciul militar american, si acolo in singuratate, departe de cei dragi a cazut in dependenta de droguri, alcool.
Au urmat zile negre. Situatia financiara s-a inrautatit, sotul cu cei doi copii au plecat in Venezuela.
- Si cum acolo, tocmai intr-o tara atat de diferita ?, Copiii sunt bine ? o intrebai eu.
Imi raspunde printre lacrimi;
- Da, sunt bine, inconjurati de familia sotului, de afectiune. Aici in situatia mea nu as mai fi reusit sa le ofer prea mult, eu sunt singura, acum fara job.
E mai bine pentru copii.
Salvation Army a fost alaturi de mine in momentele grele, m-au sprijinit in plata unei locuinte, si ma sustin moral. Intr-o buna zi voi lucra din nou. Acum sunt” clean”. (termenul se refera ca nu mai consuma droguri, nici alcool).
Totul datorita organizatei.
M-am departat cu inima grea.
Ann spera ca intr-o buna zi sa-si revada copiii in S.U.A.
Clopotelul isi suna tanguiala, in timp lumea rade, au bratele incarcate inainte de sarbatori.i.

Tuesday, December 18, 2012

La Aniversarea unui confrate

Negutatorul de brazi
             Se dedica prietenului meu Ioan Radu Vacarescu

Iarna straiul mitos povarnit din blana mieilor
                          mai cu sclipici a lu ' Swaroski,
te indeamna.
-Trezeste-te, taietorule, vine seara cu luna plina
sa rapim bradul, 
uluit de stralucire, rapit de propria-i frumusete si oglinda
                                                  in mii de diamante.
Canta bradul in noapte,
si noi pititi,
legamant cu noaptea avuram:
- De puteti sa prindeti albastrul ca pe un glob- cristal si mir,
a Voastra e valea cu stele, 
cu verde.
Si tu, frate mai mare, cu bradul cel mandru,
cu globul inchizator de colinde,
cobori catre sat.

Poetul e un negutator de brazi,
prin zapezi smaraldul revarsa,
               chiar si pentru o noapte,
pentru vin.

Friday, December 14, 2012

Povesti de Advent (2)


  Incepusem intr-un articol precedent sa vorbesc despre activitatea Doamnei Lilly Pierce.
Romanii din zona Virginiei de Nord si Washington-ului o numesc pur si simplu Doamna Lilly.
Intr-o traditie romaneasca ne-am obisnuit sa criticam, sa demolam, sa desfiintam, insa mai putin sa venim cu solutii constructive.
De la birtul satesc si pana la Parlament tot romanul se intrece in ditirambi.
Multi romani ajunsi in afara spatiului mioritic se complac in aceeasi descarcare verbala. Inteleg pe cei ce odata plecati nu mai vor sa stie de tara natala. Se vor in lumea noua si atat.
Nu inteleg pe cei ce traiesc aici si se bucura de bunastare, dar si de libertatea de a ponegri in stanga si dreapta.
Isi permit sa arunce cu noroi, sa se erijeze in destoinici analisti politici, in dresori ai grijii de celalalt. Acelasi comportament stramutat de pe coclaurile de origine.
Doamna Lilly a instituit de cativa ani buni o fundatie activa cu scopul de a ajuta satul copilariei Ortisoara deTimis. Vorbeste putin despre activitatile sale. Fundatia ei exista datorita sprijinului renumitului medic chirurg din Hawai, Daniel Murariu, devenind parte si partener a unor actiuni ample cu caracter umanitar.
Surprind zambetul, rabdarea in parcurgerea programului ei zilnic: colectarea de donatii pentru cei saraci din tara, organizarea de actiuni in cadrul comunitatii romanesti, sprijinul imigrantilor romani din zona mai sus amintita.
Doamna Lilly nu se sfiieste sa vorbeasca despre Romania si spera intr-o schimbare benefica. Un banner simplu cu titlul fundatiei sale colat pe automobil nu mai are nevoie de niciun comentariu : Charity for Romania.
Partidul meu este caritatea si eu pentru ea candidez. Ma dedic in exclusivitate oamenilor nevoiasi (copiii in special) din satul meu natal si batranii din Jud Timis - nu celor care au avut norocul sa imigreze in SUA. Prin efortul meu il finantez in mare parte singura si cu ajutorul unor prieteni americani si foarte putin romani “ sunt singurele cuvinte- concluzie legate de propria-i persoana.
Considera de mare importanta in diaspora coeziunea intre bisericile, organizatiile, publicatiile, serviciile consulare romanesti si intre romanii din tara.
O persoana singura animata de o dorinta se dedica unei cauze, in timp ce multi dintre noi cei plecati, stabiliti in Germania, Spania, Canada, S.U.A.etc nu ne-am dezlipit macar de un dolar in a ajuta pe cei aflati la greu.
Poate intr-o zi vreun reporter ar bate la usa mereu deschisa a fundatiei sale si sa spuna celorlalti in cuvinte simple ca si o floare poate insemna ceva in cumplita iarna a celor nevoiasi.
Doamna Lilly este nascuta in Romania, in Banat. Provine dintr-o familie de origine germana(svabi), a imigrat in Germania, insa a optat S.U.A. Vorbeste fluent germana, engleza, spaniola, franceza si nu uita limba romana. Partenerii ei importanti in actiunile sale sunt : Dorothy Maier, sponzor principal, Euro Food, Best Trans sa.
Departe de orice convingere religioasa ori extremista, Lilly contribuie cu succes la promovarea valorilor romanesti reale in randul americanilor. Deseori in intalnirile sale cu romanii din Diaspora incearca lansarea de aparitii editoriale din tara, de vinuri si produse alimentare importate din Romania. Calitatile, energia, fidelitatea, onestitatea ei ar numi-o un adevarat ambasador al unei Romanii mai frumoase, una din sufletul nostru, al fiecaruia ce nu trebuie lasata doar in inchipuire, ci in actiune.
Editorii saptamanalului ii doresc La Multi Ani si Sarbatori fericite !

