Sunday, October 13, 2013

Dintre sute de catarge.Amintirea lui Cristofor Columb

In jumatatea lunii octombrie SUA si alte tari hispano-americane, din Caraibe celebreaza ajungerii lui Columb in noua lume si mai ales faptul ca a putut confirma ca pamantul este rotund, lucru sustinut cu mult timp in urma de catre grecii antinci.
Un explorator temerar, bun strateg vine sa impuna si sa recreeze prezenta spaniola prin limba, traditii, religie si hegemonie militara atat in insule tropicale precum Bahamas, ori in alte tari devenite astazi hispanice.
Incerc sa mi imaginez  inceputul vietii fiecaruia dintre imigrantii pripasiti in America si regasesc cateceva din spiritul celui ce paraseste tara de origine, departe de cei dragi si construindu-si o noua viata.
De la cautatori de aur si pana la savanti fiecare isi incearca norocul, se lupta cu noi conditii climatice, cu o limba noua, cu atatea altele pentru o existenta mai buna.
O serie de imigranti romani sositi in SUA ori in Canada au demonstrat ca acest continent inca, spre deosebire de Europa macinata de lupte interne interetnice, de suprasaturarea demografica  isi deschide larg portile aspiratiei de libertate si de implinire.
Nu e usoara trecerea si nimeni nu te asteapta cu paine si cu sare.
Fiecare dintre noi am parcurs etape, de la poalele muntelui.
Urcusul anevoios este rasplatit insa acolo pe creasta dintre albastru si nori.
Nu de multe ori schimb ganduri si emailuri cu un avocat plecat tocmai dintr-un sat aproape perce
put de ochiul argonautic Google.
Ma opresc cand si cand la o cafea in biroul lui MichaelAlexei, privesc Washington-ul de deasupra si mi se pare ca visez.
Incerc sa patrund cu ochii mintii, mult deasupra aglomeratiei metropolitane, sa redefinesc ulitele satelor, cu trecatorii impovarati de caciula grea a unei lumi blestemate.
Michael priveste si el in tacere.
-Stii, mai Florine, ma bucur de fiecare data cand reusesc sa obtin dreptul de sedere al oricarui client fie e roman sau de alta etnie. Am ales sa fiu un avocat specializat in imigratie tocmai din acest motv, sa pot sprijini si pe altii in a-si realiza macar o farama din visul american.
Nu exista zi mai potrivita pentru a celebra descoperirea Americii si curajul fiecaruia dintre noi, ai celor ce am inceput viata de foarte de jos.
Transcriu un poem drag eminescian fara niciun alt comentariu:


DINTRE SUTE DE CATARGE 
                                               de Mihai Eminescu


Dintre sute de catarge
Care lasă malurile,
Câte oare le vor sparge
Vânturile, valurile ?

Dintre păsări călătoare
Ce străbat pământurile,
Câte-o să le-nece oare
Valurile, vânturile ?

De-i goni fie norocul,
Fie idealurile,
Tu urmeaza in tot locul
Vânturile, valurile.

Neînteles ramane gândul
Ce-ti strabate cânturile,
Zboara vecinic, îngânându-l,
Valurile, vânturile.


No comments:

In seara de Ajun

Unul dintre cele mai strălucitoare colinde de Crăciun rămâne Stille Nacht, heilige Nacht , atestată in Oberdorf, Austria in 1818. Pierderea...