Sunday, April 19, 2009

Hristos a inviat ! Christus resurrexit!




Christ is Risen ! Cristo ha resucitado! Χριστός Ανέστη!
Christus ist auferstanden! Krisztus feltámadt!


Am ales biserica greceasca in ultimii ani tocmai pentru caracterul unitar, solemn, organizat al slujbei de inviere.
Biserica Saint Mark din Boca Raton, Florida este situata pe bulevardul Yamato, artera de la est la vest in care se grupeaza cel putin 10 biserici, centre religioase de diferite confesiuni (protestante, catolice, evreiesti, etc).
Acestea convietuiesc intr-un conglomerat exotic, se dispun intr-o competitie axata pe fala fiecarei comunitati in parte ce isi considera lacasul sfant ca fiind cea mai reusita zidire, amintind parca de balada Mesterului Manole.
Constructia acestei biserici ortodoxe este un santier continuu din 1980. Cupola acoperisului si intreaga constructie aminteste de bisericile vechi din Iersualem ori din Constantinopole.Linia arhitectonica in alb se simplifica intr-un stil modernist, fara elementele decorative balcanice din Europa rasariteana.
Biserica, in lucru de aproape trei decenii, este realizata prin contributia imigrantilor greci din Boca Raton.
Nu am auzit pe nimeni barfind, nici epatandu-si masinile, nu m-a intrbat nimeni unde lucrez, cat castig etc. Nu e vorba de un exces fanatic religios, nici de spectacol caricaturesc.
Corul, calitatea interpretarii muzicale, acustica salii m-au impresionat in mod deosebit.
Nimeni nu se imbranceste.
Dupa o slujba sala de festivitati a bisericii se transforma intr-o masa a bucuriei indestulata cu bucate din carne de miel, cu oua rosii, cu multe pahare de vin.
Ideea luminii din lumina, mesaj purtat cu grija de miile de lumanari aprinse tinde sa defineasca victoria focului ca ardere- purificare, iluminare si apoi mentinere a vietii.
Nu stiu cati dintre participantii intorcandu-se cu lumina imprumutata din noaptea Invierii cauta explicatii sofisticate, si poate asa e mai bine !
Sa stie doar ca au adus lumina din flacara cuvantului lui Isus si este destul.

PS Cateva imagini surprinse in timpul serviciului religios de Inviere, din biserica Saint Mark, Boca Raton, Florida.


No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...