Inchei insemnarile mele cu un mesaj comentariu la adresa Doamnei Lilly:

În ultimii ani această doamnă minunată, Lilly Pierce Doggendorf, a schimbat foarte mult viata a 50 de familii nevoiaşe din comuna care i-a fost leagănul copilăriei, Orţişoara. Este un adevarat înger trimis de Dumnezeu pentru a alina sufletele rănite de viaţă. Merită mai mult decât mulţumirile noastre: merită din plin să fie cunoscută de toţi românii şi să fie exemplu pentru cei care pot şi vor să o urmeze.Pentru mine a fost lumina de care aveam nevoie într-o perioadă în care credeam că lupt în zadar pentru binele celor din jurul meu. Mă bucur că m-a găsit şi că pot face parte din minunata lucrare a dânsei. Fii binecuvântată, stimată doamnă!”


















 Pentru cozonaci va propun faina romaneasca !

Thursday, December 6, 2012

Sfantul Nicolae sau Retrospectiva iernilor de altadata

Cu ziua de Sfantul Nicolae incepe iarna. Jorditele sclipeau in argint, vinul fiert isi risipea aroma, bradul din Piata Mare se umplea de beteala.
Fiecare sfant isi avea sarbatoritul, sarbatorita. Unchi, matusi, veri si verisoare ne adunam in apartamentul de bloc stramt la mesele inegale unde paharele nu erau nicicand de acelasi fel.
Dintre toti, prezenta unchiului Nicu Stanga in amintirile mele se contureaza in mod aparte.
Oameni ca el s-au stins in anonimat.
Cum i-a fost viata ? A plecat din satul inglodat, cu canton coscovit si un nume inscris pe o tabla, sa-si croiasca o viata la oras.
Si-ar fi dorit sa studieze, sa parcurga alta traiectorie.
Spre deosebire de toti ceilalti confrati din familie era pasionat de arta scrisului.
Ii placea sa fotografieze, sa perceapa lumea altfel.
Frecventa cenaclurile literare alaturi de scriitori consacrati, si ani nenumarati i-a fost prieten poetului Mircea Ivanescu, dar si un real sprijin. Ca meserias iscusit se ingrijea de casa marelui poet, de gradina side multe altele. 
Ii datorez mult. In vremea liceului ma foloseam de masina de scris a unchiului Nicu, datorita acelei masini versurile mele au trecut pentru prima oara pe hartie. El m-a incurajat sa scriu, isi spunea si el parerea, astfel devenisem prieteni apropiati.
Nu m-am enumerat niciodata printre elevii fruntasi din liceu. De cateva ori Unchiu Nicu s-a prezentat la liceu la rugamintea mea, spunand ca e tatal meu.
Directorul, diriginta – figuri obtuze, mult prea indoctrinati pentru sufletele adolescentilor din noi, ne amenintau cu transferul din liceul unde studiam (nu eram singurul), ne tineau discursuri interminabile de morala comunista. Unchiul Nicu era un talentat orator. A reusit sa convinga mai marii zbiri din liceu ca imi va aplica o corectie exemplara. O profesoara de romana, sotia unui procuror fioros s-a indragostit de unchiul meu, devenise mai blanda cu mine si imi spunea mereu ca am un tata minunat.
Tatal meu m-ar fi dezmostenit sa auda ca devenisem un elev indisciplinat, problema.
Oamenii trec in nefiinta unul dupa altul, precum copacii dintr-o padure imbratisata in ramuri.
Ne trezim in valea stearpa, defrisata tot mai singuri fara bunici, parinti, unchi, matusi, veri.
Ninge pentru prima oara in Sibiu.
Copiii si astazi, ca si ieri, ca si maine isi pun ghetele la usa de la intrare ca Mos Nicolae sa lase dulciuri, ciocolata si napolitane.
Incepe iarna.
La Multi Ani tuturor celor ce poarta numele de Nicolae, Nicoleta !

Wednesday, December 5, 2012

De Sfantul Nicolae

Astazi seara puneti ghetele, pantofii in fata usii. Mos Niculaes va va aduce daruri si o jordita.
In supermarketurile americane am intalnit jordite vopsite in argint si in aur.
Sa fie o inspiratie din traditiile  noastre ?


Saturday, December 1, 2012

Tristete nationala

Sa te ingropi in propriu-ti vesmant
- noaptea si stelele.

S-a intamplat pe1 Decembrie 2012

Astazi pe o strada marginasa din Virginia un VW Golf imi taie calea in mod obraznic, mai ca nu mi-a aratat degetul pe care mai bine si l-ar fi bagat in ma sa ma depaseste ca si cum ela ar fi fost un calaret neintrecut al Formulei 1.
Nu mi am dat seama la inceput motivul iesirii din minti a tipului.
Dupa ce mi a taiat calea am vazut ca pe micutul lui Golf avea lipit litera H.
Pe VW ul meu de 300 CP a vazut insemnul RO.
Ce sa zic ?
Masina lui e la jumatate din marimea si capacitatea Passat-ului meu.
Nu am zis decat: HMM, o interjectie bine plasata cand trebuie sa taci, in loc sa dai drumul raului din tine.
Daca i as fi spart bastarca as fi spus:
- Tovarasa, nu eu am inceput...

Friday, November 30, 2012

Carte de Sfantul Andrei

Nepotul Andrei Filip isi celebreaza ziua numelui. Cred ca si el privind poza sa se mira cum de a trecut timpul atat de repede.

