Sunday, May 25, 2014

Memorial Day. La Blouse Roumaine. Cantos Salvadorenos


                  Salcamii, azaleele, bujorii impodobesc colinele din zona suburbuna a Capitalei americane, Washington intr-un vis de inceput de vara greu de stapanit precum hoinareala adierii dinspre ocean.
Ne incarcam si noi sufletul cu bucuria venirii verii si ne impreunam intr-o permanenta incredere a renasterii naturii, a primenirii noastre sufletesti.
Indiferent de manifestare – politica, religioasa, artistica comunitati din diferite tari inotdeauna participarea inseamna un prilej de cunoastere a unei alte lumi
Pe 24 mai ac am fost incantat sa fiu invitat la o biserica ca multe altele din zona.
Bisericile dispun de sali de festivitati, locuri de intalnire a enoriasilor la o cafea dupa serviciile religioase.
Rutina unei duminici la biserica poate nu are nimic spectacular pentru lumea contemporana departata de religie.
Deprins ca nu trebuie sa intri intr-o biserica pentru a demonstra atatsamentul fata de Dumnezeu, de data aceasta am fost participant, invitat si totodata spectator al unei actiuni organizate de comitetul Capital Baptist Church din Annandale, VA, un targ multinational compus din mai multe standuri, fiecare arborand un steag..
Prezenta tarilor s-a produs prin standuri decorate cu elemente traditonale (cult, folclor, arta,imagini, fotografii) si mancaruri specifice. Alaturi de Columbia, Senegal, Republica Dominicana, Salvador, Macedonia, Bolivia se afla si un chiosc dedicat Romaniei.
Mica Romanie se compune din fotografii sugestive si mai ales un medalion in imagini dedicat familiei Gonsalez Pena(misonari aflati in prezent in Brasov), obiecte artizanale- fluiere, un car cu boi in miniatura (lucrat in lemn), un minunat costum national cu bluza brodata, ceramica de Horezu. Nu au lipsit din meniul romanesc: ciorba de fasole boabe, mititeii, mamaliga, zacusca, clatitele cu macese, compotul de visine, Eugenia si apa minerala Borsec.

Un grup de enoriasi originari din America latina au imbracat tricouri cu insemnul tricolor bucurandu-se sa fie mesageri ai standului romanesc. Nu mai vorbesc de prezenta drapelului romanesc.
La o prima vedere pentru multi aparitia unui insemn romanesc nu pare decat un simplu act formal, trecut cu vederea. Este o onoare pentru diaspora si pentru tara ca niste straini de Romania sa-i acorde interes, si sa se simta macar pentru cateva minute romani.
Este o lectie de toleranta, de multiculturalism ce ar fi putut aduce la un asemenea eveniment si romani din diaspora, si chiar reprezentanti ai presei de expresie romaneasca.
Aceasta actiune se datoreaza neobositei activiste pentru acte de caritate, Lilly Pierce si a Doamnei Graciela, originara din Salvador, membra a bisericii Capital Baptist. Impreuna au organizat din timp derularea standului, au strans si pus la dispozitia participantilor cele necesare.
Daca s-a stabilit o uniune culturala si de prietenie intre doua comunitati nationale, hispanice si romanesti, sa nu uitam ca aceasta intalnire are loc in preajma celebrarii americane numite Memorial Day.
Anual la sfarsitul lunii mai se oficiaza si se cinsteste memoria eroilor cazuti la datorie.
Generalul John A Logan a instituit o zi dedicata militarilor decedati in lupte si totodata Memorial Day se numeste Decoration Day. “30 mai 1868, este desemnata în scopul de depunerii de flori, decorarea mormintelor camarazilor căzuți în apărarea țării lor, în timpul rebeliunii, și ale căror trupuri se află în prezent îngropate in aproape fiecare cimitir in orașe, in sate. "
Sarbatorirea si constientizarea acestei zile isi declina insemnatatea suprema deoarece jertfele militarilor americani au contribuit la respectarea constitutiei de astazi, a confederatiei, a democratiei si pe plan international impotriva nazismului, a comunismului.
America de astazi in care intra mii de imigranti din lumea intreaga se datoreaza si luptatorilor trecuti in nefiinta si se cere ca si noii cetetani ai tarii generoase sa puna o floare la mormintele eroilor.
Memorial Day sarbatoreste totodata sosirea verii. Vara ca in orice alta tara se defineste ca anotimp al bucuriei, al implinirii si al vacantelor.

No comments:

Romania Transport sau succesul unei familii

Sute de romani il cunosc pe Nea Ghita de aproape doaua decenii in SUA. Inainte sa existe internetul Gheorghe Florea a inceput o afacere de ...