Tuesday, November 30, 2010

La Multi Ani, Romania !
Sunt mandru ca sunt roman
Nu incerc sa disociez sufletul meu de pribeag si aciuat pe alte meleaguri. De ziua tarii noastre mi se pare firesc sa reflectam ce ne determina sa fim mandri de apartenenta la Romania.


Romanii din afara teritoriul Carpatilor au alta perceptie asupra identitatii noastre si acest aspect pare ignorat inauntrul spatiului natal.


Trebuie facuta o distinctie intre sloganele patriotarde, gen personajelor caragialesti ori altor figuri de perceptie comico-ridicola si statutul unei natiuni ce se impune si prin fapte.


As putea sa enumar nume de romani din diaspora, de la capsunari si pana la specialistii IT ce decid asupra mandriei de a fi roman.


Restrangand bogatia unei tari prin exportul de tehnologie si alte bunuri, la fel de bine putem vorbi de un export-transfer de valori umane Made in Romania. Scenariul in sine se sustine prin membrii comunitatii romanesti, prin eforturile lor individuale.


Adunarile, sedintele si manifestarile nationaliste nu se suprapun patriotismului. Nimeni nu mai crede in cuvintele de dragoste rostite la nesfarsit, in deteriorarea sensului lor cand acestea se sparg ca niste clabuci de sapun.


Fie in America, fie in Germania, fie in orice colt al lumii nationalismul exarcebat si mascand o intreaga de rele scapate dintr-un sertar al Pandorei se stinge precum lumanarea in ceara-i proprie.


Mi se pare o mandrie sa traiesti intr-o tara frumoasa si bine guvernata, unde painea se aseaza mult mai usor pe masa, unde copiii nu mai tremura de frig in clase si cu un viitor cert.


Nu mi-am schimbat numele desi se termina in escu, automobilul meu poarta insemnul RO, iar fiul meu inca mai spune tuturor: "mon pere este un roumain".


Noi cei departe de plaiurile romanesti nu ne adresam colegilor si vecinilor de aici cat de superiori si jmekeri suntem, ci ne evidentiam prin activitatea noastra la locurile de munca.


Nu toti romanii sunt hoti, criminali si cersetori.


Revenind la o zicala mai veche ca omul sfinteste locul, si nu invers, nu simplul fapt ca ne-am nascut intr-o anume tara determina temperatura mandriei nationale..


3 comments:

dreamwind55 said...

LA MULTI ANI si iti multumimi din inima!

alex dela chapelle said...
This comment has been removed by the author.
alex dela chapelle said...

"Noi cei departe de plaiurile romanesti nu ne adresam colegilor si vecinilor de aici cat de superiori si jmekeri suntem, ci ne evidentiam prin activitatea noastra la locurile de munca.

Nu toti romanii sunt hoti, criminali si cersetori."
Mare dreptate aveti!
La Multi Ani, ROMÂNIE !

abn

Bonne Fete, Canada !

Canada ramane o tara mama si binecuvantata. Astazi isi serbeaza ziua de nastere. Este tara in care fiul meu a copilarit si as spune cu nos...