Ii doresc succes la studii si sa aiba parte de o tinererete minunata, si un poem :


Origami de iarna

                 lui Andrei Filip

Caruselul cu roibii albastri,
tropot intre gheata si piatra,
tineretea o ia razna in cetate- cu parul rasfirat
                                      in ninsoarea dintai, mainile topeau zapada,
decupau dantela in Piata Mare.

Copilul din noi inmarmureste inca,
caii se rotesc – vinul fierbe in scortisoara.

Impreunam timpul, si aceasta la lasatul serii, sub bradul cel mai inalt,
Tresari, ridici ochii, pleoapele ninse,
Te revezi in vesmantul husarului de straja,
Ninsoarea  acopera urmele pasilor,
Si cobori treptele nesfarsite catre Orasul de Jos.
Nu stii de sunt zori, ori alta seara- e ca si cum incerci un cantec
               nu poti sa-l fredonezi,
iti staruie, tremura in fiinta-ti impovarata.

Caruselul goneste anii, beteala ultima peste brocart,
joc si hartie ,
dantela mult trupul coboara,

privim copilul din noi pe raul inghetat
pe patine din argint,

si ninsoarea dintre noi.

Thursday, November 29, 2012

Nicolae Balcescu

Un istoric, scriitor stins in exil la Palermo pe data de 29 noiembrie 1852


ARDEALUL 
         de Nicolae Balcescu 


 "se întinde o ţară mândră între toate ţările semănate de Domnul pe pământ. Ea seamănă a fi un măreţ şi întins palat, unde sunt adunate şi aşezate cu măiestrie toate frumuseţiile naturale… un brâu de munţi ocoleşte, precum zidul o cetate, şi din el se desfac mai multe şiruri de dealuri înalte şi frumoase… păduri stufoase, în care ursul se plimbă în voie, câmpii alese unde bivolul dormitează alene…stejarii, brazii şi fagii trufaşi înalţă capul lor spre cer… stânci prăpăstioase , munţi uriaşi, păduri întunecoase , lunci înverzite, livezi mirositoare, văi răcoroase , gârle a căror apă lin curge printre câmpiile înflorite… în pântecele acestor munţi zac comorile minerale cele mai bogate şi felurite: sarea, fierul, argintul, aurul …"

Tuesday, November 27, 2012

Carmen

O simpla poveste de dragoste infloreste inca. Micaela il iubeste pe Don Jose, un ofiter. Don Jose o iubeste pe Carmen si abandoneaza serviciul militar. Carmen, o romansa infocata il iubeste pe Escamillo, un toreador renumit. Escamillo iubeste gloria, avatarul celui ce se lasa aclamat in arena. Carmen sfarseste precum animalul impuns de toreador, in rasunetul strigatului OLE. Cat de usor ne departam de valori si de povesti minunate !

Tuesday, November 20, 2012

In SUA sarbatorile incep cu Thanksgiving

De astazi ma pregatesc si eu de Thanksgiving. Chiar daca voi lucra voi pregati o masa pe cinste - si voi putea imparti in semn de multumire ca am de lucr. Ma pot bucura de o cina imbelsugata la care mai e loc mereu si pentru altii. Am cumparat doi curcani si doua torturi de ciocolata. Inca nu am decis cum voi gati curcanii.

Tuesday, November 13, 2012

La Multi Ani, Tatalui meu

Undeva cineva scria ca isi dezminte obarsia si locul cu miros de balegar si ca nu apartin in lumea infecta a bunicilor, a parintilor. Nu sunt adeptul surogatului de pandelasi, insa nu uit frumoasele nunti de la tara. Nu mi e rusine ca parintii vin de la tara, si satul era ceva, avea ceva de spus. Mai ales seara cand cadea peste case si lume. Nu aveam curent electric, ne luminau merii infloriti si ciresii, cainii se gudurau la picioarele noastre si stelele se vedeau ca intr un acvariu cosmic. Draga tata, nu te voi uita nicicand si promit sa nu uit cum se storc strugurii, cum se pregateste slana si sa intorc rachiul de prune, de doua ori. Inca o data La Multi Ani !

Sunday, November 11, 2012

Dupa furtuni

Au trecut doua saptamani de la trecerea uraganului Sandy. Costul pierderilor se ridica la peste 50 bilioane de dolari. Mai sunt mii de familii fara curent, altii cu casele distruse. Benzina se distribuie in cantitati limitate, cu ratia in functie de numarul de placa de inmatriculare a masinii. Statele invecinate zoneleor afectate din New York si New Jersey trimit mii de ajutoare, institutii, organizatii de tot felul si bisericile se reunesc in actiuni solidare cu cei afectati. Restaurantul unde lucrez se inscrie de asemenea in colectarea de fonduri. Ospatarii se adreseaza clientilor daca accepta sa doneze un dolar la nota de plata, ban ce se adauga ajutoarelor umanitare. Daca viata americana pare de neinteles pentru cei ce nu traiesc aici, va asigur ca in momentele grele spiritul de solidaritate umana este foarte pronuntat. United we stand !

Thursday, November 8, 2012

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein la sfarsit de mandat

Mark Gitenstein si-a sfarsit sejurul diplomatic in Romania. Dupa cum stim Domnia Sa a devenit un sfatuitor, un expert in probleme romanesti, fiind alaturi de casa de Cotroceni. Sa speram ca nu va uita Romania si va contribui in mod concret la atragerea de investitori americani si sa nu ramanem doar cu amintirea indicatiilor sale pretioase. Sa-i dorim mult succes mai departe.

