Thursday, February 18, 2010

Euphorion, in lumina noua


Oare cati sibieni se mandresc cu aura pleiadei Cercului Literar si cinstesc revigorarea literarurii de dupa '40 incoace printr-o sincronizare cu cea din Europa vestica ?
Intr-o perioada cand limba rusa stalinista se scria in rosul stelei cu cinci colturi, scriitori de talie universala prin traducerile, cartile si studiile critice au consolidat temelia literaturii romane contemporane.
De la o generatie la alta scrisul la Sibiu isi mentine flacara datorita catorva nume ilustre: Mircea Ivanescu, "cel mai mare poet roman in viata" (citand un prieten), Dumitru Chioaru, I.R,Vacarescu, Andrei Ileni, Andrei Terian, Ion Dur, Mihai Posada sa, neuitand pe cei mai tineri abia iesiti din randurile studiilor universitare.
In burgul nicicand dezgolit de mistere revista Euphorion implineste doua decenii de la aparitie in lumina noua.
Mi-as dori ca audienta acestei reviste sa creasca odata cu saltul informaticii, pe net. Inteleg cat de greu e in lumea contemporana difuzarea presei scrise.
Mi-ar place sa pot citi din operele ori din articolele confratilor sibieni.
Ca editor al unui saptamanal electronic http://www.romanialibera.com/ (Washington DC) realizez facilitatile circulatiei cuvantului scris si pe net.
Calitatea revistei se datoreaza stradaniilor lui Dumitru Chioaru si ale lui I.R.Vacarescu re-creatori ai seriozitatii cuvantului scris intru documentare, intru decenta academica si intru originalitate.
Daca diletantii si amatorii de ocazie gasesc publicatia elitista nu putem decat sa-i mai trimitem la sursele lecturilor serioase sa nu zic altundeva.
Avand in vedere existenta catorva reviste si organisme de cultura la Sibiu s-ar impune o fuziune profesionala, o conlucrare sub egida unui scop unic: consacrarea Sibiului ca oras distinct, altfel decat multe alte targuri din lume.
Felicitari redactorilor, felicitari tuturor ce in perioadele neoinvaziei turco-maneliste in Romania sustin proiectul revistei Euphorion, un pas decisiv in urbanizarea culturii contemporane.

No comments:

Bonne Fete, Canada !

Canada ramane o tara mama si binecuvantata. Astazi isi serbeaza ziua de nastere. Este tara in care fiul meu a copilarit si as spune cu nos...