Tuesday, May 12, 2009

Pseudokineghetikos sau despre arta jocului cu tastatura (I)
PROLOG Odata cu intrarea masiva in lume a mestesugului de uzanta a unui computer viata s-a schimbat de la o zi la alta asa cum inventia trenului, a telegrafului, a avionului aveau sa apropie oamenii intr-un conglomerat urias din mii si mii de sclipiri numit glob terestru.
Curierul electronic devine parte din rutina matinala ori nocturna. Ziarul frunzarit deasupra cafelei este inlocuit de ecranul monitorului.
You've Got Mail sau legenda unei intalniri romantice, palpitante, emotionante si misterioase se asterne in comportamentul secret al vietii contemporane.
Ideea apropierii a doua suflete ce nu s-au intalnit niciodata exista inainte de aparitia chatului. Ideea scrisorii de dragoste cum ar zice francezul « billet doux » este semnalata in literatura medievala, dar si inainte de aceasta.
Cati dintre noi in adolescenta nu a scris un biletel de dragoste nesemnat vreunei colege frumoase. ? Din timiditate, din lipsa de experienta si nu mai stiu de ce, ne placea sa scriem randuri inflacarate, versuri si chiar desene cu flori si inimioare…
La varsta de 10 - 11 ani in revista Cutezatorii (periodic destinat pironerilor comunisti din Romania) am dat peste o rubrica : Doresc sa corespondeze cu adrese de copii din tarile comuniste. Vorbind germana pe atunci am scris unei pioniere din fosta Republica Democrata Germana. S-a infiripat o prietenie si o corespondenta ce dureaza si pana astazi. Nu ne-am intalnit niciodata. Fiecare cu familia lui, cu viata-i proprie.
Am fost un conservativ inrait, un dusman al noului asemenea unui bosorog declasat.
Mi-am dat seama ca progresul informaticii ma pune inapoia lumii. Cerintele cunostintelor de operare a unui ordinator sunt obligatorii .
Urmand cursuri de agent de voiaj, de operator rezervari de masini am patruns in tainele catorva programe, ale explorarii pe net, si atatea altele., datorita fiului meu, primul profesor in arta jocului cu tastatura. ce radea spunandu-mi ca fac parte din categoria celor ce isi iau un computer sa invete numai sa deschida un email.
De mai bine de un deceniu ma mai consider un umil servitor in constelatia Microsoft , spunandu-mi ca pe autostrada e loc si pentru soferul innascut sa piloteze un Ferrari , dar si pentru ceilalti mai modesti.
Hodoronc, tronc si eu de dimineata pana seara holbat la computer !
Cautarile pe net, scrisul poemelor, inregistrarea de muzica au diminuat timpul petrecut altadata intr-o biblioteca .
In serialul cu titlul de mai sus incerc sa resuscitez cateva amintiri, si intamplari din existenta mea, generate de jocul cu misterul ca intr-o lume a mastilor la Venetia.
Invit cititorii la un dialog deschis legat de experientele fiecaruia in sau despre lumea virtuala.

No comments:

La Multi Ani, Israel !

  Grădina   Între sare și sânge, Pietrele nu dorm, Marea statică și mult înaltă în sclipi...