Tuesday, November 6, 2012

Mi-a pierit cheful de votare

M-am prezentat ca tot cetateanul cu simt civic la sectia de votare din cartierul unde locuiesc. Dupa aproape o ora de asteptare cu zeci de persoane in fata mea, un membru al comisiei de votare imi spune ca nu apartin circumscriptiei respective. Ii arat permisul cu conducere- valabil cu adresa corespunzand districtului.
Mi-a zis ca sunt in sistem, insa pe adresa anterioara, unde am locuit inainte.
Individul parca iesit dintr-o cutie de naftalina cu aspect de molie imi precizeaza ca ar fi trebuit sa ma inregistrez inainte sa obtin cartea de alegator in cartierul cu domiciliul actual.
Ce sa fac ?
Sa merg la centrul de votare corespunzator adresei de dinainte conform citirii din computer.
Zis si facut. M-am deplasat la sectia cealalta de votare, am asteptat alte 40 minute.
La noua intrevedere cu cealalta sectie de votare am aratat pasaportul. M-au cautat in sistem si au zis: Verrry GOOD !
Nu am mai aratat permisul de conducere cu adresa reala, asta ar fi complicat situatia, m-ar fi enervat si mai mult.
Asa ca am votat, dupa mai bine de doua ore de stat la coada, si condus masina intre doua circumscriptii electorale.
Cred ca este ultima data in viata mea cand mai votez !


Thursday, November 1, 2012

Aniversare la Sibiu. Corneliu V Mihail

Ce ar fi Sibiul fara Imparatul Romanilor si locurile de altadata cu prietenii, colegii si copacii dinspre Ursuline impanzindu-ne incinta amintirii.
E ziua lui Lucky, vecin, camarad si prieten.
Mi as dori sa fiu acolo sa ne pierdem in camera cea mare, salonul numit prietenie, bucurie a intoarcerii.
Nu vreau sa va vorbesc de intristarea celui ce  a sadit un arbore undeva in spatele casei si nu-l revede.
Vreau doar sa inchin un pahar, redundantul gest al cavalerului cu cupa de vin in cetate, la han.
Dumnezeu iarta, ca toamna e si nu avem unde merge.
Ce ar fi Sibiul fara Lucky ?
La Multi Ani si voie buna !

Intalnire la Sibiu intre doi scriitori. Lucky si JRVacarescu

1 Noiembrie, Ziua celor plecati dintre noi


Nu vreau sa cred ca toti cei dragi plecati dintre noi nu se intorc.
Noiembrie  isi alege stralucirea, dreptul la caderea cortinei  arborii se dezvelesc de ultima mantie.
Ne lasa drumul in lumina surpata, la picioarele celor intorsi dintr-o lunga expeditie.
De pe terasa toamnei, crizantemele alunga umbra si de sus privim cum pe rand bunicii, vecinii, si toti ceilalti urca poteca imprejmuita de mure neculese, de tipatul graurilor ca intr-o aglomerare de orga, intre cer si pamant.



Pastel de toamna cu rau , executata de catre Dorothy Maier

Monday, October 29, 2012

Inainte de furtuni

Anii petrecuti in Florida, trecerea prin multe uragane m-au transformat intr-un fel de robot ale carui emotii s-au risipit.
Cineva m-a intrebat:
-Nu ti-e frica ?
-Frica de ce ?
Natura devine din ce ince mai neprietenoasa cu noi.
In 2005 in acelasi sfarsit de octombrie am trait lovitura uraganului Wilma. In aceasta perioada sezonul uraganelor e pe sfarsite. Anormalul pare normal.
In Florida am impachetat de atatea ori cartile, actele si cele putine lucruri de valoare inainte de furtuna. Contrar starii de urgenta am refuzat sa merg la adapost si am ramas in casa. Cu drag imi vin in minte peste zece zile petrecute alaturi de mai tinerii mei prieteni Cezar, Filip si altii. Era si gazda mea Ana.
Ca intr-o izolare demna de lumea celor o mie si una de nopti am profitat de zilele si noptile in a nu face nimic si sa petrecem.
Bere, dans si a nu privi dincolo de geamurile ingreunate de furtuna.
Ce altceva am putea face ?
Sa cadem in genunchi ?
Si astazi ma gasesc intr-o situatie similara cu gazdele mele din Virginia. Am pregatit mancare rece, sticle cu apa si lanternele in cazul pierderii curentului.
Suntem la al doilea exercitiu de furtuni. In iulie am mai parcurs o saptamana fara curent in urma unei alte conflagratii tropicale.
Sub acelasi acoperis inchinam un pahar si nu refuzam ideea ca poate exista o cale regala.
Am scapta in viata de tot felul de rele. Daca as fi la Sibiu as canta cu Dan, cu cei apropiati un un pasaj folcloric :
"Dara lupii nu-s nebuni
Sa manance oameni buni,
Dara lupii nu-s turbeti
Sa manance oameni beti ."





Friday, October 26, 2012

La Multi Ani tatalui meu, Dumitru

Azi e ziua ce seapara vara de iarna. De acum ne asteptam ca iarna sa ne bata la usa. Sfantul Dumitru este un fel de Okteberfest balcanic.
Este ziua numelui tatalui meu si incerc sa transcriu cateva versuri de inspiratie bucolica.



Elegie de octombrie
                             Se dedica tatalui meu, Dumitru

Sticla toamnei se imbraca in gutui,
alte poame vara o inchid pe rand in dulce invelis de ceara,
iubire
in paloarea fotografiei sepia - perete din odaia cea curata si numai pentru oaspeti,
te ridici in acea dimineata de octombrie,
tu si tata numarati oile-
ultimele zile de vara revenind in saivanele cu miros de mir din Salonic,
ingenuncheaza in fata voastra, se lasa mangaiate,
stiti, cat de rar se inampla asta.

Cainii pazitori ai tineretii stau de straja,
si tu si tata,
alaturi de gardul cu porti de brad priviti luna,

unul vorbeste de rotunjimea lunii ca de o lunga iarna aspra.
altul in gand se intreaba cum e cealalta parte a lunii – dinspre plaiurile cu Pink Floyd.

