Friday, October 30, 2009

Lanterna lui Jack
31 octombrie surprinde printr-o ingemanare de semnificatii pe care nu incerc sa le dezvolt in cele cateva randuri ale unei rubrici culinare.
Poate par ridicol, insa nu ma sfiiesc sa invoc experientele noastre din copilaria la sat ce au ceva in comun fie ele de origine celtica, ori nipona.
Bostanul, dovleacul au fost mereu la indemana copiilor indrumati de bunici in confectionarea de lampioane hazlii ce luminau ulitele uitate ale spatiului rural.
M-a cuprins rasul vazand ca astazi inainte de Halloween supermarketurile vand truse de unelte-cutite special destinate confectionarii unui felinar din dovleac.
As atribui simbolul sarbatorii de Halloween toamnei rodnice, bunastarii si a belsugului.
Preiau aceasta conotatie tocmai de la ameroindieni ce privesc toamna nu ca pe un lament de tip european, ci ca pe o victorie a verii intruchipate in roadele naturii.
Inainte de a trai in Canada si in SUA nu mi-as fi imaginat ca dovleacul constituie o sursa atat de bogata in retete culinare.
Supa de dovleac
Tocana de dovleac
Placinta de dovleac
Inghetata si chiar cafea cu gust de dovleac.

No comments:

HAPPY MOTHER'S DAY !

on the bank of spring i asked a little girl about her mother. she was drawing me the sun and a flower. She knew the waves would wipe...