Tuesday, August 20, 2019

„ROMAII POESIA”, exemplu de apropiere interumană





Festivalul Internaţional „ROMAII POESIA” – ediţia 2019 s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 1- 4 august.

Evenimentul a fost organizat și orchestrat de către Luminița Cioabă și de către Fundaţia Social-Culturală a Romilor „Ion Cioabă”.

Suita de manifestări poetice întrunește deschiderea dialogului  dintre romi cu întreaga lume și o armonizare a relațiilor interculturale. Poezia romilor a fost reprezentată masiv de creatori din diferite țări: SUA, Polonia, Germania, Serbia, Franţa, Grecia, Israel, Norvegia, Japonia  și România. În cele câteva zile s-au derulat o zi de creație literară și pictură la Păltiniș, o zi consacrată rememorării celor dispăruți în timpul Holocaustului, o zi de incursiune culinară roma.

Secvențele marcante au continuat cu o paradă a Festivalului în centrul orașului și totodată cu poezii citite pe strada Cetății.

Reputata poetă, traducătoare și militant al drepturilor romilor, Luminița Cioabă continuă o misiune demarată de către tatăl ei.



Activitatea ei cheamă la conciliere și la conviețuire de cetățeni europeni, lăsând în urmă prejudecățile și ura.

„ROMAII POESIA” deschide o nouă eră în Sibiu, în lume chiar, dovedind că Sibiul se identifică magistral cu imaginea burgului culturii.

Să nu uităm că etnia romilor căldărași  din Sibiu completează perimetrul policromiei umane alături de sași. maghiari, evrei.

Sperăm ca pe viitor să ne bucurăm de prezența mai multor scriitori români.

Nicolae Băciuț, renumit scriitor transilvănean a contribuit din plin în a fi coordonator al Festivalului, cofinanțat de primăria Sibiu prin Agenția Culturală 2019.

De asemenea Beatrice Ungar, jurnalista la Hermannstädter Zeitung are meritul de a fi ambasadorul principal al festivalului cu presa internațională.












No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...