Tata de altadata din fotografia cu nunta, si lautari semeti
se inchide in el precum vinul in ani,

ii tremura mainile, seara de vara nu mai are suflu,
becul galbiu de la canton,
se leagana in vantul rece,

tu ii spui ca va fi bine,
si stii,
vorbele trec pe langa noi,

si ca in serile de dinaintea lumii,
tu si tata,
priviti raul, brazii, incendiul padurii e biata lumanare,

ii vorbesti de Key West, de vara fara toamna si iarna,
spargi nuci

si muscati din painea cea de toate zilele ce plang

tu si tata,
incercati vinul cel nou,

intelegeti cata tulburare e in aceasta ultima prispa a revederii
sub stele, ochii mamei,
si adormiti in odaia cu foc de lemne
tu si tata.


Wednesday, October 24, 2012

Si in alte tari exista cersetori

In autogara din Longueuil, PQ, Canada un cersetor cauta in gunoaie dupa mancare. Canada este o tara bogata, ofera mult sprijin social saracilor, intregii populatii de altfel.


Monday, October 22, 2012

Cine-i nascut in octombrie. Carte catre Tanti Vena

Octombrie este luna cea mai frumoasa. Majoritatea prietenilor si a rudelor poarta semnul acestei luni cu aur, zvon de crama si multa veselie.
Nu--mi pot imagina copilaria, viata fara cateva persoane dragi, asa cum nu-si poate inchipui batranul corabier viata in afara marii.
Elisabeta, o sora mai mica a mamei, careia ii spun pur si simplu Tanti Vena isi celebreaza ziuna de nastere.
Societatea, trecerea timpului isi uita semenii ce o construiesc cu truda,  o infrumuseteaza. O generatie postbelica supusa sa munceasca in trei schimburi, sase zile pe saptamana si alteori ore suplimentare se regaseste in resemnare, in nelinistea vietii de pensionari.
Tanti Vena reprezinta un personaj feminin ce corespunde celui ce vrea pace, liniste, deschidere catre nou.
Nu se supune bovarismului, ci intelege sa tina pasul cu lumea contemporana, si mai ales cu cei mai tineri.
Tanti Vena trece de la o bucatarie plictisitoare, redundanta, incercand alte ingrediente decat eternul meniu- salata de "biof, sarmale etc. Tinuta vestimentara, schimbarea interiorului casei tin de reprezentarea bucuriei de a trai, de a degusta viata cu pasiune pt simt estetic.
Sunt doar cateva cuvinte adresate zilei sale de nastere si sunt convins ca daca ar avea la indemana un laptop ar deprinde imediat abilitatea navigarii pe net.
Tanti Vena se reuneste in galeria femeilor frumoase, ce nu imbatranesc nicicand.
La Multi Ani !




In urma cu ceva ani Tanti Vena m-a asteptat la aeroportul Otopeni.



                                La Sibiu, Revelion 2004.



Saturday, October 20, 2012

Hanul Tineretii


                   Se dedica verisoarelor gemene Doina si Liliana

Rand pe rand arborii din strada impietrita in stele
                   - alee prelungind noaptea,
se aprind, cuvintele trezesc  in cetate,

printesa in dans,
dezlantuind arderea,

parcul-padure in jurul meselor incarcate cu vinuri,
si cantari,

cavalerii inca isi beau ultimul gulden pentru ochii toamnei,

salul diminetii se despleteste in umblet pe furis
                                     din alcovurile adolescentei.

Wednesday, October 17, 2012

Aur de octombrie

Cumva intors in timp, toamna e mereu ocazia revenirii la visare, la amintiri si la despartirea de verdele verii.
Virginia e un tinut cu clima mai blanda.
Profit de cateva zile in aur, lumina si ganduri la cei dragi.
Va impartasesc cateva imagini care se vor repeta si la anul, insa senzatiile sunt cele ce nu se schimba, cresc odata cu dorintele noastre.


Saturday, October 13, 2012

La Aniversara

Se intampla ca la fiecare trecere a unui an ne punem intrebari legate de ce se intampla in timpul ce vine.
Am revenit in Montreal conform unei traditii deja de peste ani, sa sarbatorim fie ziua mea, fe ziua fiului meu, Sebastian, impreuna.
Anii adancesc rani si umbre. Cu cat imbatranim devenim mai putin intelegatori cateodata.
Traditiile in care am fost eu incartiruit nu coincid absolut deloc cu lumea Americii de Nord. Fiul meu, desi vorbeste romaneste aproape impecabil nu se mai simte legat ombilical de tara de nastere.
Nu ma intristez si nu critic, si ar fi stupid sa intervin cu remarci legate de ceea ce as vrea eu.
E dureros sa traiesti intre doua lumi, sa urmezi un miraj absurd.Multi dintre noi traim o drama a unei inadaptibilitati la renuntarea obarsiei.
Cu ce ajuta sa traiesti la mii de kilometri sperand ca va fi o schimbare in bine ?
In eventualitatea inocularii in mintea copiilor nostri crescuti aici ca tara lor e Romania si ca ar trebui sa fie mandri de aceasta, ar trebui sa le oferim modele, argumente.
Se intampla atatea in tara si dintr-un sentiment de culpabilitate incetez sa mai vorbesc despre el mai ales fiului meu.
Vom accepta destinul intstrainarii si totodata al trecerii unui arbore intr-un alt sol.
Exilul se aseamana cu trecerea bradului de la munte la campie, ori a salciei de pe malul apei pe un deal.
Inchin un pahar, sarbatorim ziua fiului meu. Viitorul lui nu mai depinde nici de cuvintele mele, nici de patria cufundata intr-un cantec ori intr-un simbol lipit pe perete aici la Montreal cu imaginea lui Dracula.


