Tuesday, July 13, 2010

In Memoriam, George Steinbrenner

George Steinbrenner a dominat timp de trei decenii clubul Yankees cu legi spartane.


La Paltinis, Sibiu
In Down South !
Yankees boys !

Insemnele echipei Yankeys New YorkSigla echipei Yankees, podul Brooklyn, strazile din Manhattan si vocea lui Frank Sinatra exercita magia inconfundabila a New York-ului.
M-am indragostit de metropola galagioasa cu mult inainte de sosirea mea in SUA.
Nu aveam habar de baseball, nu stiam nimic de echipa Yankees New York.
Fascinatia pentru insemnul NY inscrustat pe o sapca, pe un tricou mi-a sporit increderea intr-o lume noua, diferita, insa deschisa aventurii si libertatii.
Am devenit suporter al echipei de baseball ce fiinteaza din anul 1903 pana in prezent colportand victorii si un palmares de maxima audienta.
In urma cu cativa in sud, in Carolina de Sud la o benzinarie am fost acrosat de cativa baieti afro-americani, admonestat pentru initialele NY:
- Ei, gagiule, ce-i cu sapca aia de pe capul tau ?
Mi-am dat seama imediat de bucluc. Era ca si cum as fi intrat in Grivita cu o sapca unei echipe adverse Rapidului.
Le-am zis cumva naiv, cu accentul meu nespecific zonei:
- Cu iertaciune va informez ca abia am sosit pe acileam. iar vanzatorii din benzinarie mi-au oferit sapca, drept cadou si de bun venit in America.
- Bine, atunci, dar sa nu o mai porti ! Ai inteles ? Ia sa mergem sa scarmanam putin benzinarii...
Eu am taiat-o imediat si nu m-am mai uitat inapoia mea pana la iesirea din oras, pe autostrada din indepartatul Down South.
Asa cum fotbalul face parte din traditia sportiva europeana cu idolii acestuia, baseball-ul creste odata cu intreaga America de Nord. As aminti pe , numele lui Joe DiMaggio, jucator destoinic, fost sot al actritei Marilyn Monroe.
Astazi s-a stins din viata in urma unui infarct, proprietarul echipei Yankees, George Steinbrenner, la mai bine de o saptamana de la implinirea varstei de 80 de ani. Supranumit The Boss, George Steinbrenner a consolidat un imperiu sportiv, un renume cu profituri uriase. Se pare ca stadionul finalizat in 2009 (Yankees Stadium) ramane cantecul de lebada al titanului.
New York-ul isi ia ramas bun de la fiul sau de onoare cu certitudinea ca numele si cele doua initiale vor dainui in continuare.
Ma intreb daca magnatii de pe Dambovita, patroni ai cluburilor sportive reusesc sa ridice gloria sportului romanesc, sa readuca echipa nationala de fotbal in calificarile campionatelor mondiale.
O lectura sumara a biografiei lui George Steinbrenner si mai ales a perseverentei sale oneste in castigarea banului, a reputatiei sale le-ar servi ca un exemplu luminat.

No comments:

HAPPY MOTHER'S DAY !

on the bank of spring i asked a little girl about her mother. she was drawing me the sun and a flower. She knew the waves would wipe...