Thursday, May 28, 2009

Sa deschizi poarta lumii printr-o carte

Fotografia: Rodica Volovici coordonand o actiune de lansare de carte. Sibiu, 2005
Constat, adanc indurerat, ca s-a vorbit putin despre Ziua Bibliotecarului pe 23 aprilie,
mai deloc.
Pe 12 mai 2009, in Aula Magna a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, s-a inaugurat noul sediu al bibliotecii universitare - o cladire cu patru etaje, cu o dotare impecabila.
Inventarul bibliotecii se compune din peste 600 000 unitati bibliografice. Capacitatea salilor de lectura si internet ofera 400 locuri, 50 calculatoare si 6 sali individuale de studiu si cercetare.
Noul edificiu universitar se sincronizeaza cu un modern sistem de operare, tehnologia RFID. S-a ajuns ca utilizatorii sa poata beneficia de posibilitatea imprumutului on-line al volumelor dorite.
Inaugurarea oricarei biblioteci simbolizeaza sarbatoarea cuvantului fara de care am orbecai prin taramul cunoasterii, dar si o comemorare a pierderilor din sanctuarele cartii incendiate in Alexandria.
La inaugurare au participat oficialitati de seama, s-au tinut discursuri, s-a aplaudat.
S-a complimentat foarte putin efortul Directorului institutiei dr. ing. Rodica Volovici si al grupului de angajati ai bibliotecii.
Transportarea miilor de carti, catalogarea, rearanjarea lor in rafturi au necesitat multa munca.
Minimalizarea rolului cartii, al bibliotecii va avea un impact negativ asupra generatiilor viitoare.
Imi vine in minte un film cu eliberarea unor ostatici de catre o operatiune speciala. In lupta de recuperare a ostaticilor un luptator ranit, moare in acelasi charter in care sunt adusi si ostaticii eliberati.
La destinatie ostaticii sunt asteptati cu flori, muzica, bucurie si imbratisari, in timp ce
pe coridorul de dinapoia avionului soldatii eliberatori isi poarta indurerati trupul neinsufletit al camaradului lor de arme…

PS Tribuna de Sibiu a consacrat un material informativ pe prima pagina.
Robert Coravu recompune evenimentul inaugurarii intr-o blog-prezentare foarte bine documentat (Asociatia Bibliotecarilor din Romania).

No comments:

Happy Thanksgiving Day!

  Happy Thanksgiving Day!   Autumn's gold flows into the ocean, people welcome the last light before the snow. Peace and joy, the fire r...