Monday, October 1, 2012

Strategii si smenozeli

Un contract de cumparare a unui combinat devine un teatru caragialesc. OTV izarea tarii se dezvolta cu rapiditate.
Totul se reduce la o campanie electorala si de amagire a poporului.
DD se erijeaza in lider national. E drept ca si USL -ul a esuat pe aceeasi limba si oratorie.
Istoria se repeta inca din Evul Mediu cu boieri imbuibati peste multimea infometata si cu caciula in mana la usa palatelor.
DD este un capitalist desavarsit - cu proprietati, cu Rolls Royce, cu alte bunuri. Nu sunt in masura sa judec provenienta acestora, insa pare de domeniul utopiei sa iti arogi titlul de simbol al poporului doar la nivelul sintagmei.
Gadaffi nu era si el lider peste patru decenii al unei "republici " peste un popor jamahirian ?
Strategia lui DD isi atinge tinta mediatica.
Sa vedem cui va servi achiztionarea unui combinat. Sa asteptam repunerea obiectivului comercial intr-un mers benefic pentru muncitori si pentru investitor.
Sugerez un articol pertinent scris de catre Petru Clej:


http://www.acum.tv/articol/58291/

Thursday, September 27, 2012

Revenire pe blog

Au trecut cateva saptamani de la utima postare.
Septembrie e pe sfarsite, e vremea culesului.
Voi incepe o serie noua de poeme, retete si episoade romanesti din viitoarele mele carti.

Astazi va retin atentia cu celebrul poem rilkeean,


http://www.scribd.com/doc/40546871/Zi-de-Toamna-R-M-rilke

Traducerile lui Stefan Aug Doinas raman un exemplu de travaliu nemuritor. Ii datores intrarea mea in pezie la varsta de 15 ani, si debutul versurilor mele publiate pt prima oara in revista Familia.


Rainer Maria Rilke - Zi de toamnă


 Doamne: e timpul. Vara a fost foarte lungă.
Aşterne-ţi umbra peste ornice solare
şi vînturile mînă-le pe cîmp şi luncă.

Anunţă ultimelor fructe pîrg deplin;
şi încă două zile sudice le lasă;
îndeamnă-le apoi spre împlinire, ca să
goneşti dulceaţa cea din urmă-n aspru vin.

 Cel care n-are casă-acum, nu-şi va zidi.
Cel singur, singur multă vreme o să fie,
va sta de veghe, va citi, scrisori va scrie
şi pe alei în sus şi-n jos va rătăci,
neliniştit, cînd frunza zboară-n vijelie.


Traducere Ştefan Augustin Doinaş

Friday, September 7, 2012

Tara lui Al Capone

Sfarsitul tragic al unei tinere nipone sosite in Romania vine sa trezeasca la realitate si autoritatile, si opinia publica. Duap cum scriam intr-o mentiune anterioara cu referire la integritatea soferului de taxi in SUA, acestuia ii e necesara o studiere amanuntita a cazierului sau judiciar, o aprobare din parte FBI-ului.
La prima vedere ar parea hilara consemnarea mea.
Ganditi va insa ca sositi intr-o tara straina si sunteti jefuiti, agresati,
Am strabatut orase in noapte cu taxiul: Viena, Munchen, New York, Miami, Paris, Amsterdam sa.
Nu m am simtit atat de in nesiguranta ca in Bucuresti.
De cand  cu Sibiul exista zboruri  Viena si Munchen nu mai zbor prin Bucuresti.
Nu mai zbor prin Bucuresti un drag prieten ce ma astepta mereu la Bucuresti si imi era mai mult ca un frate a trecut in nefiinta. Fara sprijinul lui nu stiu cum as fi traversat Bucurestiul.
Doar la o simpla retrospectiva as putea consemna cateva patanii ale unor amici, turisti in Romania... Nu mai e cazul.
Cei ce dau autorizatiile, cei ce au in sarcina sa verifice taxiurile ce fac ?
E greu de gasit un raspuns, mai ales cand citesti articolul acesta, in Adevarul.ro

Sunday, September 2, 2012

Ultimele zile de vara in septembrie

O vizita la o ferma de amisi. Aceasta populatie de origine germana, stabilita in SUA de multa vreme traieste in alt secol, refuzand intrarea in vacarmul digital.
Mai circula in carutele trase de cai.

Ultimele zile de vara in septembrie

Ziua se destrama in noapte,
apa raului in mare -imbratisare  a sclipirii de vara
la tarm cantecul dinspre corabii adie
                 intr-o ultima fosnire,
curand frunzele isi pierd sideful,
                           precum o femeie fardul seara

toamna e pe aproape...


Monday, August 20, 2012

Thursday, August 16, 2012

Tristeza

Mai e o luna pana la inaugurarea primului de butoi de bere la Oktoberfest !
Locuitorii Bavariei se intrec in bucuria si in siguranta de a fi stapanii unui teritoriu unic si  de neatins.
Romania isi repeta starea de animal vandut, targuit pe nimic in iarmarocul international.
Rufele nu se mai spala in familie de sute de ani.
Turci, fanarioti, husari chezaro-craiesti, sovietici samd,

Ingerii nerazbunati

In urma cu doi ani in Maternitatea Giulesti trei nou nascuti si-au pierdut viata intr-un incendiu devastatator.
Nici pana astazi nimeni nu a fost gasit vinovat.
Vorba unui pictor flamand : Pestele cel mare mananca pestele mic !

