Thursday, February 18, 2010

In memoriam, Ioan Halmaghi


Fotografie inedita din prorpia-mi arhiva. Sibiu 2005, Sala Senatului Universitatii Lucian Blaga.



Vecin, indrumator spiritual si un mare om de cultura Ioan Halmaghi s-a stins din viata in urma cu an.
Publicistul sibian s-a reintors in Romania, in cartierul de dincolo de Gara Mare din Sibiu, acolo unde a petrecut anii adolescentei ca liceean la Gheorghe Lazar, acolo unde si mama acestuia a trait pana in ultimele zile de viata.
Ca pensionar universitar american (unde a trait cateva decenii) si ca un eminent colaborator al postului de radio Vocea Americii ar fi putut sa-si duca o existenta decenta in statul Ohio.
A revenit la Sibiu, nu departe de Tara Fagarasului sa-si continue munca de carturar roman.
Inainte cu cateva luni de la moartea sa(noiembrie 2008), revazandu-l la o cafea l-am intrebat daca nu se intoarce in SUA. Mi-a raspuns ca ii e dor sa revada America in intinderea ei, cu fascinatia diversitatii vietii de acolo, insa mai are de scris, de asternut pe hartie o parte din istoria Romaniei , din istoria-i proprie (in mare petrecuta in inchisoare ca detinut politic).
Un om blajin, cu accentul sibian nealterat nici de trecerea prin Bucuresti, nici de trecerea prin SUA mi-a povestit despre proiectele sale, dorinta de a participa la manifestarile romanesti din Canada, pe Campul Libertatii si atatea altele.
Suferintele, inaintarea in varsta si pierderea pe rand a fiintelor dragi: mama, sotie, surori si prieteni nu l-au insingurat, nu i-au transformat sufletul in ura.
Ii citeam in ochi bucuria de a fi alaturi de sibieni, sa impartaseasca celor mai tineri decat Domnia Sa secventele unei alte lumi. Nepotii, vecinii, presa locala si pana si cateva ospatarite necunoscatoare de carte l-au numit Unchiul Gianni, altii Americanul.
Stim ca acolo unde te afli, si unde nu mai e durere si nici tristete, si poate ne citesti randurile, iti promitem ca nu te vom uita nicicand !
Strada noastra numita Ana Ipatescu ar merita sa-si schimbe numele in cel al marelui ziarist Ioan Halmaghi.

No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...