Tuesday, August 14, 2012

De cen-as fi trist ? Ziua Picaturii in Mare

Trimiterea numelui la o asociatie metaforica ebraica picatura si mare.
Trecerile teologice ale figurii Sfintei Maria din Egiptul Antic si pana in prezent pot defini prin acest portret de mama, iubita si mai tarziu de model feminin un univers al puritatii.
Sarbatorirea Mariei la sat culmina cu incetarea secerisului, prevestirea recoltelor bogate, cu victoria soarelui intemnitat intr-o paine rumena pe stergarul de in.
Sunt convins ca traditiile se sting, se surpa si manele hidoase le iau locul. Polietelina, gunoaiele azvarlite de a valma peste rauri, degringolada, vacarmul, dezordinea sociala, instabilitatea politica, saracia se revarsa din lada Pandorei fara a mai fi stavilite.
Ca intr-o pictura de Brueghel comicul de situatii ne impingeau pe noi, copiii de atunci, sa pufnim in ras la vederea taranilor smeriti in fata preotului dand binecuvantarea cosurilor cu bunataturi aduse de sateni, aliniate in fata bisericii. Abia asteptam semnalul de dezlegare ca ne si repezeam sa degustam din puii fripti, fripturi de porc, de oaie, paine coapta in spuza, strugurii timpurii numiti perla (nu stiu daca mai exista astazi acest soi), lubenita, coliva si placinte de tot felul.
Sarbatorile de acasa ne sunt si acum impregnate cu imaginea ospatului, a satietitatii, Mai beam si noi un pahar doua de vin rubiniu racit in fantana.
Vara isi facea de cap prin gradinile imbelsugate.
Imi e teama de ce se intampla in acest an de circ electoral, de referendum neaducator de schimbari benefice si de o seceta devastatoare.
Ziua Mariei cea fara vina ramane un vis, o tristete si o lacrima cazuta in mare. Nimeni nu aude, nimeni nu mai asculta.
Astazi inchin un pahar rudelor, prietenelor si mai ales celor ce poarta numele Maria.
As completa randurile cu doua persoane distincte, ce mi-au fost si imi sunt aproape in momentle cele mai grele din viata: Maria (acum in Germania), si Maria in Maryland.
La Multi Ani celor doua Marii !

Monday, August 13, 2012

Refuz sa mai stiu de politica din Romania

"La Paloma" is one of the most popular songs ever written, having been produced in diverse cultures, settings, arrangements, and recordings over the last 140 years. The song was composed and written by Sebastian Iradier (later Yradier) after visited Cuba in 1861. The firs line of the original song is " Cuando sali de la Habana, valgame dios!" Iradier may have composed "La Paloma" around 1863, just two years before he died in Spain in obscurity, never to learn how popular his song would become....

Wednesday, August 8, 2012

> Apel umanitar pentru militarul român Florinel Enache

Apel umanitar pentru militarul roman Florinel Enache  Buna ziua, > > > > Va transmit in continuare si atasat un apel umanitar pentru militarul roman Florinel Enache. > > > > As aprecia sprijinul dumneavoastra pentru diseminarea acestor informatii in randul membrilor comunitatii romanesti. > > > > Cu multumiri si cele mai bune ganduri, > > > > Adrian Tudorache > > > > > > Ovidiu-Adrian TUDORACHE > Second Secretary, Political Section > > > > > > > > > > 1607 23rd Street NW > Washington DC 20008 > > Phone: (202) 332-2392 ext. 136 > > Fax: (202) 232-4748 > > atudorache@roembus.org > http://washington.mae.ro/ > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > Apel umanitar pentru militarul român Florinel Enache > > > > Vineri, 4 mai 2012, plutonierul-adjutant Florinel Enache, din Batalionul 280 Infanterie, aflat în misiune în provincia Zabul din Afganistan, a fost grav rănit. Militarul român, care executa o misiune de cercetare terestră, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. > > > > Subofiţerul Florinel Enache a fost evacuat de urgenţă din Afghanistan şi, în urma intervenţiilor chirurgicale şi a eforturilor susţinute ale medicilor americani, viaţa sa a fost salvată, cu preţul amputării ambelor picioare, precum şi a braţului stâng deasupra cotului. De asemenea, a suferit numeroase contuzii intestinale şi ale spatelui. În prezent, militarul român se află internat la Spitalul Militar ”Walter Reed” din Bethesda, statul Maryland, SUA, unde beneficiază de îngrijirile medicilor americani, urmând ca, după refacere, să fie repatriat. Plutonierul-adjutant Florinel Enache este originar din comuna vrânceană Gura Caliţei, este căsătorit şi are un fiu în vârstă de 18 ani. > > > > Viaţa eroului român şi a familiei sale va fi cu totul alta. Starea sa critică de sănătate va prespune îngrijire continuă din partea familiei, precum şi un tratament medical complex de lungă durată. În aceste momente dificile, Florinel Enache şi familia sa au nevoie de orice sprijin emoţional, spiritual şi financiar. > > > > Fundaţia americană nonprofit Lillypad şi Fundaţia Daniel Murariu (501 (c) 3) s-au alăturat cu multă generozitate acestui demers umanitar şi vor colecta donaţiile, pe care le vor pune la dispoziţia familiei militarului român. > > > > Lansăm acest apel umanitar de ajutorare a militarului român şi familiei sale către toate persoanele care doresc să îi sprijine. Orice contribuţie este binevenită. Donaţiile pot fi efectuate sub orice formă (cash, check sau paypal) către Lilly Pierce, Lillypad şi Fundaţia Daniel Murariu, 6709 Stoneybrooke Lane, Alexandria VA 22306, care va elibera chitanţe pentru deducerea fiscală. > > > > Banii colectaţi din donaţii vor contribui la achiziţionarea, între altele, a unor echipamente medicale necesare militarului român, precum: cărucior cu rotile, proteză pentru mâna stângă, proteză pentru şold etc. > > > > Informaţii suplimentare despre starea de sănătate a plutonierului-adjutant Florinel Enache au fost prezentate de către mass-media şi sunt disponibile la următoarele adrese de Internet: http://www.acum.tv/articol/55009/ şi http://www.youtube.com/watch?v=QXo1rALM2sw&feature=player_embedded . > > > > Detalii privind realizarea donaţiilor şi gestionarea fondurilor pot fi obţinute de la: > > > > Doamna Lilly Pierce, Fundaţia Lillypad > > 6709 Stoneybrooke Lane > > Alexandria VA 22306 > > Telefon: 571 275 9022 > > Email: lillyanddave@gmail.com > > Check payable to: Lilly Pierce, FDM > > Paypal: lillyanddave@gmail.com > > www.lillypad.tk > >

Tuesday, August 7, 2012

Intrebari

Un oficial roman ajunge intr-un loc exotic cu un pasaport fals. Se stie ca au mai fost antecedente cu alti politicieni. Politica este un menage intre prostitutie, coruptie si influenta. Menage a trois !

Eu mic

Sunday, August 5, 2012

50th anniversary of Marilyn Monroe's death

50th anniversary of Marilyn Monroe's death Below: x Next story in Santa Ana, CA AfterWork: Spring break edition related 18 Advertise | AdChoices By GARY A. WARNER Register Travel Editor The Orange County Register updated 8/5/2012 5:46:28 PM ET Print Font: Marilyn Monroe died 50 years ago this weekend. The anniversary of the screen legend's passing will be marked across Southern California from a film festival in Palm Springs to a cemetery in Westwood. Monroe was found dead in her Brentwood home on Aug. 5, 1962. The Los Angeles County coroner ruled that she died from "acute barbiturate poisoning," likely self-inflicted. She was 36 years old. Her death launched dozens of rumors and conspiracy theories because of her links to powerful men, including President John F. Kennedy and his brother, Robert, then the attorney general. It is hard to believe that she would be 86 years old today if she lived. For the most devoted fans of the late screen siren, she will forever be that 1950s version of Marilyn -- platinum and pouty, giggling and playful. It is that Marilyn that fans will remember with several events marking the run-up to the half-century mark of her death. Here are a few: UPDATE: Pierce Brothers Westwood Memorial Park will have a service open to the public at noon on August 5 in the chapel to remember Marilyn Monroe. The memorial park is where Monroe is interred in a crypt. The Hollywood Museum has an exhibit on Monroe that runs through Sept. 2 and includes dresses she wore in "Gentlemen Prefer Blondes" and "Some Like It Hot." Marilyn Monroe's star on the Hollywood Walk of Fame can be found near the northwest corner of Hollywood Boulevard and Highland, between Arsenio Hall and Arnold Schwarzenegger. Advertise | AdChoices Here's a list of a few of other Southern California events, with information provided by the event organizers: Wednesday: Day Trip to the Hotel del Coronado (San Diego), 8 a.m.-8 p.m. Sold out. To join a wait list, send an email to Melinda@marilynmonroe.ca. The tour departs from The Hollywood Orchid Suites. More information at marilynmonroe.ca. The hotel can easily be visited as an independent trip. It served as the backdrop for the hit film "Some Like It Hot." Friday, Aug. 3: The Home Marilyn Forever Blonde Stage Play, 8 p.m., El Portal Theatre in North Hollywood, featuring Sunny Thompson. A "talk back" session with the play's cast will be held, along with a champagne reception. immortalmarilyn.com Sunday, Aug. 5: Marilyn's Memorial Service, Noon, Westwood Memorial Park, Hosted by Marilyn Remembered Fan Club. A reception following the memorial service will be held at the Westwood Presbyterian Church fellowship hall. marilynremembered.org "Marilyn's Hollywood" Tour, 2:30-6:30 p.m. Cost: $60. Departs from The Hollywood Museum, 1660 N. Highland Ave. (at Hollywood Boulevard). Offered by L.A. Woman Tours. More information: lawomantours.com. The tour description says it will cover the orphanage where Norma Jean (Marilyn's real name) dreamed of becoming a star, the former beauty salon where she first became a blonde, the restaurant where she met Yankees legend Joe DiMaggio on a blind date, and the nightclub where she stood up for civil rights. Another hot spot -- literally in summer -- for Monroe memories will be Palm Springs. A local hoteliers consortium, P.S. Resorts, has been screening Monroe films in front of the 26-foot-tall "Forever Marilyn" sculpture at Palm Canyon Drive and Tahquitz Canyon Way. The statue depicts a scene from "The Seven Year Inch" where Monroe's skirt was blown up by air from a subway grate. The films start at dusk, which is approximately 8:30 p.m. in the summer. They will show "How To Marry A Millionaire" tonight and "The Seven Year Itch" on Aug. 3. For more information, call 760-275-0963 or visit psresorts.com. http://www.msnbc.msn.com/id/48361706#.UB8-MqARauI

Thursday, August 2, 2012

Stingere de astru

http://www.realitatea.net/moartea-unei-pianiste-povestea-mihaelei-ursuleasa-geniul-din-brasov_980903.html

Tuesday, July 31, 2012

Un eveniment sibian

se apropie......in acest weekend va avea cea mai tare prezentare a orasului Sibiu, dedicata celor mai importanti bloggeri din Romania si Moldova si organizata de Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150934902210882&set=a.413511085881.201225.604550881&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Sunday, July 29, 2012

Poezia saptamanii

Hochzeitzmarsch Vara se sprijina pe sticla dintre brazii randuiti- cavaleri in asteptarea diminetii, Si domnitele in matase, e ca si cum deslusesti o fotografie sepia, inapoia vadului tridimensional, bunicul si nepotul tac, Niciunul nu stie de e vals, laendler, vantul margareta, iasomia de pe plai, orb strecurandu-se prin lume, infiorat de albastrul fara sa-l vada, bunicul revede ziua nuntii cu mese intinse cu nuntasi din casa in casa cu stergare, melodia din prima zi de dragoste staruie, impietreste in panza, tapiseria cu ziua nuntii, cu alamuri, soapte de dragoste, cu valsul miresei sub aceiasi brazi, in adierea din campie, in fosnet de petale.

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...